Cont personal

Cand are voie sa foloseasca un telefon mobil?

autor: Echipa GP

 
Similare
Bulimia nervoasa este o afectiune psihiatrica caracterizata de episoade recurente de ingestie...
 
Poate ca acum 20 ani era mult mai greu sa gasim o jucarie care sa stimuleze creativitatea...
 
Pe vremuri oamenii isi pierdeau dintii de tineri, dantura se ingalbenea si se inegrea si...
 
Soneria insista cu zbarnaitul strident. Tresar. Arunc privirea spre geam -  bezna....
 
"O sa-i ofer copilului meu tot ce n-am avut eu". Asta spun multi parinti, de fapt, toti...
 
Taguri: mobil  telefon  invat  copil  probleme 
Specialistii spun: cu cat mai tarziu foloseste un copil telefonul mobil, cu atat mai bine. Si ar trebui sa tinem cont de anii intregi de cercetari ce au aratat influenta nefasta a radiatiilor electromagnetice emise de telefoane asupra creierului in special. Nici adultii nu sunt ocoliti de astfel de probleme de sanatate. In schimb, cei mai vulnerabili in fata radiatiilor  sunt copiii, iar singuri care ii putem ajuta suntem noi, parintii. Primul pas pe care l-ai si facut este informarea. Acum urmeaza cel mai important lucru - actiunea. Actiunea in cunostinta de cauza. Iata ce probleme pot aparea datorita folosirii telefonului mobil in exces. Radiatiile emise de acesta pot duce la aparitia de tumori canceroase, epilepsie sau probleme de memorie. De aceea se recomanda ca un copil sa foloseasca telefonul mobil dupa varsta de 11 sau chiar 16 ani.

Pentru mamicile insarcinate este daunator folosirea mobilului
Parerile medicilor sunt concentrate pe ideea ca telefoanele mobile sunt periculoase bebelusului  din pantecele mamei. Cercetarile intinse pe o perioada de peste 15 ani au aratat influenta negativa a radiatiilor emise de telefoanele mobile asupra creierelor in formare ale copiilor. Acestia dupa ce se nasc prezinta tulburari de comportament si sunt predispusi la dezvoltarea tumorilor cerebrale, iar in cazul baietilor le scade fertilitatea masculina.

De ce este util mobilul?
Viteza si iar viteza. Alergam in stanga si in dreapta pentru a ne indeplini sarcinile de serviciu dar vrem sa stim in orice moment ce face copilul.
Daca i se face rau poate sa ne sune sau sa formeze 112. Bun este si in momentul in care intarzie fiind retinut la scoala si ne anunta in prealabil. La fel de util se dovedeste mobilul cand noi suntem blocati in trafic si ii spunem copilului sa ne astepte.

De ce este daunator?
Ca orice lucru ce ne usureaza viata are si efecte negative. Unul dintre ele, poate cel mai neinsemnat este sedentarismul: comoditatea telefonului mobil care va duce la lipsa de miscare a puiutului tau. Daca in copilaria noastra aveam un mesaj de transmis parintilor, fratilor sau colegilor si eram la distanta,  trageam "o fuga" pana la ei. "Mami vreau inghetata" sau "mai stau 5 minute afara, te roggg" toate aceste lucruri le faceam cu miscare. Acum "rugamintile" se rezolva cu un banal telefon sau sms. 
Daca e un telefon foarte scump, de fite acest lucru i-ar putea dauna copilului - putand lua bataie de la hoti. Sau fiind copil l-ar putea strica sau pierde.
Este daunator daca vorbeste la telefon ore in sir. Iar tentatia este mare mai ales acum cand sunt ofertele aceste cu mii de minute in retea.

Cum trebuie sa-l foloseasca?
Copilul trebuie sa utilezeze telefonul doar ocazional si doar daca e strict nevoie sa vorbeasca cu parintii. Micutul e bine sa fie instruit sa nu ofere informatii nimanui despre unde sunt parintii sau unde isi tin bunurile. Trebuie sa stie ca poate suna la 112 doar in caz de urgenta si nu in joaca.

Concluzie:
Concluzia o trage fiecare dintre noi ca parinte. Recomandabil ar fi sa tinem cont de ceea ce spun specialistii, in urma anilor de cercetari. Copiii pot utiliza telefonul mobil respectand anumite reguli, iar responsabilitatea regulilor iti revine tie ca parinte:
  • E bun un telefon mobil dar dupa varsta de 14-16 ani
  • Copilul sa vorbeasca la casti  - handsfree sau la speacker
  • Mobilul sa fie cat mai simplu si nu o fita
  • Copiii sa vorbeasca la mobil doar cateva minute pe zi
  • Sa foloseasca un telefon cu cartela preplatita, astfel incat sa se limiteze la un cost minim
  • E bine sa-i invatam pe cei mici sa foloseasca telefonul in caz de urgenta
  • Sa le explicam ca in timpul orelor la scoala telefonul sta inchis


Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro