Cont personal

Relatii dificile intre mama-fiica

autor: Echipa GP

 
Similare
Solicitările intelectuale tot mai largi, mai complexe şi multilaterale duc la modificări...
 
Pubertatea este o perioadă de transformări fizice şi psihice. Acestea pot fi bulversante...
 
Perioada pubertatii marcheaza primul pas in trecerea catre maturizare si integrare in...
 
La baieti, instalarea semnelor de pubertate inaintea varstei de 9 ani defineste termenul de...
 
Pubertatea reprezinta perioada din cresterea si dezvoltarea copilului care precede...
 
Taguri: mama  fiica  femeie  pubertate  frumusete 
"Mama", nu exista un cuvant mai dulce, mai semnificativ in limba romana. Aceste cuvinte exprima un atasament profund care exista chiar si dupa moarte. Un copill nu isi va uita niciodata mama. Totusi, uneori se mai intampla ca relatia mama - fiica sa se transforme intr-un razboi, nociv atat pentru mama cat si pentru fiica. 

In aparenta o relatie de complicitate intre mama si fiica ar parea ideala! Fara indoiala ca exista relatii sanatoase unde fiecare joaca rolul sau bine stabilit, fara constrangeri sau fara presiuni. 

Mama fuzionala. La inceput, mama fuzionala incearca sa stabileasca o stransa relatie de complicitate cu progenitura sa. Ea vede in fiica sa o oglinda in care se vede pe sine. Copilul devine astfel obiect de valorificare, o veritabila prelungire a propriei sale existente. Fiicei ii va fi foarte greu sa isi dobandeasca propria sa personalitate feminina. Relatiile se invenineaza daca mama incearca sa realizeze o ancheta a tineretii fara batranete. Ea incearca sa se comporte ca si o prietena. Devenite cele mei bune prietene ale fiicei lor mamele fuzionale vor trai aventurile sociale si afective ale fiicelor lor. 

Mama mea, rivala mea. Un alt lucru afecteaza relatia dintre mama si fiica. Intr-o zi, mama isi da seama ca fiica sa a devenit o tanara adolescenta aflata la pubertate. Unele dintre ele isi vor da seama de trecerea timpului, uitandu-se la propria lor aparenta. Ele isi vor percepe fiicele ca niste rivale, ca niste obstacole pentru propria lor frumusete. Mama, motivata de teama de batranete, poate sa devina chiar agresiva sau sa isi devalorizeze propria fiica, atribuindu-i epitete, cateodata foarte crude! Fata pe care o adora atata acum o face in toate felurile! De necrezut, dar totusi se intampla. 

Unele mame incearca sa isi domine fiicele. Aceasta din urma poate sa dea dovada de slabiciune, simtindu-se chiar vinovata ca nu s-a ridicat la inaltimea mamei sale. Ele vor merge pana acolo ca isi vor refuza, inconstient sau nu, dreptul sa reuseasca in viata profesionala sau in cea amoroasa. 

Cand mama isi pierde locul. Cand mama care "isi cunoaste fiica deoarece ea a facut-o", poate deveni uneori prea posesiva, astfel incat femeia adulta in devenire nu va putea sa isi distinga propriile sale emotii. Tanara femeie isi da seama de faptul ca propria sa viata nu ii apartine in totalitate. Relatia se va degrada inevitabil in scurt timp. 

Eliberarea de mama. Specialistii sustin ca trebuie sa va eliberati de mama voastra ca se deveniti femei. Uneori aceasta indepartare se realizeaza in adolescenta. Fiica este in cautarea propriei sale identitati prin strategii prin care incearca sa se diferentieze cu orice pret de mama sa. Haine, coafura, tatuaje, piercing, toate acestea se adauga in procesul de cautare a identitatii. Ea vrea sa fie iubita dar nu acasa. Dar nu este totul pierdut! 

Mama trebuie sa inteleaga ca fiica sa este unica si ca in asta consta bogatia ei, ea trebuie sa o lase sa isi traiasca viata sa de adult, sa actioneze la fel ca si un far in caz de nevoie, dar sa nu o orbeasca cu toata lumina sa. Fiecare persoana este rezultatul valorilor pe care i le transmite familia (mama in special), dar si al contactului cu mediul in care traieste si in care evolueaza. Fiicele trebuie sa demonstreze urmatorul lucru: chiar daca mama lor nu ocupa tot locul din viata lor, ea nu este respinsa totusi. Ele trebuie sa isi respecte reciproc spatiul, dar fiica trebuie sa si participe la viata domestica, vizitandu-si mama. Acestea trebuie sa aiba subiecte variate de discutat, sa clarifice rolul fiecareia in relatia lor. Mama nu trebuie sa fie perfecta trebuie sa fie iubitoare si sa asculte si unele sfaturi. 

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro