Cont personal

Copilul tau si-a inceput viata sexuala?

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
Pentru cei care urmează un ciclu lung de şcolarizare, intrarea la liceu constituie un...
 
Pe vremuri oamenii isi pierdeau dintii de tineri, dantura se ingalbenea si se inegrea si...
 
Computerele, jocurile video si internetul sunt, fie ca vrem, fie ca nu vrem, parte din viata...
 
Taguri: sexuala  viata  copilul  propria  dumneavoastra 
Se spune ca parintii retraiesc alaturi de copiii lor propria copilarie, pubertate, adolescenta. Este o buna ocazie pentru fiecare dintre noi sa reparam greselile facute de proprii parinti, atunci cand aveam varsta copiilor nostri.

Aveti un adolescent in casa - este secretos, ca toti adolescentii, nu va raspunde la intrebari, iese trantind usa atunci cand insistati, se inchide la el in camera cu muzica data la maxim. Si acum, intoarceti-va in timp - erati adolescent sau adolescenta, parintii tindeau sa va impuna propriul sistem de valori sau pur si simplu nu va ascultau atunci cand incercati sa le vorbiti.

Viata sexuala sau viata intima este un lucru despre care nu prea multi doresc sa discute. Cu atat mai mult, un adolescent aflat la prima experienta. Parintii pot avea diverse motive (justificari) pentru interesul legat de viata intima a copiilor lor. Cel mai banal dintre acestea, dar si cel mai greu de recunoscut este dorinta de a retrai propria adolescenta, propria prima dragoste. Cum, in cele mai multe cazuri, prima dragoste s-a sfarsit cu lacrimi, apare tendinta fireasca de a-si proteja copii de suferintele prin care au trecut ei. Pe de alta parte, viata sexuala a multor parinti, atunci cand copiii lor ajung la adolescenta, este marcata de esecuri si dezamagiri. Toata amaraciunea si reprosurile care ar trebui, in mod normal, sa se rezolve in cuplu, ajung sa se transforme in temeri legate de "prietenul" sau "prietena" copilului.

In mod ideal, sexualitatea este intretesuta cu dragostea. Sunt insa si exceptii: cand copilul a ramas excesiv legat psihic de parintele de sex opus, tinde sa aleaga parteneri sexuali diferiti de persoana iubita. Daca observati acest obicei la copilul dumneavoastra, puteti avea o discutie in care sa-l lasati sa inteleaga, din propria experienta, cat de importanta este sexualitatea intr-o relatie de iubire si reciproc.

Poate ca nu este atat de relevant daca copilul dumneavoastra si-a inceput viata sexuala, ci daca este pregatit pentru ea. Ca orice relatie, si relatia sexuala implica responsabilitate. De data aceasta o responsabilitate mai mare, deoarece se refera la actiunea asupra corpului altei persoane si, eventual, la nasterea unui al treilea. Este bine sa discutati cu copilul dumneavoastra, indiferent de sex, despre contraceptie, mijloace de protejare impotriva bolilor cu transmitere sexuala, consecinte emotionale asupra partenerilor. Chiar daca nu si-a inceput inca viata sexuala, poate cu atat mai mult in cazul acesta, adolescentul pe care il intalniti zi de zi in casa are nevoie de sfaturile dumneavoastra. Inainte de a-i vorbi, amintiti-va cum erati la varsta lui, cate ezitari, autoculpabilizari si neincredere va traversau sufletul. Apoi, il veti putea asculta.
Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro