Cont personal

Traditiile de familie si importanta lor in viata unui copil

autor: Echipa GP

 
Similare
Bulimia nervoasa este o afectiune psihiatrica caracterizata de episoade recurente de ingestie...
 
Sportul reprezintă una dintre cele mai bune şcoli ale vieţii în care învăţăm să ne...
 
Poate ca acum 20 ani era mult mai greu sa gasim o jucarie care sa stimuleze creativitatea...
 
Pe vremuri oamenii isi pierdeau dintii de tineri, dantura se ingalbenea si se inegrea si...
 
Tensiunea arteriala reprezinta presiunea cu care sangele circula prin vasele de sange. Valorile...
 
Taguri: traditii    familie    copii    copil    relatii    sarbatorit 
Ce au in comun cozonacii de Paste, masa de duminica la bunici, ziua in care se face bradul si sarutul de noapte buna dinainte de culcare? Ei bine, toate acestea fac parte din panoplia de traditii familiale. Acestea sunt gesturi sau evenimente care se repeta cu regularitate, care au o semnificatie aparte pentru familie si care sunt impartasite de toti membrii acesteia.

Aceste obiceiuri, in aparenta nesemnificative, contribuie la comuniunea familiala, strang legatura intre membrii unei familii si ii ajuta sa evolueze. De obicei, aceste traditii se suprapun peste sarbatorile crestine. Dar daca aceste sarbatori cuprind obiceiuri general valabile, traditiile de familie au caracteristici aparte, valabile doar pentru membrii sai. De Craciun, de exemplu, toata lumea impodobeste bradul, face cadouri si prepara mancarurile traditionale. Insa in cadrul unei familii aceste gesturi se nuanteaza si lor li se adauga unele evenimente specifice. Ziua impodobirii bradului poate fi, sa spunem, 18 decembrie, ca sa coincida cu ziua de nastere a copilului sau Craciunul se poate asocia cu pregatirea unui anumit tip de tort, foarte apreciat de cei mici.  

Doua categorii de traditii familiale

Ritualurile de familie, obiceiurile caracteristice unui anumit nucleu familial, se pot departaja in doua categorii. Cele asociate gesturilor pregatitoare pentru somn sau cele de la trezire (sarutul de noapte buna, povestea de somn usor, cafeaua sau – pentru copii – lapticul de dimineata etc.) servesc la mentinerea coeziunii si a echilibrului familiei.
Cele care tin de sarbatori, ritualurile de vacanta, vizitele la bunici, mesele in familie, atunci cand au o frecventa repetativa, se incadreaza in acelasi tip. Ele se numesc rituri de uniune.  Acestea sunt, de fapt, si cele mai importante pentru o familie. 
Alte gesturi ritualice marcheaza trecerea de la o etapa de viata la alta: casatoria, botezul, celebrarea nuntii de argint...

Creati traditii!

Copiii resimt puternic nevoia de singuranta si sunt poate cei mai traditionalisti membrii ai familiei. Gesturile repetate la anumite intervaluri de timp sau cele care le marcheaza si le jaloneaza ziua sunt extrem de importante pentru cei mici. Ei se simt astfel protejati, au repere clare dupa care sa se ghideze si simt ca in acest fel se intareste legatura dintre ei si parinti. 
Familiile care nu au traditii specifice sunt mai dezorganizate, iar copilasii simt ca sunt lasati de capul lor. Castiga astfel o independenta cu care nu stiu ce sa faca. Prin studii stiintifice s-a determinat ca relatiile dintr-o familie sunt mai echilibrate si mai armonioase atunci cand toti membrii au repere de viata comune si stiu in fiecare moment ce trebuie facut. 

Alaturi de gesturile de sarbatoare, puteti inventa la randul dumneavoastra unele traditii proprii. De exemplu, puteti organiza petreceri atunci cand copilul pleaca de acasa (la studii, in alt oras etc.) sau atunci cand incepe serviciul. De asemenea, un copilas care se teme de prima zi de scoala sau de gradinita poate fi pregatit psihic printr-o mica petrecere care sa marcheze evenimentul.
Primul dintisor cazut poate fi, de asemenea, sarbatorit. 
Ocaziile nu lipsesc, totul este sa le dati o conotatie speciala...


Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro