Cont personal

Factori care stimuleaza procesul creativ

autor: Echipa GP

 
Similare
Pentru cei care urmează un ciclu lung de şcolarizare, intrarea la liceu constituie un...
 
Sportul reprezintă una dintre cele mai bune şcoli ale vieţii în care învăţăm să ne...
 
Poate ca acum 20 ani era mult mai greu sa gasim o jucarie care sa stimuleze creativitatea...
 
Tensiunea arteriala reprezinta presiunea cu care sangele circula prin vasele de sange. Valorile...
 
Orice parinte stie ca nu e deloc usor sa-i inveti pe copii bunele maniere. Dar cu siguranta...
 
Taguri: stimuleaza  factori  copii  procesul  creativ 
Analizarea personalitatii creative este foarte dificila deoarece stiinta si arta valorizeaza in mod specific insusirile de personalitate, iar creativitatea la randul ei, de grup sau individuala, la varsta copilariei, tineretii sau maturitatii evidentieaza un alt joc al elementelor ce o definesc.

La persoanele creative se pot observa o serie de caracteristici unice, care ii evidentiaza. Iata care sunt semnele care fac clasamentul:
  • Persoanele care au o capacitate de munca enorma si reusesc sa isi mentina concentrarea si atentia pentru o perioada lunga de timp, iar efortul depus in majoritatea activitatilor este minimizat ajungandu-se la optimul dintre efortul depus si rezultatul obtinut.
  • De regula, persoanele creative isi stabilesc o serie de interese de termen lung, si chiar mai mult decat atat, gasesc si planuri de atingere a acestora. De asemenea mai sunt caracterizate si de rabdare, dar acest lucru depinde si de temperament.
  • Curiozitatea pe care o au copii inainte de 6 ani se pastreaza la persoanele cu o creativitate foarte dezvoltata pe tot parcursul vietii. Practic, intreaga lor existenta se invarte in jururul curiozitatii.
  • Din punct de vedere emotional detin un control mult mai puternic asupra propriilor sentimente, foarte rar consumandu-si energia din cauze emotive.
  • Au mare toleranta la ambiguitate.
  • Dupa cum probabil se poate observa, aceste caracteristici sunt cel mai usor recunoscute la marile genii, lucru deloc iesit din comun tinand cont ca aceste persoane au o creativitate extrem de dezvoltata. De asemenea, rezultatele obtinute din procesele creative pot fi usor imbunatatite prin asigurarea unor stimuli externi prielnici, cum ar fi:
  • Linistea este extrem de necesara concentrarii sau intrarii in acele perioade de inspiratie, foarte aproape de perioadele de transa. Unele sunt atat de profunde incat elementele uzuale sunt uitate (chiar si propriul nume, asa cum Edisor a demonstrat-o)
  • Discutiile in contradictoriu pe orice tema atrag interesul; din discutile in contradictoriu se observa si alte puncte de vedere asupra subiectului stimuland de altfel apropieri diferite in gasirea raspunsurilor.
  • Grupul, alaturi de mentor, atunci cand prezinta acelasi interes cu toti indivizii sai construieste un climat colectiv foarte prielnic creativitatii prin intermediul competitiei, problemelor propuse etc.
  • De altfel chiar si pasiunile colaterale, de gen pescuitul sau vanatoarea, muzica, dansul, teatrul, filmele etc. reprezinta stimuli care pot imbunatati creativitatea.

Totodata exista si o serie de blocaje culturale ale creativitatii, formate din climante ostile (conformisul cultural, teama de ridicol, zgomotul frecvent) dar si blocaje de natura individuala (fixitatea functionala, critica prematura, abenta linisti persoanel, insecuritatea personala). Aceste tipuri de blocaj este de preferat sa fie inlocuite cu stimuli benefici, atunci cand este posibil.

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro