Cont personal

Relatia tata - fiu

autor: Echipa GP

 
Similare
Ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, dl. Daniel Petru Funeriu, a...
 
Cand adultii se despart, de regula au de suferit copiii. Ce am putea face, ca parinti, atunci...
 
Ai observat adeseori la copilul tau tendinta de a ascunde adevarul si iti este teama ca...
 
  Ce inseamna criza? Criza, fie ea ecomica, politica sau de alta natura, apare pentru...
 
  Daca ai intrat pe acest articol, inseamna ca ceva te framanta. Ceva,  dincolo...
 
Taguri: relatie  fiu  tatal  impreuna  parinte 

Relatia tata fiu este in general o relatie foarte complexa si cu multiple fatete. Tatii joaca un rol fundamental in construirea personalitatii si in educarea copiilor, si asta incepand cu nasterea lor si pana cand acestia devin adulti. Iata cateva caracteristici ale acestei relatii atat de particulare.

Un rol important

Tatal trebuie sa fie o prezenta permanenta in toate momentele cheie din viata fiului sau. Daca nu lipseste de la niciun eveniment important din punctul sau de vedere (aniversarea sa, il duce la finala meciului de fotbal), daca practica cu acesta tot felul de activitati sportive, daca face observatii pertinente asupra vietii sexuale, atunci putem considera ca isi indeplineste in mare masura rolul de tata. Pentru ca relatia tata fiu sa fie una dintre cele mai reusite, tatal trebuie sa isi includa fiul in numeroase activitati si sa ii transmita o mare parte din cunostintele sale.

In adolescenta fiul are nevoie de o imagine masculina puternica, deci va lua drept model imaginea tatalui sau pentru a-si construi astfel personalitatea. Figura paternala trebuie sa il faca pe copil sa ia cunostinta de lumea care il inconjoara. Absenta tatalui va duce la dezechilibru. Copiii care cresc fara tata devin rasfatati si egoisti nepasatori fata de cei din jurul lor. De asemenea ei pot deveni mai feminini deoarece cresc doar in prezenta mamei.

O relatie care se maternalizeaza

Astazi tatii se implica mai mult in educatia si in educatia fiului lor, aceste lucruri nemaifiind neaparat datoria mamei. De acum inainte, ei le fac baita, ii alinta, le recita poezii, ii duc la cresa ... pe scurt, se ocupa de ei, ca niste adevarati tati "closca"! Tatii sunt mai atenti la nevoile si la dorintele copiilor, se intereseaza mult mai mult de soarta lor, petrec din ce in ce mai mult timp cu ei.

O relatie de autoritate

Tatal este cel care stabileste regulile, care impune limitele este cel care este luat drept model de fiul sau. Nu ezita, deci in unele cazuri sa se foloseasca de aceasta autoritate, mai ales atunci cand copilul nu asculta. Se intampla frecvent ca acesta sa isi "urasca" tatal. Dar asta inseamna chiar faptul ca persoana de langa voi isi indeplineste de minune rolul de tata! Tatal este simbolul puterii si al autoritatii, fiul este admiratorul figurii paternale care este un model prin excelenta. Chiar daca dialogul dintre tata si fiu poate fi uneori dificil, se poate stabili intre ei o relatie de complicitate, de tandrete, fara prea mare dificultate. Imaginea tatalui autoritar si distant va fi atunci lasata deoparte.

O relatie de complicitate

Un tata complice care se joaca cu fiul sau si caruia ii consacra din timpul sau, ii demonstreaza in acest fel copilului sau iubirea pe care i-o poarta. Barbatilor le este destul de dificil sa spuna lucrurilor pe nume, sa spuna cuvinte dulci, nu sunt foarte dotati din acest punct de vedere. Acestia isi vor demonstra iubirea fata de copilul lor prin intermediul jocurilor, activitatilor, momentelor de complicitate impartite cu acesta. Un tata si un fiu isi spun "te iubesc" mesterind la masina, umbland la motor, batandu-se unul pe altul pe spate. Este o relatie pudica care uneste cele 2 generatii.

O relatie de rivalitate

Sentimentul de rivalitate apare inspre varsta de 3 ani, este vorba despre complexul lui Oedip, care a fost definit de Sigmund Freud. Micutul are impresia ca tatal sau vrea sa ii fure iubirea mamei si ca il impiedica sa o aiba doar pentru el.
Cum puteti sa va petreceti impreuna timpul cu fiul vostru: puteti viziona impreuna meciurile, puteti sa il invatati sa mearga pe bicicleta, sa va jucati, sa practicati un sport impreuna, sa mergeti la pescuit, chiar sa gatiti impreuna.
 

 

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro