Cont personal

Parerea specialistilor despre copiii care se plictisesc... in vacanta!

autor: Echipa GP

 
Similare
Bulimia nervoasa este o afectiune psihiatrica caracterizata de episoade recurente de ingestie...
 
Poate ca acum 20 ani era mult mai greu sa gasim o jucarie care sa stimuleze creativitatea...
 
Pe vremuri oamenii isi pierdeau dintii de tineri, dantura se ingalbenea si se inegrea si...
 
Soneria insista cu zbarnaitul strident. Tresar. Arunc privirea spre geam -  bezna....
 
Computerele, jocurile video si internetul sunt, fie ca vrem, fie ca nu vrem, parte din viata...
 
Taguri: copil    vacanta    specialist    plictiseala    teme    jocuri 
De multe ori, lunga vacanta de vara este sinonima cu o mare plictiseala pentru micii scolari. Desigur, odihna este absolut necesara dupa un an de studiu si lipsa de activitate poate fi chiar benefica pentru copil... dar cu masura. De aceea, parintii trebuie sa gaseasca echilibrul ideal intre o oferta rezonabila de activitati si placutul repaus de vacanta. 

Parerea specialistilor

Suprinzator, psihoterapeutii recomanda sa lasati copilul sa leneveasca (desigur, cu anumite limite) atat cat considera ca este necesar. Se pare ca zilele lungi de plictiseala sunt un remediu optim impotriva aparitiei problemelor si tulburarilor psihologice de la varsta adulta. Vacanta linistita, fara obligatii precise, fara un program strict este o perioada benefica si necesara pentru copii. Studiile psihologice au demonstrat ca cei mici simt nevoia sa se plictiseasca si sa nu faca nimic precis, iar parintii sunt sfatuiti sa le lase acestora dreptul de a lenevi si de a-si programa cum doresc timpul liber.  

Vacanta estivala reprezinta o perioada importanta pentru dezvoltarea copiilor, permitandu-le acestora sa-si descopere posibile pasiuni, sa citeasca, sa iasa cu prietenii, sa se gandeasca la visurile lor, sa se auto-cunoasca etc. Faptul ca cel mic sau adolescentul nu mai este presat de un program strict care se prelungeste de dimineata pana seara (cu scoala, antrenamentul sportiv, temele, meditatiile) este de bun augur pentru dezvoltarea sa ulterioara. Copilul trebuie sa fie inactiv pentru a se putea dedica sinesi, pentru a-si lasa imaginatia sa zboare.

Astfel, este recomandat sa nu-i acoperiti fiecare secunda libera cu cate o activitate si sa-i lasati dreptul de a alege cum doreste sa-si planifice ziua. Zilele superactive si bine planificate franeza posibilitatea copilului de a se cunoaste si de a-si indentifica centrele de interes. Plictiseala este, deci, un mijloc foarte bun pentru ca cel mic sa compenseze zilele agitate din timpul anului scolar.
Vacantele de vara reprezinta o ocazie ideala - mai ales atunci cand parintii muncesc - pentru ca cei mici sa participe la activitati noi, sa ia lectii de muzica sau sa se dedice unui anumit sport, sa vorbeasca la telefon sau se uite la filme etc. 
Un anumit program poate fi planificat pentru o anumita perioada de timp, dar nu trebuie sa ocupe intreaga vacanta a copilului.
Daca plictiseala este insa prea coplesitoare, interveniti si propuneti-i diferite posibilitati de petrecere a timpului liber. 

Idei pentru vacanta!

  1. Mergeti la cumparaturi si alegeti-i jocul/jucaria care ii place. Astfel, copilul isi va ocupa timpul intr-un mod placut si creativ.
  2. Dati-i mici "responsabilitati", potrivite varstei sale. Il puteti pune sa plimbe zilnic catelul, contra unei mici sume de bani. Il puteti ruga sa isi spele jucariile de plastic. De asemenea, poate sa faca curatenie in gradinita, impreuna cu bunicii sau cu parintii.
  3. Inscrieti-l la un sport sau la diferite cursuri de creativitate. Copilul va fi tare incantat si va alterna plictiseala de vacanta cu o activitate dinamica.
  4. Puneti-l sa realizeze un tablou pentru livingul din casa. Materiale textile sau pensule si acoarele... dati-i de lucru copilului dvs. Isi va pune imaginatia la treaba si va crea cel mai frumos tablou pentru familia dvs.

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro