Cont personal

Debutul vietii sexuale

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
Pentru cei care urmează un ciclu lung de şcolarizare, intrarea la liceu constituie un...
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
"O sa-i ofer copilului meu tot ce n-am avut eu". Asta spun multi parinti, de fapt, toti...
 
Taguri: sexuala  viata  adolescenti  sex  adolescenti 
Debutul vietii sexuale este un moment important pentru oricine, indiferent de sex. In ultimul timp, tot mai pregnant, virginitatea devine o povara mai degraba decat o virtute, iar primul partener nu mai este ales pe criterii ce tin neaparat de iubire- ba chiar adeseori nu au legatura cu acest sentiment. Cu toate acestea, chiar si in aceasta era a deschiderii excesive catre placerile trupesti, prima experienta sexuala are un impact major asupra psihicului fiecaruia, exercitand o inraurie adeseori neglijata asupra vietii de adult. Si daca pana acum manifestarea precoce a sexualitatii era blamata, constituind un subiect tabu, acum a devenit dimpotriva aproape o necesitate care inlesneste integrarea si acceptarea in anumite grupuri "privilegiate".
Care este momentul potrivit?


Varsta biologica recomandata este de 18-20, cand se incheie procesul dezvoltarii organelor sexuale. Statisticile releva insa un bilant destul de ingrijorator: in ultimii ani, varsta la care adolescentii isi incep viata sexuala se afla pe o curba evident descendenta, situandu-se pe la o varsta medie de 16, chiar 14 ani. Iar aceasta decizie implica si o serie de factori de natura psihologica, sociala precum si de sanatate fizica, asadar incheierea dezvoltarii biologice nu este echivalenta cu maturizarea psihologica. Adeseori se constata o asa-zisa "maturizare" in sfera activitatilor hedoniste, insa lipsa ei in sfera activitatilor din viata de adult (sarcini, responsabilitati etc.), ceea ce implica si o doza semnificativa de iresponsabilitate, sexul fiind privit ca o joaca, o distractie. Este insa o "distractie" cu implicatii majore.

Toata lumea o face...

Desi nu se poate stabili un moment precis, temporal, o varsta exacta la care este ideal sa iti incepi viata sexuala, se poate stabili un moment psihologic ideal, si acela este cel la care tu te simti cu totul pregatita, si emotional si fizic, pentru a face acest pas important. Presiunea anturajului este semnificativa pentru ambele sexe, insa daca pentru baieti debutul vietii sexuale poate sa se faca printr-un simplu act fizic, la fete implicarea emotionala este mult mai intensa. Studiile realizate in acest domeniu de-a lungul timpului au demonstrat ca fetele prefera o relatie stabila si afectuoasa pentru a face acest pas, pe cand baietii, intr-un numar mai mare, opteaza pentru relatii pasagere. Fetele au in general nevoie de mai multa afectiune, asadar in niciun caz nu trebuie sa cedeze santajului partenerului, amenintarilor cu despartirea daca nu accepta sa intretina relatii sexuale, sicanelor prietenelor sau recomandarilor acestora. Aceasta este o decizie strict personala si trebuie luata in deplina siguranta afectiva si cunostinta de cauza.

Bolile cu transmitere sexuala - un pericol neglijat

Poate ca cel mai ingrijorator aspect legat de prima exprienta sexuala si in general debutul vietii sexuale la varste foarte tinere, este lipsa de informare si de constientizare a implicatiilor. Astfel, un studiu guvernamental publicat recent in SUA, releva faptul ca un numar tot mai mare de  adolescente folosesc, ca metoda de preventie, metoda calendarului. Ceea ce denota interesul pentru a preveni o sarcina nedorita, insa arata o totala ignoranta vizavi de bolile cu transmitere sexuala.
In plus, pe langa pericolul acestor boli in conditii de inconstienta, ignorare, lipsa de informare, un studiu realizat in 2009 de  International Agency for Research of Cancer arata ca exista o legatura certa intre debutul vietii sexuale la varste timpurii si dublarea riscului de aparitie a cancerului de col uterin.
Este de datoria ta, ca parinte, sa iti informezi adolescentul in legatura cu metodele de preventie, cu riscurile implicate in conditiile unei proaste igiene sau a unei vieti sexuale dezordonate, si in general sa initiezi deschis aceasta discutie si sa ii raspunzi onest la orice intrebare legata de acest subiect.


Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro