Cont personal

Cum interpretati desenele copilului?

autor: Echipa GP

 
Similare
Bulimia nervoasa este o afectiune psihiatrica caracterizata de episoade recurente de ingestie...
 
Poate ca acum 20 ani era mult mai greu sa gasim o jucarie care sa stimuleze creativitatea...
 
Pe vremuri oamenii isi pierdeau dintii de tineri, dantura se ingalbenea si se inegrea si...
 
Soneria insista cu zbarnaitul strident. Tresar. Arunc privirea spre geam -  bezna....
 
Computerele, jocurile video si internetul sunt, fie ca vrem, fie ca nu vrem, parte din viata...
 
Taguri: desen  foaie  colorat  simbol  copil 
A intelege starea de spirit a copilului dumneavoastra este o chestiune foarte simpla chiar de la varste mici. Descoperiti ce anume pot comunica desenele sau chiar mazgalelile prichindelului dumneavoastra si ce fatete ale personalitatii sale va dezvaluie acestea.

De la primele tentative de a intruchipa forme inteligibile si pana la etapa in care reuseste sa dea contur dorintelor sale, copilul se exprima si va arata cate ceva despre sine insusi, va da informatii despre starea sa de spirit si despre felul in care percepe lumea.

Evolutia grafica

Prima etapa
Pana la varsta de un an si jumatate-doi, copilul face sa alunece creionul pe foaie doar din simpla placere, pentru a invinge rezistenta hartiei. Este stadiul in care copilul vrea sa-si lase amprenta pe fiecare obiect. Dar, in absenta coordonarii mana-ochi, desenul copilului este greu interpretabil.

A doua faza
Catre varsta de doi ani, copilul capata o mai buna coordonare si reuseste sa controleze mai bine creionul.

Al treilea stadiu
La trei anisori, micutul incepe sa faca legatura dintre realitatea exterioara cu reprezentarile grafice. Desenul devine un mijloc de invatare si baza necesara pentru deprinderea scrisului. Aceasta faza se mentine pana la sase ani. Copilul deseneaza ceea ce vede si ceea ce cunoaste.

A patra etapa
Intre sase si opt ani, copilul isi elaboreaza mai bine desenele si prefera sa redea grafic lucrurile care-l reprezinta, care-l intereseaza. Abilitatea sa de desenator este deja mai rafinata si detaliile sunt mai bine reprezentate.

Cu creionul pe hartie...
Evolutia capacitatii de a desena se poate intrevedea din felul in care copilul reuseste, odata cu varsta, sa dea contur unui chip uman.
 • Copilul reuseste sa deseneze un cerc inchis intre doi ani jumatate-trei. Prima figura elaborata este schita corpului uman: capul, ochii, bratele, picioarele, apoi trunchiul. Acest element apare ultimul pentru ca cel mic nu este constient de sine si de imaginea sa corporala.
 • La patru ani, apar detaliile fetei: nas, gura, sprancene.
 • La cinci ani, copilul va adauga parul si urechile.
 • La sase ani, copilasul deseneaza hainele, iar la zece ani personajul este aproape perfect redat. 
Ce inseamna desenele celor mici
In functie de gradul de ocupare a hartiei de desen, desenele celui mic pot avea semnificatii diferite. Foaia de hartie reprezinta mediul inconjurator si, astfel, modul de a desena va poate oferi detalii importante despre raportul sau cu lumea.
 • Daca foaia este utilizata intr-o proportie mica, copilul ocupa un spatiu redus si, in general, asteapta ca cei din jur sa ia initiativa in relatia cu el.
 • Daca desenul se plaseaza in centrul paginii, copilul considera ca totul se invarte in jurul lui (la patru ani, aceasta faza este absolut fireasca).
 • Doar partea stanga a foii este ocupata, iar partea dreapta este libera? Inseamna ca cel mic simte nevoia sa fie protejat, iubit de apropiati.
 • In cazul in care, dimpotriva, doar partea dreapta este desenata, copilul are incredere in fortele proprii si se poate detasa de familie pentru a se deschide catre ceilalti.
 • Atunci cand copilul deseneaza in partea de sus a hartiei, el este un visator si un idealist.
 • Tot spatiul este ocupat de figuri si personaje? Copilul este extravertit si sigur pe sine, deschis si sociabil.
 • Daca cel mic nu deseneaza decat in cele patru colturi ale foii, aveti un mic perfectionist, un copilas atent la detalii, care apreciaza lucrurile simple si clare.
 • Daca piciul dumneavoastra delimiteaza clar reperele desenului sau (cerul si pamantul sunt limitate cu linii trasate in stanga si in dreapta, personajele se incadreaza in patrate etc.), cel mic are nevoie constanta de aprobarea parintilor si are dificultati in a decide singur pentru sine. O educatie prea rigida este, de obicei, la originea unor astfel de desene.

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro