Cont personal

Parinti si copii ... la psiholog!

autor: Interviu realizat de Adina Lazar

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: psiholog  parinti  copii  probleme  comunicare 
In ziua de astazi, stresul si lipsa comunicarii intre parinti si copii duc, de cele mai multe ori, catre probleme emotionale si catre o dezvoltare mai putin armonioasa, din punct de vedere psihic, a viitorului adult. Parintii nu-si inteleg copiii iar copiii isi mint parintii din dorinta de a scapa de vesnicele mustrari. De ce se ajunge aici? Ce putem face? Putem consulta un medic psiholog! Despre toate aceste probleme, discutam cu psihologul Loredana Ionascu!

Care sunt cele mai intalnite cauze pentru care un parinte ajunge cu propriul copil la psiholog?
Parintii vin cu cel mic la psiholog atunci cand acesta prezinta tulburari de comportament, de adaptare, tulburari ale vorbirii sau in cazul in care trec printr-un divort, eveniment deosebit de traumatizant pentru un copil.

Majoritatea oamenilor considera ca este o rusine sa-si duca copilul la psiholog. Ce se poate intampla daca nu fac acest lucru si daca evita sa rezolve anumite probleme?
Problemele, in cazul in care exista, nu se rezolva de la sine si nici nu dispar. Mai mult, se pot agrava in timp si pot influenta dezvoltarea psihologica armonioasa a copilului.

Cum decurge o terapie cu un copil? In ce consta?
Terapia cu un copil decurge diferit fata de terapia cu un adult. Sedinta se desfasoara preponderent prin intermediul jocului. Copiii deseneaza, spun, asculta sau completeaza povesti. Astfel ei furnizeaza foarte multe informatii in legatura cu framantarile lor. 

Parintii pot contribui prin comportamentul lor la "problemele" unui copil? Ar trebui oare si parintii sa faca cateva ore de terapie?
Copiii sunt foarte sensibili si receptivi la problemele parintilor. Desi se crede ca ei nu inteleg pentru ca sunt mici, in realitate este tocmai invers. De cele mai multe ori, problemele parintilor se reflecta tocmai in comportamentul copilului.

In ziua de astazi, parintii sunt fie foarte ocupati, fie foarte exigenti. Cum afecteaza aceste lucruri dezvoltarea unui copil?
Copiii nu cresc doar cu resurse materiale (hrana si imbracaminte), mult mai importante sunt resursele afective de care copilul are mare nevoie pentru o dezvoltare armonioasa. De aceea, indiferent cat de greu le este parintilor sa-si faca timp pentru copiii lor, ar trebui sa faca imposibilul si sa petreaca timp de calitate cu copilul. Sa stea de vorba cu el, sa-i citeasca povesti, sa se plimbe impreuna, sa se joace impreuna, sa discute despre framantarile copilului, oricare ar fi ele, pentru ca si cei mici au framantarile lor.

Exista numeroase trenduri in ziua de astazi, precum moda Emo. As vrea sa va intreb: ar trebui sa se sperie un parinte al carui copil "imbraca" moda Emo?
Cred ca un parinte ar trebui sa devina ingrijorat in momentul in care copilul sau exagereaza in privinta unui lucru, fie ca este vorba despre un nou trend sau orice altceva.

In ce masura influenteaza, viata unui copil, TV-ul sau internetul?
Din pacate, atat internetul cat si TV-ul influenteaza viata unui copil intr-o masura foarte mare. De aceea este foarte important ca parintele sa controleze atat cantitatea cat si calitatea informatiilor la care copilul se expune sau este expus.

In urma cu cativa ani, tinerii erau mult mai educati, cu bun simt ... mult mai linistiti. De ce tot mai multi tineri sunt obraznici, nepoliticosi si mult prea "smecheri". Ar putea parintii sa ii tempereze? Ce ar trebui sa faca?
In vremurile in care traim, copiii sunt incurajati sa-si exprime liber punctul de vedere, numai ca, din pacate, multi dintre ei confunda libera exprimare cu lipsa respectului. Parintii sunt cei care ar trebui sa le predea acopiilor, inca de foarte mici, prima lectie despre ce inseamna respectul, toleranta si bunul simt. 

Ce-i sfatuiti pe parintii care se confrunta cu astfel de probleme?
Copiii invata prin imitatie si se raporteaza in permanenta la modele. Ca parinte este necesar sa faci un efort pentru a-i oferi propriului copil un model de viata de la care acesta sa plece, evident adaptandu-l propriei personalitati si propriilor idealuri.
Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

<mySQL> : Conexiune nereusita la serverul de baze de date localhost!

Ne pare rau pentru inconvenient dar momentan baza de date nu este disponibila.
Va rugam incercati mai tarziu.

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro