Cont personal

Mama si fiica - totul despre sex

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
Pentru cei care urmează un ciclu lung de şcolarizare, intrarea la liceu constituie un...
 
La nastere, mintea unui copil este ca o carte nescrisa, cu pagini albe. Peste 20 de ani va fi...
 
Încă de la pubertate, copiii încep să-şi petreacă tot mai mult din timpul liber în...
 
Taguri: sex  fiica  educatie  sexualitate  viata 
Sexul este un subiect pe care multi dintre noi evita sa il discute cu copiii lor, gandindu-se ca nu este nevoie sa atraga atentia asupra acestor gen de subiecte. Pentru unii parinti, insusi cuvantul sex mentionat in fata copiilor poate fi una dintre cele mai mari erori. Cultura si educatia ne-a invatat ca sexul este ceva rusinos, ceva tabu si mult prea intim pentru a discuta despre el. Aceste conceptii numite ce catre tineri drept "invechite" sunt cauzele deziluziilor in dragoste, sunt cauzele traumelor sau ale bolilor cu transmitere sexuala. Mai bine spus, aceste conceptii sunt cauzele unor frustrari majore in viata unui om.

Foarte multi parinti lasa pe mana internetului explicatiile de natura sexuala. Considera ca exista numeroase materiale la care tinerii au acces si care explica ceea ce ar trebui ei sa faca. Aceasta alegere este una dintre cele mai mari greseli deoarece tinerii isi cauta raspunsurile pe site-uri nepotrivite, unde sexul este prezentat intr-un mod vulgar si deloc apropiat de realitate. Fetele raman cu impresia ca trebuie sa fie sexy dorindu-si sa fie slabe si sa se imbrace provocator. Baietii invata ca fetele sunt bune doar pentru sex si uita de implicatiile sentimentelor intr-o relatie. Acestea sunt cauzele pentru care primele experiente de viata ale tinerilor sunt total esuate, lasand rani adanci, frustrari si complexe psihice. 

In ziua de astazi, foarte multe fete isi incep viata sexuala de la varste fragede, fara sa fie constiente de efectele actelor sale. Din dorinta de a se maturiza, de a fi sexy si de a atrage privirile barbatilor, tinerele sunt dispuse sa faca sex inainte de a se dezvolta corespunzator actului in sine.
Un rol extrem de important il ai tu, ca mama. Este o situatie putin dificila insa, daca-ti pasa de sanatatea fiicei tale, rebuie sa o inveti si sa-i explici cum stau lucrurile. Iata cateva sfaturi utile:

  • Fiica ta trebuie sa invete despre sex la fel cum are nevoie sa afle mai multe despre orice     altceva din viata ei. Sexul este un subiect important pe care ar trebui sa il discuti si sa te     asiguri ca acesta sa nu devina dezinformat sau confundat pe viitor.
  • Ceea ce fiica ta trebuie sa invete despre sex in stadiile incipiente ale vietii ei difera de ceea ce are nevoie sa invete, atunci cand este la pubertate. Copiii sunt extrem de curiosi, si le place sa exploreze, atunci cand nu primesc raspunsuri plauzibile, de la parintii lor. Ei vor cauta alte alternative. Prin urmare, avem nevoie sa-i invatam pe copiii nostri sa se intoarca la noi atunci cand aud  informatii dubioase.
  • Oferindu-i fiicei tale raspunsurile de care are nevoie, aceasta va apela de fiecare data la sfaturile tale, evitand sa-si primeasca raspunsurile din surse eronate.
  • Explica-i fiicei tale nu doar transformarile de ordin fizic ci si cele de ordin psihic. Vorbeste-i despre modul in care te influenteaza viata sexuala si despre impactul ei asupra psihicului.
  • Spune-i ca este bine sa fie pregatita psihic in momentul in care incepe sa faca sex, sa stie ca sentimentele sale si ale partenerului sau sunt reale si ca nu-i vorba doar de curiozitate.
  • Achizitioneaza imagini si filme educative pe care sa le vizionati impreuna si pe care sa i le explici cu sinceritate si deschidere.
  • Vorbeste-i despe masurile de protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuale, despre cancerul de col uterin sau despre hepatita.
  • Explica-i ce inseamna anticonceptionalele si ce ar implica o sarcina nedorita. Sfatuieste-o sa foloseasca prezervativ si convinge-o sa accepte o vizita la un medic ginecolog.
  • In cazul in care nu ai curajul sa discuti aceste aspecte cu fiica ta poti apela la sfatul unui profesor sau al dirigintelui. Acesta te va sfatui cu siguranta!

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro