Cont personal

Evolutia desenelor la prescolari (4-7 ani)

autor: Echipa GP

 
Similare
Pentru cei care urmează un ciclu lung de şcolarizare, intrarea la liceu constituie un...
 
Bulimia nervoasa este o afectiune psihiatrica caracterizata de episoade recurente de ingestie...
 
Poate ca acum 20 ani era mult mai greu sa gasim o jucarie care sa stimuleze creativitatea...
 
Pe vremuri oamenii isi pierdeau dintii de tineri, dantura se ingalbenea si se inegrea si...
 
Soneria insista cu zbarnaitul strident. Tresar. Arunc privirea spre geam -  bezna....
 
Taguri: desene  copil    dezvoltarea  copilului    culori    temperament  copil 
In aceasta perioada, desenele copilului dumneavoastra devin schematice. Acest lucru marcheaza un pas important catre realismul realizarilor grafice, desi cel mic deseneaza inca lumea asa cum o vede el si nu cum este in realitate.

Copilul incepe sa integreze in desene persoanele si obiectele pe care le cunoaste. Cu toate acestea, nu se poate spune ca reda fidel realitatea. El reprezinta grafic ceea ce stie, nu ceea ce vede.

Desenul intentional

Desenele de la aceasta varsta sunt definite prin caracteristici precise. Copilul schematizeaza, acopera suprafetele transperante, fara a respecta perspectiva, jongland cu marimile si dimensiunile exacte ale lucrurilor. In aceasta perioada, desenele au cateva caracteristici aparte.

Transparenta 

Copilul reprezinta simultan ceea ce se afla inauntru, respectiv in afara. De exemplu, el va reprezenta atat fatadele unei case, cat si obiectele de mobilier, televizorul etc.

Aplatizarea

Cum nu este capabil sa realizeze un desen tridimensional, ceea ce face ca imaginile sa para aplatizate. Astfel, va reprezenta o strada, alipind casele la linia soselei sau va realiza urechile din adaugarea unor toarte perpendiculare pe capul unui personaj.

Schematizarea

Detaliile sunt desenate in linii ingrosate. Spre exemplu, va reda parul sau iarba prin linii verticale.

Proportia si culorile

Un element al desenului este mai mic decat altele, dimensiunea depinzand de importanta pe care i-o acorda copilul. Cel mic utilizeaza culorile in functie de starea de spirit si manifesta preferinte temporare pentru anumite nuante.

Detaliile

Figurile umane se imbogatesc cu elemente din realitate, preluand unele caracteristici ale persoanelor pe care le cunoaste: prieteni, frati, parinti.

Semnale de alarma

Desenele raman o modalitate importanta de a stabili dezvoltarea psihomotorie a copilului. Cum fiecare etapa are evolutia sa, intarzierile de orice fel sau neconcordantele dintre varsta sa si modalitatea de a realiza imagini trebuie sa va atraga atentia.
  • Daca, la cinci ani, copilul nu poate desena un rotund reprezentand o figura umana (caruia ii adauga ochi), acest semnal trebuie sa va ridice semne de intrebare. Totusi, este bine sa tineti cont de domeniile sale de interes. Daca nu este atras de desen, ci realizeaza imagini pe hartie numai la cerere, si daca este pasionat de sport sau de muzica, atunci nu aveti de ce sa va ingrijorati.
  • Daca in jurul varstei de 5-6 ani desenele sale sunt gri sau lipsite de culoare, este posibil ca acesta sa fie un semn de daltonism. 

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro