Cont personal

Mesajul Ministrului Educatiei, Domnul Remus Pricopie, cu ocazia inceperii anului scolar 2013-2014

 
Similare
Solicitările intelectuale tot mai largi, mai complexe şi multilaterale duc la modificări...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
Pentru cei care urmează un ciclu lung de şcolarizare, intrarea la liceu constituie un...
 
Prietenii au o mare importanţă la vârsta adolescenţei. Prin intermediul lor, tânărul...
 
Relaţia cu un animal de companie este specială şi face parte din acel tip de prietenie de...
 
Taguri: scoala    an  scolar  2013-2014    scolari    scoli    cursuri 
 
Dragi elevi, 
Stimati parinti,
Stimati profesori,
Doamnelor, 
Domnilor,
Pentru fiecare dintre noi, sunetul clopotelului are o anumita semnificatie. 

Pentru cei care au parcurs deja anii de scoala, este nostalgia tineretii, a primilor prieteni, emotia primelor examene si respectul fata de cei care, cândva, ne-au îndrumat pasii în viata. În acelasi timp, însa, pentru multi dintre noi, este grija de parinte, grija de a oferi tot ceea ce este mai bun copilului tau, constienti fiind de importanta educatiei pentru viitorul lor si al nostru.

Pentru cei care sunt deja elevi, clopotelul înseamna, înainte de toate, sfârsitul vacantei, desprinderea de zilele calde si însorite ale verii si reîntoarcerea la preocuparile scolare: lectii, teme, examene, competitii. Înseamna reîntâlnirea cu profesorii, cu exigentele dumnealor, si, evident, nu în ultimul rând, reîntâlnirea cu colegii.  

Cei mai tineri dintre elevi - bobocii - pasesc cu emotie la gradinita sau în clasa pregatitoare, curiosi, entuziasmati, poate putin speriati sau doar preocupati de ceea ce vor gasi în clase. Sunt cei care percep cel mai puternic sunetul clopotelului ca pe o schimbare importanta în viata lor de zi cu zi, fara sa fie, însa, în masura sa înteleaga în totalitate lungul drum al educatiei pe care tocmai îl încep.

Pentru profesori, clopotelul de început de an scolar înseamna, în cele mai multe cazuri, o alta toamna asternuta pe tâmplele lor, usor mai cernite decât anul trecut, în slujba binelui comun, dar si în slujba fiecaruia dintre elevii dumnealor. Noile generatii de tineri carora, cu responsabilitate si profesionalism, le va calauzi pasii, înseamna pentru fiecare cadru didactic noi provocari, viitorul acestor elevi depinzând, într-o foarte mare masura, de munca profesorului.

Scoala Româneasca s-a modernizat continuu, încercând sa se adapteze realitatilor si nevoilor secolului al XXI-lea si, în pofida tuturor greutatilor, îsi îndeplineste rolul social, permitând tinerilor sa se dezvolte moral si profesional, sa performeze si sa concureze în domeniile lor de interes, atât la nivel national, cât si la nivel international. Scoala Româneasca este fundatia acestei tari, dar si fundatia fiecaruia dintre noi.

Începutul de an scolar ar trebui sa însemne pentru fiecare dintre noi – elevi, parinti, profesori – un motiv de bucurie. Din nefericire, nu întotdeauna si nu peste tot în tara se întâmpla acest lucru.

Este trist si nedrept, în acelasi timp, ca în localitatea Costache Negri, din judetul Galati, 351 de copii sa nu poata începe astazi anul scolar din cauza inundatiilor care au avut loc în urma cu câteva zile.

Este nedrept ca în 2013, în România, aproximativ 0,5% dintre copiii cu vârsta cuprinsa între 6 si 7 ani sa nu fie lasati de parintii lor sa mearga la scoala.

Este nedrept ca 8% dintre elevii care anul trecut erau înmatriculati în clasa a VIII-a, anul acesta sa nu îi gasim la scoala, desi învatamântul este obligatoriu pâna la clasa a X-a.

În anul scolar pe care îl începem astazi, ne propunem sa abordam frontal, dar cu echilibru si profesionalism, toate aceste probleme. Realitatile trebuie privite asa cum sunt iar solutiile identificate, plecând de la o serie de principii si anume:
  • respectul fata de fiecare dintre actorii implicati în procesul de educatie (profesori, parinti, elevi, sindicate, autoritati locale, organizatii neguvernamentale etc.), respect care poate fi exprimat în primul rând prin deschidere catre dialog;
  • detasarea fata de abordarile politicianiste care, de mai multe ori în ultimii ani, au condus la compromiterea unor teme importante din educatie, de la salarizarea cadrelor didactice, la modul în care trebuie sa dezvoltam continuturile educationale, sau de la structura ciclurilor de studii, la evaluarea performantelor elevilor;
  • respectul fata de adevar si fata de lege si cultivarea acestor valori în rândul comunitatilor în care scoala activeaza;
  • investigarea cu profesionalism a fiecarei provocari în parte, astfel încât directia în care mergem sa fie una corecta, previzibila si convenita în prealabil la nivelul actorilor social.
Astazi, în ziua în care încep cursurile noului an scolar, sunt încrezator ca societatea româneasca va sti sa identifice cele mai bune solutii pentru copiii sai. Ma bazez pe toti cei interesati de educatie - parinti, elevi, profesori, oameni politici, lideri ai diferitelor asociatii profesionale sau neguvernamentale, mediul de afaceri, mass-media, cetateni ai acestei tari - ca vom contribui, cu calm si echilibru, la solutionarea problemelor si provocarilor curente si viitoare. Ma bazez pe încrederea si colaborarea cadrelor didactice, pe parteneriatul dintre scoala si familie, pe sustinerea comunitatilor locale pentru a asigura accesul la educatie pentru fiecare copil din aceasta tara, cu precadere în comunitatile din mediul rural sau comunitatile mai sarace, ma bazez pe implicarea mediului de afaceri în definirea unor programe de formare profesionala adecvate, pe sustinerea institutiilor mass-media în informarea la timp si obiectiv a problematicii asociate educatiei, ma bazez pe fiecare cetatean în parte sa sustina si sa respecte educatia, ca pe o valoare fundamentala a acestei tari.

Elevilor care intra astazi pentru prima data în scoli le urez "Bun venit!", iar celor care retraiesc aceasta experienta le transmit sa urmeze acest drum cu si mai mare abnegatie, deoarece este singurul care le poate asigura succesul în viata. Tuturor le doresc spor la învatatura, putere de munca si un an plin de realizari! Sa nu uitati sa va bucurati de frumusetea anilor de scoala si, cel mai important, sa aveti încredere în capacitatea creatoare a educatiei.

Iar acum, prin sunetul acestui clopotel, 
......
declar deschise cursurile anului scolar 2013-2014! 

Ministrul Educatiei Nationale
Remus PRICOPIE

PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro