Cont personal

Are nevoie de ochelari?

autor: Echipa GP

 
Similare
Bulimia nervoasa este o afectiune psihiatrica caracterizata de episoade recurente de ingestie...
 
Poate ca acum 20 ani era mult mai greu sa gasim o jucarie care sa stimuleze creativitatea...
 
Pe vremuri oamenii isi pierdeau dintii de tineri, dantura se ingalbenea si se inegrea si...
 
Soneria insista cu zbarnaitul strident. Tresar. Arunc privirea spre geam -  bezna....
 
Computerele, jocurile video si internetul sunt, fie ca vrem, fie ca nu vrem, parte din viata...
 
Taguri: ochelari  nevoie  copil  lentile  oftamologic 
Copilasul dumneavoastra clipeste des din ochi, se plange de dureri de cap cand vine de la scoala si oboseste repede cand citeste? Este posibil sa aiba unele probleme de vedere. Pentru a  afla cu certitudine care este problema, este momentul sa faceti o programare la oftalmolog.

Daca observati la micutul dumneavoastra si alte manifestari care va ridica semne de intrebare: are dificultati de descifrare a informatiei cand citeste, nu vede bine la televizor sau nu reuseste sa desluseasca problemele sau propozitiile scrise pe tabla de profesori, inseamna ca diagnosticul este limpede. Totusi, nu este cazul sa va panicati. Acest lucru nu semnifica deloc ca va avea nevoie de ochelari toata viata. Descoperite la timp, anumite tulburari se pot repara in proportie de 100%.

Cum descoperiti problema?

 • Daca dumneavoastra purtati ochelari, acest lucru este un prim indiciu util pentru a urmari indeaproape evolutia copilului. Majoritatea tulburarilor de vedere sunt ereditare.
 • De asemenea, trebuie sa stiti ca un copil nascut prematur este mai expus posibilelor afectiuni oculare.
 • Atunci cand observati ca baietelul sau fetita dumneavoastra se uita stramb, este momentul sa luati masuri rapide.
 • Copilul se plange ca nu vede bine, se freaca la ochi sau clipeste des.
 • Se intoarce de la scoala obosit, cu dureri de cap, va povesteste ca are ameteli.
 • Nu poate citi mult, pierde frecvent randul, citeste de doua ori aceeasi fraza sau acelasi cuvant.
 • Profesorii va spun ca i se intampla sa confunde anumite litere si ca nu poate retine ceea ce citeste.
Consultatie oftalmologica
Pediatrul, medicul gradinitei sau al scolii trebuie sa verifice constant acuitatea vizuala a copiilor. Cu toate acestea, daca aveti motive intemeiate sa banuiti aparitia unei probleme, nu ezitati sa consultati un specialist in oftalmologie, care are la dispozitie aparatura mai performanta.
 • Acesta va masura acuitatea vizuala a copilului, la distanta si apropiere, prezentandu-i acestuia niste desene din ce in ce mai mici. Incepand cu varsta de sase ani, desenele se inlocuiesc cu cifre.
 • Observa reflexul binocular (echilibrul intre cei doi ochi) si motricitatea oculara (bilantul ortoptic), pentru a detecta, intre altele, un eventual strabism si a verifica perceptia culorilor.
 • Specialistul utilizeaza un colir care dilata pupilele, pentru a verifica existenta unor tulburari de refractie, adica o hipermetropie, un astigmatism sau o miopie.
 • Daca cel mic vede bine la distanta, dar are probleme la vederea de aproape inseamna ca sufera de hipermetropie.
 • Daca, de la departare ca si de aproape, cel mic percepe imaginile deformat, distinge cu greutate litera H de M sau N si confunda cifrele (0, 8), copilul poate avea un astigmatism.
 • Vede bine de aproape, dar acuitatea vizuala paleste la departare? Copilul este miop.

Solutii
 • Copilasul trebuie sa poarte ochelari sau lentile de contact (fara contraindicatii inainte de sapte ani si mai putin constrangatoare decat ochelarii), care reusesc sa micsoreze efortul de concentrare si de distingere a imaginilor si care pot corecta defectele de refractie care impiedica perceperea corecta a obiectelor.
 • Oboseala vizuala poate, de asemenea, proveni de la o problema de convergenta legata de dificultatea de a realiza coincidenta campurilor vizuale ale celor doi ochi. Ochelarii nu sunt suficienti, lectura se realizeaza in continuare cu dificultate, vederea este incetosata. Este necesara reeducarea ochilor prin sedinte de exercitii la oftalmolog sau la medical ortoptist.

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro