Cont personal

Ce mai citim impreuna cu copiii nostri: Terry Pratchett si Salman Rushdie

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: copil  parinti  citim  impreuna  educatie 

Cu siguranta te preocupa cartile pe care sa le cumperi copilului tau care se apropie de pubertate. Pe cine n-ar preocupa? Cartile sunt unul dintre cele mai importante lucruri in educatia si dezvoltarea armonioasa copilului tau. El se afla la varsta la care isi construieste sistemul de valori si acumuleaza un bagaj foarte important de cunostinte. Nu poti sa-i "hranesti" mintea la nesfarsit doar cu povesti nemuritoare si basmele lui Creanga.

In acelasi timp, simti ca procesul de educatie este inca in plina desfasurare si orice informatie nociva are un teren propice pentru a prinde radacini si a se dezvolta. Ai vrea sa-l feresti de pericolele din jur fara a-l plictisi sau a-l face sa aiba senzatia ca il consideri inca un copil foarte mic.
Pentru asta, vin cu doua sugestii ce te vor ajuta sa tii vie fascinatia pentru poveste in spiritul copilului tau si, poate, si in spiritul tau. I le poti face cadou si-i poti propune chiar sa le cititi impreuna, in parc sau intr-o excursie in afara orasului. Iti promit ca iti vor placea cel putin la fel de mult ca si lui.

Prima mea propunere este Terry Prachett. El este un scriitor britanic, nascut in 1948,  cunoscut mai ales pentru colectia sa de volume numita "Lumea Disc". Genul abordat este cel "fantasy" (la fel ca Harry Potter sau Stapanul Inelelor), insa Terry (cum ii spun fanii) depaseste mult zona cliseistica a majoritatii cartilor fantasy.
Terry Prachett a inceput sa scrie de cand era el insusi un copil - la varsta de 13 ani a publicat prima sa opera, "Afacerea Hades" in ... revista scolii la care invata. Ea a fost apoi republicata intr-o revista de profil, iar autorul a fost chiar platit pentru ea, cu "imensa" suma de 14 lire. Terry Prachett ii captiveaza atat pe copii cat si pe adulti. Marturisesc ca n-am mai devorat de mult o carte asa cum am facut cu "Uluitorul Maurice si rozatoarele lui educate", tradusa in Romania la o editura pentru copii.
Alte titluri pentru copii publicate si in Romania sunt "Trilogia Nomilor", Seria "Tiffany Suferind" si "Scotidusii liberi". Sunt traduse in Romania si unele dintre volumele sale pentru adulti (potrivite deopotriva adolescentilor).

Ca argument in plus la propunerea mea, iata pe scurt povestea din "Uluitorul Maurice si rozatoarele sale educate": intr-o zi, motanul Maurice incepe ca prin minune sa se inteleaga cu hrana sa, respectiv cu un sobolan proaspat prins. Nu-i vine sa creada ca sobolanul vorbeste si ca - si mai mult - el il intelege si ii poate chiar raspunde. Bulversat de intamplare, decide sa lase sobolanul liber si intra in afaceri, profitand de faptul ca poate vorbi, la fel ca sobolanii pe care ii angreneaza in masinaria lui de produs bani. Tot ce ii mai trebuie este un fals fluieras ce scapa orasele de sobolani si escrocheria devine un succes.

Cea de-a doua propunere de proza pentru toate varstele, Salman Rushdie, s-a nascut la Bombay, in India, insa si-a petrecut copilaria si adolescenta in Anglia. Sunt multe lucruri controversate legate de acest autor si una dintre cartile sale. Acest lucru insa, nu schimba cu nimic faptul ca el a scris o alta carte minunata pentru copii numita ,,Harun si Marea de Povesti". Ea este istoria tanarului Harun, fiul unui povestitor renumit, ce pleaca intr-o calatorie fantastica cu tatal sau pe Marea de Povesti, hotarat fiind sa il ajute pe acesta sa-si recapete abonamentul la Izvorul Povestilor pe care l-a pierdut dintr-o greseala.
E o carte frumoasa, care va fascina copiii si care va aminti in egala masura adultilor ca nu trebuie sa incetam niciodata sa visam si sa credem in povesti.

 

 

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro