Cont personal

Desenele copilului meu

autor: Echipa GP

 
Similare
Bulimia nervoasa este o afectiune psihiatrica caracterizata de episoade recurente de ingestie...
 
Poate ca acum 20 ani era mult mai greu sa gasim o jucarie care sa stimuleze creativitatea...
 
Pe vremuri oamenii isi pierdeau dintii de tineri, dantura se ingalbenea si se inegrea si...
 
Soneria insista cu zbarnaitul strident. Tresar. Arunc privirea spre geam -  bezna....
 
Computerele, jocurile video si internetul sunt, fie ca vrem, fie ca nu vrem, parte din viata...
 
Taguri: copil  desene  descifrare  probleme  planurile 

Desenele copiilor evolueaza in functie de varsta lor. De cele mai multe ori, acestea simbolizeaza sentimetele copiilor si modul lor de a gandi. Daca iti doresti sa descifrezi din culori gandurile copilului tau, te invitam sa citesti articolul de mai jos.

De la 7 la 12 ani

Desenele copilului incep sa devina mai realiste, in incercarea de a reprezenta intr-un mod mai viabil lumea inconjuratoare. Acest lucru se intampla pentru ca, fata de acum ceva vreme, viziunea sa asupra lumii a devenit mai obiectiva, mai putin imaginativa. Aceasta este o caracteristica a realismului vizual, propriu maturitatii.
Acum se pun bazele desenului artistic si copilul incepe sa-si organizeze mai bine reprezentarile:

 • Foloseste culorile si nuantele voit, si nu la intamplare.
 • Isi organizeaza mai bine spatiul in desen.
 • Renunta la linia de jos a paginii ca unic reper si incepe sa descopere planuri, linia orizontului si perspectiva, chiar daca, pentru moment, va fi destul de dificil sa le reprezinte. De asemenea, planurile devin mai ordonate, invata sa le suprapuna, pentru o reprezentare tridimensionala.
 • Obiectele si personajele devin mai realiste.
 • Renunta la transparenta. Aici, trebuie sa fiti atenti, intrucat, daca a depasit varsta de 10 ani si inca nu a renuntat, se poate sa existe niste probleme de retard psihic sau probleme legate de sensibilitate sau afectivitate.
 • Incepe sa deseneze personaje din profil sau din spate, ceea ce este ceva cu totul nou.
 • Descopera nuantele de culoare.
 • Deseneaza diferit baietii si fetitele, fiind atent in special la hainele cu care sunt imbracati.

Desenul in adolescenta

In aceasta perioada, copilul se detaseaza de desen, pentru a incepe sa utilizeze alte forme de exprimare. Acum, imaginativul capata forma prin cuvant sau prin actiune. Daca insa continua sa deseneze, opera lui va deveni din ce in ce mai figurativa, reprezentand un echilibru intre doua tendinte:

 • Pe de-o parte, incearca sa fotografieze realitatea, sa ordoneze planurile, atasandu-se de detalii, respectand proportiile si reproducand cat mai exact culorile.
 • Pe de alta parte, se lasa condus de emotii, ceea ce poate insemna ca inventeaza culori noi, uita de o linie a orizontului, pentru a exprima ceva invizibil (un sentiment, un parfum, o idee...).
 • In ceea ce va priveste pe dumneavoastra, nu trebuie sa fiti surprinsi daca adolescentul incepe sa realizeze desene profund originale si care vi se par de neinteles. Acesta este si scopul, pentru ca incearca sa camufleze in fata dumneavoastra acele elemente care ar putea sa-i dezvaluie personalitatea.
Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro