Cont personal

Elimina stresul!

autor: echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: stres  copii  parinti  probleme 
Adultii considera ca lumea copiilor este linistita, vesela si lipsita de griji. De ce ar putea un copil sa-si faca griji avand in vedere ca nu trebuie sa mearga la lucru si nu trebuie sa plateasca facturi? De fapt, sunt multe lucruri. Chiar si copiii foarte mici au griji si sunt stresati. Stresul este un rezultat al incapacitatii noastre de a ne ridica la inaltimea asteptarilor.

Care sunt sursele de stres?

Presiunea vine adesea din exterior (familie, prieteni) dar poate sa vina si din interior. Presiunea pe care o provocam noi insine este, poate, cea mai importanta, pentru ca adesea exista o mare discrepanta intre ceea ce facem si ceea ce credem ca ar trebui sa facem.

Stresul poate afecta orice persoana care se simte coplesita - chiar si pe copii. La prescolari, despartirea de parinti poate sa provoace anxietate. Pe masura ce copiii cresc, presiunea sociala si academica devine principalul vinovat.

Multi copii sunt prea ocupati ca sa se joace sau sa se relaxeze dupa scoala. Cei care se plang in legatura cu numarul de activitati sau care refuza sa se ocupe de toate ar putea fi suprasolicitati. Vorbiti cu cei mici despre activitatile extracuriculare pe care le au. Daca se plang de suprasolicitare stabiliti la care dintre activitati puteti renunta. Cand nu puteti renunta la nimic, gasiti alte modalitati de a inlatura stresul.

Dar copiii sunt afectati nu numai de ceea ce se intampla in viata lor. Se intampla ca cei mici sa va auda vorbind despre problemele finainciare ale familiei, despre boala cuiva din familie, despre problemele de cuplu? Parintii trebuie sa fie intotdeauna atenti la ceea ce vorbesc in prezenta copiilor. Poate aveti impresia ca cei mici nu inteleg despre ce vorbiti, insa ei inteleg mai multe decat v-ati astepta si "se molipsesc" de grijile parintilor.

Stirile pe care le vad la televizor ii pot, de asemenea, stresa pe copii. Cand vad la televizor imagini cu dezastre naturale, razboaie, terorism si violente, isi fac griji pentru siguranta lor si a familiei. Ideal ar fi sa nu-i lasati pe cei mici sa vada stiri sau imagini dure, dar daca totusi se intampla vorbiti cu ei despre ce au vazut si explicati-le ca nu au de ce sa-si faca griji.  

De asemenea, fiti atenti la evenimentele neplacute care au loc in orice familie: boala cuiva drag, decesul unei rude, un divort, nasterea unui bebelus. Chiar si schimbarile fericite sau aparent nesemnifiative ii pot afecta pe copii. Orice ar aparea in viata familiei, discutati cu cel mic si explicati-i ca il iubiti in continuare si ca nu are de ce sa-si faca griji.

Adolescentii nu mai au grijile celor mici. Ei inteleg ca anumite lucruri sunt inevitabile si stiu cum sa treaca prin ele. Insa la aceasta varsta intervin alte probleme: anturajul si integrarea intr-un grup, imaginea coporala. Unii tineri ar face orice ca sa fie acceptati de cei din jur si sunt tristi atunci cand nu au prietenii pe care si-i doresc. Altii sunt foarte afectati de defectele lor fizice si considera ca toate insuccesele li se trag de aici. 

Simptomele stresului

Simptomele stresului la copii nu sunt usor de recunoscut. Dar ar trebui sa va dea de gandit schimbarile comportamentale de scurta durata - comportamentul exagerat, insomniile, enurezisul, schimbarile de dispozitie, dorinta de singuratate. Unii copii au si simptome fizice (dureri de stomac si de cap, greata, etc.). Altii nu se pot concentra si au probleme la scoala.
Copiii mici pot sa reactioneze la stres dobandind obiceiuri si ticuri noi: isi sug degetul, se joaca cu parul, isi pun degetelul in nas, incep sa minta, devin violenti si rebeli. Un copil stresat poate sa aiba cosmaruri, teama de despartire, reactii exagerate la probleme minore.

Cum reducem stresul


Nu e usor sa-i scapati pe copii de stres. Cel mai important este sa descoperiti ce anume ii supara. Intrebati-i ce s-a schimbat in viata lor, ce ii sperie. Discutati problema copilului si ajutati-l pe cat posibil. Daca dispare sursa stresului, va disparea si stresul impreuna cu simptomele sale. Uneori ajunge o simpla discutie, alteori e nevoie de masuri mai complicate. Nu uitati ca in timpul discutiei nu aveti voie sa minimizati problemele copilului sau sa radeti de el. Ceea ce noua ni se pare o nimica toata, pentru un copil poate fi o problema foarte grava.

De asemenea va puteti ajuta copilul daca anticipati situatiile stresante si il pregatiti pentru ele. Situatii stresante pot fi: despartirea temporara de un parinte sau de un bunic, inceperea scolii sau a gradinitei, nasterea unui fratior, mutarea intr-o casa noua. Nu-i dati prea multe informatii pentru ca asa nu faceti decat sa-l stresati si mai tare. Spuneti-i doar esentialul si asigurati-l ca totul se va termina cu bine.

Timpul petrecut impreuna cu parintii este intotdeauna un remediu bun pentru stres. Fiti alaturi de copil, fie ca vrea sa vorbiti, sa va jucati, sau doar sa stati in aceeasi camera cu el. Chiar si cand copilul creste este important sa petreceti timp impreuna. Intr-adevar este greu, dupa o zi de munca stresanta, sa fiti rabdator si sa vorbiti cu cel mic sau sa va jucati, insa asa ii puteti arata ca este important pentru dumneavoastra si ca il iubiti.
Nu uitati ca un anumit nivel de stres este perfect normal. Spuneti-i copilului ca e in regula sa fie nervos, singur sau speriat si ca trebuie sa vorbeasca despre aceste sentimente.

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro