Cont personal

Importanta unei vieti sociale!

autor: Anabela Hani

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: adolescentul    parinti  sociale  socializare 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale. Adolescentul îşi stabileşte propriul său sistem de valori sociale, diferit de cel al părinţilor, chiar dacă este inspirat de acesta. Interesul pentru problemele etice, culturale sau profesionale se combină cu sentimentul de individualizare şi de integrare socială - ambele atinse în adolescenţă. Adolescentul va învăţa progresiv care sunt limitele lui prin intermediul răspunsurilor pe care părinţii, mediul şi societatea le oferă în faţa acţiunilor şi a conduitei sale.

Tineretul de azi este implicat în condiţii noi de socializare şi maturizare. Dezvoltarea reţelelor de şcoli, mixtarea lor, o mai mare severitate şi solicitare pe linie de educaţie sportivă şi mai încărcată de activităţi culturale, ca şi primirea cărţii de identitate constituie expresia directă a primirii tineretului în societatea civilă.
Viaţa socială a adolescentului devine şi ea mult mai complexă decât anterior astfel încât adolescentului i se prezintă, teoretic, o infinitate de modele umane din care poate alege.

Influenta internetului

Un exemplu elocvent pentru contextul actual este Internetul, care reprezintă un instrument bun de educare şi socializare pentru copii şi tineri, dar şi un mediu ostil prin conţinut şi prin limitarea la interacţiunea virtuală. Practic, este vorba despre clasicul mod de socializare extins într-un nou mediu şi care cuprinde două cazuri generale: interacţiunea normală (are loc între copil şi cunoscuţii acestuia) şi cea centrată pe interese şi curiozităţi (ex: discuţii cu persoane din alte ţări şi aflarea obiceiurilor, punctelor de atracţie etc).

Ca urmare a autonomizării sale, adolescentul îşi va dezvolta propriile puncte de vedere morale, bazându-se pe identificarea cu cele ale părinţilor, ale prietenilor şi ale societăţii în ansamblu. Înarmat cu noua sa capacitate de abstractizare, porneşte în căutarea limitelor, tinzând să le respingă pe cele impuse de părinţi. Poate avea idei bizare, impretinente, pe care le va pune în aplicare. Reacţiile părinţilor şi cele ale societăţii sunt cele care îi vor permite să-şi găsească locul şi să-şi croiască, încetul cu încetul, propriile puncte de vedere morale.

Vremea adolescenţei este totodată aceea a voinţei de angajare, de a lua parte în manieră activă la viaţa socială. Angajamentele adolescenţilor variază în funcţie de contextul socio-cultural, uneori putând fi precursorii unor manifestări ideatice, cauze comunitare, ecologice sau umanitare.
Regulile morale şi sociale ale fiecăruia reprezintă de obicei un compromis între mai multe influenţe educative personale. Ele se clădesc în adolescenţă, de aici decurgând şi necesitatea de acorda o importanţă mărită acestui aspect, astăzi uitat prea des.

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro