Cont personal

Stresul scolar

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
Pentru cei care urmează un ciclu lung de şcolarizare, intrarea la liceu constituie un...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Taguri: stres  scoala  elev  scolar  parinti 
Stresul este starea fizica si emotionala in care intra organismul asupra caruia actioneaza stimuli ai mediului extern, asemenea suferintei, zgomotului permanent, infectiilor, toxinelor, frustrare, anxietate, furie etc. Acesti factori mai sunt cunoscuti si sub numele de "stresori" iar situatiile in care se manifesta ca "situatie stresanta".

In contextul scolar exista o serie de stresori cu care elevul trebuie sa se confrunte si care poate afecta grav gradul de oboseala, concentrarea, atentia si implicit rezultatele scolare. Cei mai cunoscuti stresori sunt:
  • Suprasolicitarea intelectuala sau musculara ori dezechilibrul dintre acestea
  • Examenele, competitiile sau orice alte activitati in urma carora exista selectii severe pentru admitere. Aici intra si mediile inalt cotate (clase de elite, scoli de elite unde se impune cu strictete anumite standarde).
  • Zgomotul excesiv (nu toti copiii sunt afectati de zgomot, insa pe o perioada mai lunga de timp acesta se face simtit)
  • Relatiile sociale care duc la situatii penibile, rusinoase, frustrante etc. De asemenea dezamagirile, pedepsele si notele slabe pot reprezenta stimuli de stres, depinzand de fiecare elev in parte.
In cazul adolescentilor, la stresorii mai sus mentionati se mai adauga si alti stresori specifici perioadei si crizei prin care trec (impresia ca sunt singuri sau dimpotriva, impresia ca nu se deosebesc de nimeni cu nimic, despartirile afective, esecurile repetate etc.), stimuli care pot fi accentuati si de personalitatea, dar mai ales, de temperamentul lor. Persoanele introvertite si/sau instabile emotional sunt mai predispuse catre stres si necesita o atentie mai mare in acest plan.

Din pacate, stresul nu poate fi sters prin educatie, acesta fiind un factor indispensabil vietii, in special mai tarziu, insa modul in care persoana il percepe este un lucru care poate fi educat. Stresul poate fi practic de doua tipuri, si anume eustresul, care are o prezenta pozitiva, fiind motivant si stimuland productivitatea si distresul care are efecte dezadaptive. Reactile la stresori difera, spre exemplu esecurile pot fi nocive pentru un elev care pune mare pret pe reusita scolara, in schimb pot fi motivante pentru alt elev interesant in deosebi de studiu si mai putin de note propiu-zis. Practic nu stresorii sunt importanti ci modul in care reactionam la ei.

Diminuarea efectelor nocive a distresului poate fi facuta prin educatie doar stimuland optimismul. Optimismul si pesimismul se formeaza de-a lungul vietii, si fac parte din temperament, fiind destul de greu de modificat prin factori externi. Se poate totusi, spre exemplu tine cont de posibilul esec, astfel eliminandu-se socul pe care il poate aduce, prin asumarea responsabilitatii esecurilor proprii (in deosebi la persoanele care se motiveaza din asta) astfel incat sa sesizeze faptul ca detin controlul total al viitorului si cel mai important a invata din greseli. Astfel de metode pot fi gasite pentru orice stresor, insa acestea difera de la persoana la persoana, succesul fiind conditionat de particularitatile fiecarui individ. 

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro