Cont personal

Arsurile - precautii si interventii de urgenta

autor: Echipa GP

 
Similare
Arsurile sunt unele dintre cele mai obisnuite accidente intamplate in sfera casnica la care...
 
Taguri: arsurile  urgenta  interventii  precautii  spital 
Arsurile sunt unele dintre cele mai obisnuite accidente intamplate in sfera casnica la care sunt expusi copilasii, uneori soldandu-se cu grave efecte si neplaceri pe termen lung. Si totusi, evitarea lor este cat se poate de simpla, daca respectati cateva masuri de precautie.

Tipuri de arsuri

Pentru a va da seama daca arsurile pot fi tratate la domiciliu si nu reprezinta un pericol pentru sanatatea celui mic, este bine sa cunoasteti clasificarea medicala a acestora. In functie de localizare, de intindere si de profunzime, arsurile se pot inscrie intr-o zona inofensiva sau intr-o categorie de risc maxim.

Localizarea
Sunt considerate arsuri grave cele situate la nivelul fetei, in jurul orificiilor (nas, gura, fundulet) si cele care afecteaza zona genitala. De asemenea, trebuie tratate ca urgente arsurile localizate pe gat, la coate sau genunchi, in palma, pentru ca acestea pot atinge nervi importanti.

Gradul
Arsurile se clasifica in patru categorii, in functie de gravitate.
 • Grad I: pielea este rosie, dar fara plagi.
 • Grad II: primul strat al pielii este afectat in totalitate si arsura a atins partial si cel de-al doilea strat; pielea este rosie si acoperita cu basici cu lichid galbui.
 • Grad III: la suprafata pielii apar basici umplute cu lichid rosiatic, iar durerea poate fi mai putin intensa, din pricina distrugerii terminatiilor nervoase.
 • Grad IV: pielea este insensibila, carbonizata; poate avea culoarea neagra sau alba, in functie de gradul de temperatura.

Intinderea
In cazul unor arsuri mici, riscurile sunt limitate. Dar atunci cand acestea depasesc 5% din suprafata corpului unui copil, este cazul sa cereti asistenta medicala. De asemenea, in cazul arsurilor mai mici, dar aparute pe fata, palma, gat, organe genitale etc.

Masuri de urgenta
 • Primul gest indicat este sa raciti arsura pentru a diminua durerea si a limita extinderea sa in profunzime. Daca arsura este putin grava, puneti rana sub jet de apa rece 5 minute. In cazul arsurilor serioase, cu aparitia carbonizarii, se va prefera infasurarea plagii intr-un cearsaf umezit in apa (acesta trebuie a fie curat si sa nu se scamoseze). Daca vorbim despre o arsura medie, rana se spala sub dus, in fir subtire, 15-20 de minute.
 • In cazul durerilor intense, administrati copilului doza de paracetamol indicata pentru varsta lui.
 • Aplicati pe plaga o crema speciala pentru arsuri ( tip biafine), pe care este indicat s-o aveti in casa.
 • Mergeti de urgenta la spital daca arsura se incadreaza in categoriile de risc.
 • Nu aplicati ulei pe zona afectata, pentru ca acesta propaga caldura.
 • Nu utilizati gheata pentru calmarea durerii; aceasta va contribui la agravarea leziunii.
 • Nu dezinfectati rana cu spirt sau apa oxigenata; durerea va fi foarte intensa.
 • Nu scoateti hainele de pe zona afectata, pentru ca acestea se pot lipi de rana. Doar spalati locul. Medicul va realiza o curatare locala.


Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro