Cont personal

Mutismul selectiv la copii!

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
Pentru cei care urmează un ciclu lung de şcolarizare, intrarea la liceu constituie un...
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Sportul reprezintă una dintre cele mai bune şcoli ale vieţii în care învăţăm să ne...
 
Taguri: copii    mutism  selectiv    probleme  de  comunicare    elevi    scoala 
Mutismul selectiv se refera la o severa selectivitate in vorbire, determinata emotional si poate aparea din momentul in care copilul incepe scoala sau in urma altor evenimente cu impact in dezvoltarea sa. Este nevoie de un efort concertat al parintilor si psihologilor si se poate apela, eventual, la medicamente, pentru a-l ajuta pe copil sa se deschida si sa comunice. In clasa, profesorii trebuie ca, in astfel de cazuri, sa permita si chiar sa incurajeze alte forme de comunicare pana cand copilul este pregatit sa vorbeasca.

Rolul profesorilor/educatorilor in mutismul selectiv!

Profesorii, in primul rand, au un rol foarte important in evolutia ulterioara a unor astfel de cazuri. Acestia trebuie sa stie sa se raporteze la nivelul copilului si sa evite anumite gesturi care l-ar putea face pe scolar inca si mai nervos: sa-l priveasca direct in ochi, sa-i vorbeasca rastit, sa-l chestioneze prea agresiv etc. Se poate incerca stabilirea unui spatiu privilegiat in clasa, special pentru acest copil, in care sa se simta in siguranta si confortabil atunci cand este ascultat. Poate privi pe fereastra sau poate sa stea foarte aproape de catedra, de unde sa vorbeasca mai incet. De asemenea, de ajutor poate fi si prezenta unei figuri familiare, cu care este obisnuit, cum ar fi mama, care sa il insoteasca la scoala, daca este nevoie. Astfel, se poate reusi instituirea unui ecran protector intre el si restul lumii, care sa il ajute sa se simta apt pentru a comunica.

Cauzele mutulismului selectiv!

Mutismul selectiv este un raspuns la anxietatea pe care o are de infruntat elevul, atunci cand paraseste mediul de acasa, cu care era obisnuit, si se vede obligat sa comunice cu niste straini, dintre care unii au chiar comportamente inchizitoriale. Aceasta afectiune are multe forme. Unii copii doresc sa comunice, dar o fac prin intermediul gesturilor sau expresiilor faciale. Altii susotesc, nu discuta decat cu unul-doi prieteni sau, pur si simplu, refuza sa scoata vreun cuvant. In general, ei si-ar dori sa comunice, dar nu se simt capabili sa o faca. Acest tip de anxietate reprezinta o fobie atat de puternica incat copilul nu mai poate vorbi. Este, daca vreti, un comportament asemanator caprioarei care ramane tintuita in mijlocul drumului de farurile masinii care se apropie, incapabila sa faca vreun gest pentru a se salva. 

Copiii care suferea de o asemenea disfunctie comunicationala trebuie ajutati cat mai repede dupa ce li se stabileste diagnosticul, pentru ca, mai tarziu, sa se evite suferinte inutile si mult mai greu de combatut.

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro