Cont personal

Cum ne raportăm la nevoile copilului nostru?

autor: Sofia Manuela Nicolae

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: copilul  dorinta  parinti  afectiune  familie 
Orice părinte îşi doreşte un copil fericit. Din păcate, deşi în cele mai multe cazuri copiii sunt doriţi şi înconjuraţi cu multă dragoste de toţi membrii familiei, sunt tot mai multe situaţii în care aceştia se înstrăinează afectiv de părinţi.

Chiar dacă dorinţele copilului sunt numeroase şi capricioase, nevoile sale sunt puţine şi relativ uşor de satisfăcut. Părintele trebuie să facă diferenţa între nevoie şi dorinţă. Dacă nevoia este vitală şi încetează pentru o vreme atunci când este satisfăcută, dorinţa este mereu prezentă. Este adevărat că, fără dorinţă, viaţa ar înceta să meargă mai departe. Însă despre dorinţă se poate discuta, negocia, obiectul ei poate fi înlocuit cu un altul, mai puţin costisitor pentru părinţi.

Dorintele copiilor

De multe ori, dorinţa copiilor pentru diverse dulciuri sau jucării care mai de care mai sofisticate, ascunde nevoia lor de afecţiune. Sunt părinţi care, neputând să-şi petreacă timpul cu copiii lor - fie că lucrează prea mult, fie că nu deţin abilitatea necesară de a pătrunde în lumea interioară a copilului – compensează acest gol cumpărând jucării, dulciuri, hăinuţe. Este surprinzător de cât de puţine are nevoie un copil pentru a fi fericit. Adesea, puteţi vedea copii care se joacă cu un băţ găsit în parc sau pietricele de pe drum şi care emană mai multă bucurie decât aceia care au maşinuţe sau păpuşi scumpe, şi pe care le aruncă după prima jumătate de oră.

Principala nevoie a unui copil îngrijt corespunzător - care nu duce lipsă de hrană, adăpost, haine uscate şi curate - este aceea de a primi afecţiune. Aceasta nu înseamnă să fie tot timpul sărutat, mângâiat sau scutit de la cel mai mic efort. Nu este necesară nici prezenţa permanentă a părinţilor în preajma lui. În condiţiile în care cei mai mulţi părinţi lucrează, iar mamele sunt active profesional şi social, timpul efectiv petrecut cu copilul se restrânge foarte mult. De regulă, părinţii apelează la alternative cum ar fi bunicii, bonele, grădiniţele, centrele after-school. Sarcina părinţilor devine astfel una mai grea, trebuind să condenseze într-o perioadă scurtă de timp interacţiunile lor cu copilul.

Adesea, încercând să educe sau punând accentul pe efectuarea temelor şi pe problemele şcolare, părinţii uită să se raporteze afectiv la copil. Este „de la sine înţeles” că îşi iubesc copilul şi de aceea trec de multe ori cu vederea să i-o spună.

Un părinte afectuos:
  • îşi rezervă zilnic timp pentru copilul său – fie că se joacă împreună, discută sau îl ajută la teme;
  • discută cu copilul său, ascultându-l şi ajutându-l să vadă toate aspectele unei probleme;
  • oferă sfatul dacă i se cere sau se retrage pentru a lăsa copilul să găsească singur soluţia potrivită;
  • este sincer;
  • protejează sensibilitatea copilului, fără a-l culpabiliza sau şantaja;
  • este alături de copilul său atunci când acesta are nevoie;
  • ştie să stabilească şi să respecte, la rândul său, reguli şi limite.
Nevoia de afecţiune din partea părinţilor, nesatisfăcută, rămâne ca o rană superficial închisă. Aceasta se redeschide cu fiecare nereuşită din viaţa sentimentală, socială sau profesională. Mai bine mascată de unii, mai greu de ascuns de către alţii, lipsa de afecţiune în anii copilăriei se află la baza multor tulburări şi disfuncţii ulterioare (depresii, atacuri de panică, tulburări digestive, etc.)
Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro