Cont personal

Orientarea scolara si profesionala a elevilor

autor: Sebastian Stefan

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: parinti  optiunile  copilului  scoala  activitati 
Parintii trebuie sa le expuna copiilor, inca de la varste fragede, chiar prescolare, toate optiunile pe care acestia le au, partile bune si partile rele pe care o slujba le ofera si pasii urmati de acesta pentru a-si atinge telul. Copilul trebuie sa isi formeze inca de mic o parere, sa stie ce vrea sa urmeze si unde vrea sa ajunga. Este trist sa vezi elevi care dau bacalaureatul si nu stiu ce facultate sa aleaga si ce vor sa faca mai departe, ajungand in cele din urma sa tina o diploma de absolvire a cursurilor universitare in mana si sa constientizeze faptul ca nu asta este ceea ce vroiau; situatia asta trebuie evitata cu orice pret, partintii find cei care trebuie sa se asigure din timp ca nu se va ajunge aici.

In Romania sunt in dezvoltare multiple programe de orientare scolara si profesionala cu scopul de a facilita integrarea socio-profesionala a viitorilor absolventi. Elevii pot lua parte la aceste programe si isi pot forma o parere despre piata muncii din Romania, vor sti care sunt optiunile lor si eventual isi vor da seama care este facultatea (sau liceul ori slujba) pe care vor sa o urmeze.

In functie de varsta copilului

In functie de varsta copilului, dumneavoastra ca parinte ii puteti face cunoscute informatii care sa il ajute mai tarziu. Primul lucru pe care trebuie sa il constientizeze, si poate cel mai greu, este faptul ca liceul sau facultatea - pe care la un moment dat le va alege si implicit urma - vor avea un rol deosebit de important in viitorul profesional al acestora. Pentru elev este greu sa isi dea seama ce ar vrea sa faca "cand o sa fie mare" (si aici nu ma refer la celebrele raspunsuri ale copilasilor: "astronaut" sau "balerina") si tocmai de accea el are nevoie de tot sprijinul pe care il puteti oferi atat atunci cand ajunge la o decizie dar si cand este inca nehotarat. El va avea nevoie sa stie partile bune dar si cele mai putin bune ale facultatilor, slujbelor si liceelor pe care ar  vrea la un moment dat sa le urmeze.

De asemenea, acest proces nu este numai unul de dorinta. Tocmai din acest motiv am spus ca parintii trebuie sa le ofere toate optiunile pe care acestia le au. Care sunt aceste optiuni? Ei bine, asta depinde in totalitate de aptitudinile si talentele copilului. De obicei este usor de observat aceste talente la copii cand sunt inca mici. In cazul in care este inclinat catre partea atistica va avea un interes deosebit pentru muzica, pictura sau film; inclinatile catre stintele exacte vor fi mai vizibile atunci cand va incepe sa studieze matematica la scoala, etc.

Activitati extra curriculare

Participarea copilului la diferite activitati extra curriculare pot de asemenea scoate la suprafata talentele pe care acesta le are si chiar mai mult i le va dezvolta intr-un mod placut si relaxant. O alta variabila importanta in aceste optiuni este locatia si chiar situatia financiara a familiei elevului. Acestea doua din urma se pot extinde (burse scolare, camine, rude etc.) dar cu siguranta vor limita oarecum optiunile acestora.

In cele din urma se poate spune ca orientarea scolara si profesionala este un proces de lunga durata si greu atat pentru elev cat si pentru parinti dar si de o importanta majora care trebuie tratat cu cea mai mare atentie si seriozitate.
Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro