Cont personal

Prioritatea MECTS este sa asigure o educatie timpurie de calitate

 
Similare
      Educatia sexuala inseamnă informarea copilului pentru...
 
Elevii vor face parte din Consiliile de administratie ale scolilor în care învata, în...
 
"Este o zi foarte importanta pentru scoala româneasca. Multumesc Comisiei de învatamânt a...
 
Ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Daniel Petru Funeriu, îsi exprima...
 
Ultima proba din cadrul evaluarii nationale pentru elevii de clasa a VIII-a - proba scrisa la...
 
Taguri: calitate  educatie  minister  invatamant 
În legatura cu diversele speculatii aparute în presa în legatura cu programul de achizitii publice al MECTS, Biroul de Presa precizeaza urmatoarele:

Una din prioritatile Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului este dezvoltarea capacitatii gradinitelor de a oferi servicii de educatie timpurie de calitate. În acest sens, pe lânga programele MECTS, exista si o serie de proiecte finantate din fonduri externe, între care si Proiectul pentru Reforma Educatiei Timpurii (PRET), coordonat de  catre Unitatea de Management a Proiectelor cu Finantare Externa (UMPFE). Proiectul este co-finantat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) si Guvernul României, obiectivul general fiind îmbunatatirea calitatii infrastructurii sistemului de educatie prescolara si satisfacerea nevoilor de baza ale copiilor prin intermediul îmbunatatirii serviciilor destinate acestora. Acordul acestui proiect dintre România si BDCE a fost semnat în decembrie 2007 de catre ministrul Cristian Adomnitei, fiind ulterior aprobat prin Hotarâre de Guvern.

Componenta 3 a acestui proiect, aflat actualmente în derulare, vizeaza asigurarea accesului copiilor din gradinite, cu vârste cuprinse între 3 si 6-7 ani, la materialele de învatare-predare de calitate, în conformitate cu normativul minimal de dotare a serviciilor de educatie timpurie si a standardelor de calitate privind aceste materiale. Astfel de materiale educationale urmeaza a fi oferite tuturor gradinitelor din tara pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 si 6-7 ani. În data de 10.06.2010 a fost publicat în Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) anuntul de participare cu numarul 101733/10.06.2010, care face referire la licitatia deschisa privind Achizitia publica de materiale didactice pentru dotarea gradinitelor din România în cadrul Proiectului pentru Reforma Educatiei Timpurii. Aceasta licitatie a fost împartita în 9 loturi diferite, în functie de tipurile de materiale didactice, valoarea totala estimata, fara TVA, a acestei licitatii fiind de 9.306.980 RON. Deoarece pentru lotul 5 - Jucarii (care includea doua seturi de papusi - unul de papusi de diferite rase si unul de papusi cu diferite dizabilitati) nu s-a primit nici o oferta pâna la termenul de depunere din 26.07.2010, s-a decis publicarea unui nou anunt de participare (nr. 106854/28.08.2010). Termenul limita de depunere a ofertelor este 11.10.2010. Valoarea estimata, fara TVA, pentru lotul 5 - Jucarii este de 1.600.000 RON. Precizam ca toate tipurile de materiale didactice incluse în cele 9 loturi se regasesc si în Normativul minimal de dotare minimala pentru serviciile de educatie timpurie a copilului de la 3 la 6/7 ani, aprobat de MECTS, conform directivelor europene în materie.

Acceptarea diversitatii si incluziunea sociala sunt doua deziderate ale unei societati democratice. Utilizarea papusilor cu dizabilitati si a celor de alte rase este o modalitate esentiala pentru a-l apropia pe copil de lumea în care traieste si pentru a-l face sa înteleaga ca persoanele diferite nu trebuie respinse. În plus, toate documentele europene privind educatia timpurie promoveaza educatia de calitate centrata pe copil, dezvoltarea globala a acestuia (în toate domeniile de dezvoltare), respectarea drepturilor copilului, promovarea incluziunii sociale si respectarea diversitatii, asigurarea de servicii de calitate tuturor copiilor indiferent de mediu de provenienta, sex, religie, etnie, statut socio-economic.

Ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Daniel Petru Funeriu, considera ca o Românie moderna trebuie sa-si respecte copiii, iar sistemul national de învatamânt are obligatia sa le asigure acestora o educatie adecvata începând de la vârsta prescolara, vârsta pe care toti psihologii o considera esentiala în dezvoltarea ulterioara a unei fiinte umane. "Ignorarea deliberata a acestor factori si reducerea unei proces complex la o simpla «achizitie de papusi» reprezinta o manipulare grosolana a realitatii, demna de mistificarile practicate în alte epoci. Opinia publica are dreptul la o informare corecta, iar MECTS este adeptul acestui principiu, precum si al transparentei depline", declara ministrul Daniel Petru Funeriu.


PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro