Cont personal

Cum, cand si ce le spunem copiilor despre sexualitate

autor: Echipa GP

 
Similare
Bulimia nervoasa este o afectiune psihiatrica caracterizata de episoade recurente de ingestie...
 
Poate ca acum 20 ani era mult mai greu sa gasim o jucarie care sa stimuleze creativitatea...
 
Pe vremuri oamenii isi pierdeau dintii de tineri, dantura se ingalbenea si se inegrea si...
 
Soneria insista cu zbarnaitul strident. Tresar. Arunc privirea spre geam -  bezna....
 
Computerele, jocurile video si internetul sunt, fie ca vrem, fie ca nu vrem, parte din viata...
 
Taguri: sex    copil    discutii  sex    sexualitate    educatie  sexuala 
Iata ca a venit momentul in care copilul nostru este tot mai curios in legatura cu sexualitatea sa. Sexualitatea unui copil, si interesul fata de ea, se dezvolta pe etape, odata cu cresterea copilului. Si cum parintii au rolul de a le oferi copiilor informatiile dorite, este bine ca acestia sa se documenteze inainte de a aborda aceasta problema. O abordare corecta si sincera, adaptata varstei copilului, il va ajuta pe acesta sa se dezvolte armonios, fara prejudecati sau frustrari. O abordare corecta va ajuta viitorul adult sa aibe o viata sexuala sanatoasa si o viata de familie frumoasa. 
Pentru ca primele intrebari legate de sexualitate, ale copilului, incep inca de la varsta prescolara, Ghidul-parintilor.ro va ofera cateva sfaturi esentiale in legatura cu abordarea acestui subiect.
  • In primul rand, nu trebuie sa eviti sa-i raspunzi copilului tau atunci cand acesta te intreaba ceva in legatura cu sexualitatea sa. Nu ai de ce sa nu-i raspunzi si, cu atat mai mult, astfel de intrebari sunt normale pentru el. Sub nicio forma nu trebuie sa-l certi atunci cand vrea sa stie "cum apar copiii pe lume".
  • Ofera-i doar informatii corecte. Evita sa-l minti si sa-i spui lucruri precum „ai fost adus de barza”. Spune-i clar ca, copiii vin pe lume prin burtica mamicii, ca ei se nasc din dragostea dintre mami si tati. 
  • Evita sa-i transmiti copilului tau informatii infricosatoare despre sex si despre sexualitatea sa. De ce sa-i spunem copilului ca sex-ul este ceva rusinos? El va duce aceste informatii toata viata si, fara sa vrea, se va lasa afectat de ele in viata de adult si in cea de familie. Fa deosebire intre dorinta de a-l proteja cat mai mult si informatiile clare, necesare pentru varsta lui.
  • Incearca sa-i explici lucrurile dorite pe intelesul varstei lui. La varsta prescolara te poti opri la raspunsuri clare, concrete, fara prea multe detalii. Unui scolar aflat la pubertate poti sa-i explici aceste lucruri legandu-le de anatomia corpului uman. Pentru copil va conta foarte mult sa poata discuta cu tine aceste lucruri si tu sa-i satisfaci curiozitatile. Nu uita ca, in cazul in care tu eviti sa-i raspunzi, acesta poate apela oricand la internet.
  • Gaseste chiar tu ocazia de a deschide astfel de subiecte in momentul baii, al igienei corporale. Poti sa-i vorbesti copilului tau despre sexualitatea sa si despre igiena si intimitate in momentul baitei de seara. Pornind de la importanta igienei pentru corpul uman, pentru organele sexuale, ii poti vorbi despre intimitate, despre sanatatea fizica, despre diferentele sexuale. 
  • Invata-ti copilul sa faca diferenta intre gesturile de afectiune ale parintilor si comportamentele si gesturile anormale. Pentru ca abuzurile sexuale sunt legate si de educatia sexuala a unui copil/a unui viitor adult, este bine sa-ti inveti copilul sa faca distinctie intre gesturile de afectiune, de tandrete ale parintilor, si gesturile nepotrivite, de agresiune ale unui adult/alt copil asupra sa. Invata-ti copilul sa fie deschis cu tine si sincer in privinta aspectelor de acest gen.

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro