Cont personal

Mame supraprotectoare

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
Pentru cei care urmează un ciclu lung de şcolarizare, intrarea la liceu constituie un...
 
Bulimia nervoasa este o afectiune psihiatrica caracterizata de episoade recurente de ingestie...
 
Poate ca acum 20 ani era mult mai greu sa gasim o jucarie care sa stimuleze creativitatea...
 
Taguri: supraprotectoare  copil  mama  viata  relatii 
Se spune ca momentul in care invatam si reusim cu adevarat sa iubim neconditionat este acela in care se naste primul nostru copil. Iubirea materna este cel mai nobil si cel mai puternic sentiment uman. Cand este insa prea mult? Cand se transforma acest sentiment atat de frumos intr-un mecanism negativ, sufocant, distrugator?


Suprimarea independentei

Desi poate sa fie greu de crezut si de acceptat, uneori chiar si iubirea in exces poate sa devina daunatoare. Supraprotectia echivaleaza cu un control exagerat, iar acesta reprezinta intotdeauna o limitare a libertatii personale si a dezvoltarii de sine. Vei putea spune, desigur, ca un copil mic nu stie ce este bine pentru el si are in permanenta nevoie de supraveghere. Exista insa o diferenta semnificativa intre supraveghere si control permanent.

Dezvoltarea Sinelui

Omul se naste cu un potential care trebuie identificat si valorificat. Printr-o atitudine exagerat de mamoasa nu ii vei permite copilului tau sa se manifeste asa cum ar face-o in mod firesc, distrugandu-i astfel sansa de a-si valoriza potentialul.

Un copil caruia i se spune in permanenta ce sa faca si ce sa nu faca, un copil care este tinut mereu langa "poala mamei" de teama ca micutul sa nu pateasca ceva, va deveni un adult asistat, incapabil sa ia propriile decizii, incapabil sa-si conduca viata in mod responsabil si incapabil sa faca fata unor situatii dificile. Fiind obisnuit cu sprijin permanent din partea mamei, ca adult el va continua sa caute acest sprijin si in alte persoane, adeseori partenerul de viata, iar daca nu il va primi cel mai probabil se va confrunta cu un esec. Si desi adeseori aceleasi mame supraprotectoare ii invinuiesc pe partenerii copiilor, acestia nu au nicio vina, intrucat relatia dintre ei este de o cu totul alta natura, nu este o relatie mama-copil.

Temeri nejustificate

Mamele supraprotectoare manifesta de multe ori temeri nejustificate, considerandu-si copilul mult prea fragil si neajutorat. Si tocmai acesta este marele pericol. Nepermitandu-i sa se adapteze la diferite situatii dificile cu care se va confrunta pe tot parcursul vietii, el chiar va deveni un neajutorat, intrucat mencanismele lui de reactie vor fi insuficient sau deloc dezvoltate. Copilul trebuie ghidat in viata, trebuie sa i se creeze contextul in care sa ia singur decizii, tu intervenind cu corectari sau indrumari, cu sprijin. El nu poate sa invete altfel decat experimentand, incercand, depasind diferite situatii fara ca tu sa intervii in mod hotarator ci numai fiind gata sa intervii in cazuri de forta majora.Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro