Cont personal

Rezultatele testarii OECD-PISA 2009 în România

 
Similare
Majoritatea copiilor intra in lumea programelor TV inca inainte sa mearga la scoala. Desigur,...
 
Activitatile extracurriculare detin un rol important in viata elevului, oferindu-i un alt mod...
 
Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE) a finalizat centralizarea datelor privind...
 
La prima proba din cadrul evaluarii nationale pentru elevii de clasa a VIII-a - proba scrisa...
 
Elevii vor face parte din Consiliile de administratie ale scolilor în care învata, în...
 
Taguri: rezultate  testare  romana  elevi  invatamant 
Marti, 7 decembrie 2010, la Secretariatul OECD - Educatie, din Paris a fost facut public Raportul international OECD - PISA 2009 pentru  Evaluarea Elevilor. Centrul National Pisa 2009 a organizat testarea elevilor de 15 ani, esantionati de Consortiul Pisa 2009 în data de 18.03.2009. La testare au participat 4776 de elevi din 159 de institutii de învatamânt din România.

În Raportul international PISA2009 Results: What stundents know and can do (vol. I) sunt prezentate urmatoarele informatii de interes general, referitoare la performantele sistemului educational românesc în acest ciclu de evaluare:

  • Pe scala generala Citire/Lectura (domeniu principal pentru evaluarea din 2009, în functie de care se face clasificarea finala), România ocupa pozitia 49 din 65 de tari participante, cu un scor mediu statistic de 424, semnificativ sub media tarilor OECD si participante.
  • Pe scala domeniului Matematica scorul mediu obtinut este de 427, iar pe scala domeniului Stiinte scorul este de 428. În ambele situatii rezultatele sunt semnificativ sub media tarilor OECD si participante.

Rezultatele obtinute pentru anul 2009 sunt aproape identice cu cele obtinute de România la precedentul ciclu al programului, PISA - 2006 (locul 47 din 59 de tari participante), în care domeniul principal a vizat stiintele. În legatura cu rezultatele Raportului international PISA 2009, ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, domnul Daniel Petru Funeriu a facut urmatoarea declaratie:

"Rezultatele Raportului PISA 2009 sintetizeaza starea învatamântului românesc, la momentul preluarii mandatului meu de ministru. Cifrele nu fac decât sa confirme o stare de fapt asupra careia am atras în nenumarate rânduri atentia si pe care încercam sa o schimbam inclusiv prin elaborarea noii Legi a Educatiei Nationale. Învatamântul românesc are, prin Legea Educatiei Nationale asumata de Guvernul României, o sansa reala de modernizare si sper din suflet ca toti politicienii nostri sa înteleaga importanta momentului. Nu voi accepta ca interesele ilegitime din mediul universitar sa compromita aceasta Lege".

România a participat la programul OECD - PISA 2009 (Programul International OECD pentru Evaluarea Elevilor), conform HG nr. 915 din 08.08.2007, publicata în Monitorul Oficial nr. 564 din 16.08.2007. Centrul National Pisa 2009 a fost înfiintat, în baza OMECT nr. 1880 din 31.08.2007, de catre Centrul National pentru Curriculum si Evaluare din Învatamântul Preuniversitar (CNCEIP), actualmente Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE).


PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro