Cont personal

Copilul dumneavoastra cere atentie!

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: copil  parinti  atentie  educatie 
Copilul dumneavoastra incearca sa va prinda privirea, va solicita prezenta pentru a va impartasi cele mai noi descoperiri ale lui sau pentru a va arata ultima nazdravanie pe care a inventat-o. In general, atentia pe care o starneste un copil, fie pozitiva (incurajari, semne de recunostinta etc.), fie negativa (pedepse, amenintari), influenteaza comportamentul ulterior al acestuia. Daca dumneavoastra acordati atentie unui comportament, fie pozitiv, fie negativ, sporiti probabilitatea ca acesta sa se repete. Oamenii acorda de la 3 la 5 ori mai multa atentie comportamentelor deranjante decat comportamentelor normale. Asa ca este important sa alegeti comportamentul pe care doriti sa il incurajati.

Atentia pozitiva este foarte importanta

Exista mai multe moduri prin care puteti acorda o atentie pozitiva celui mic: ii suradeti, ii faceti cu ochiul, faceti un semn cu mana, aplaudati sau il felicitati. Cuvintele trebuie sa descrie concret actiunea pe care a facut-o copilul si satisfactia dumneavoastra in urma acesteia: "Bravo, este foarte bine ca ai impartit biscuitii cu sora ta! Sunt foarte multumita de tine!" 

De foarte mici, copiii reactioneaza la atentia pozitiva. Incercati ca, inainte de culcare, sa petreceti in jur de zece minute impreuna cu micutul dumneavoastra, aratandu-i ca va face mai multa placere sa stati sa va jucati cu el decat sa il certati sau sa il pedepsiti. Aceste momente il pot ajuta sa reproduca gesturile pozitive.

Agresivitate sau nevoie de atentie?

Intr-adevar, de cele mai multe ori, comportamentele agresive ale celor mici sunt dictate de nevoia de atentie. Spre exemplu, atunci cand ii va da branci unui coleg de gradinita, stie ca educatoarea va purta o discutie cu el si le va vorbi si parintilor lui despre aceasta. 

Important este ca adultii sa-l faca pe  copil sa inteleaga ca exista metode mult mai bune pentru a le atrage atentia, fara sa fie nevoie sa recurga la astfel de tertipuri. Explicati-i foarte clar ca nu va place ca face rau altora, dar evitati tiradele prea lungi, care au ca efect trecerea la atentie negativa. 

Acordati-i atentie mai ales atunci cand se comporta bine; nu trebuie sa asteptati sa faca mai intai vreo prostie. Nu este recomandat sa alegeti sa il ignorati: aceasta este o capcana! Ignorand gesturile negative ale copilului, nu veti reusi decat sa-l faceti sa le repete, pana cand va va atrage atentia.

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro