Cont personal

Copiii, intre indulgenta maxima si severitatea excesiva a parintilor

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: severitate  parinti  educatie  indulgenta  copii 

De cate ori n-am auzit "saracul copil, se sperie si de umbra lui" sau "de atata rasfat, cel mic li s-a urcat parintilor in cap". Sunt efectele create de mediul in care traieste copilul in sanul familiei si de modul in care inteleg parintii sa-l creasca "in control si forta" ori, din contra, "in puf".

Nici una nici cealalta nu sunt sanatoase pentru ca viitorul om sa aiba profil moral de invidiat ori un comportament normal si civilizat.

Unde duce severitatea excesiva

Sunt familii care se mandresc cu atitudinea aspra fata de copii. Fara indoiala, severitatea e necesara uneori in educatia pe care o primeste cel mic in familie. Dar ce se intampla atunci cand, si mama si tata, par sa se bata pe titlul de "cel mai sever parinte al copilului nostru", penalizandu-l (uneori cu pedepse corporale) pentru orice abatere de la regulile impuse?

Raspunsul: copilul va creste speriat si intimidat de gandul groaznic al pedepsei. Si pentru ca inevitabil va gresi, ca doar e copil, nu va mai sti cum sa-si ascunda "pacatele facute" si, odata cu acest lucru, va incepe sa minta. Acest copil nu-si va mai iubi familia, se va indeparta afectiv de parintii prea severi si-si va cauta intelegere si dragoste in alta parte. Si ne mai miram de unde se nasc "gastile" si "bandele" de minori, uneori si infractori.

Cand unul da si altul pupa

Si mai grava e situatia in care parintii sunt impartiti in doua tabere: unul extrem de aspru si celalalt ingaduitor "pana la Dumnezeu". Astfel, copilul va asista cum, in aceeasi casa cu el traieste un "judecator" si un "avocat", ori are o mama "closca" si-un tata "uliu".

Din nefericire, in astfel de familii se naste si creste demagogul, mincinosul si viitorul ipocrit. Pe cat de nedorite sunt astfel de trasaturi, pe atat vor fi de adevarate in viitorul om. De aceea, ideal ar fi ca "frontul parintilor" sa fie unitar, altfel copilul va cauta orice fisura pentru a se foosi de ea si a scapa "basma curata". Evident in detrimentul formarii sale, desi o face involuntar.

Unde se ajunge prin indulgenta maxima

La polul opus al "familiei severe" se afla "familia permisiva". E locul in care toti membrii familiei se invart in jurul copilului, ca planetele in jurul soarelui, nestiind ce sa-i faca, astfel incat copilului "sa-i fie bine".

Numai ca, aceasta "clima calda", uneori chiar "torida" din aceste familii, este improprie formarii unui om normal si cu caracter adecvat. Crescut intr-o asemenea "clima", copilul va deveni, in cel mai bun caz, un neajutorat, iar in cel mai rau caz, un un egoist si un meschin. Asta deoarece familia il invata de mic ca totul ii este permis, ca are numai drepturi, iar datoriile si obligatiile sunt ale celorlalti. Problema este ca astfel de copii se adapteaza extrem de greu in grupuri mari, precum gradinita, scoala si mai tarziu facultatea si locul de munca.

Cele doua moduri extreme de a-ti educa micutul - unul al excesivei severitati si altul al indulgentei nelimitate - au consecinte negative in formarea personalitatii copiilor.

In concluzie, asa cum o clima excesiva - prea calda, prea umeda ori prea rece - nu permite vegetatiei sa se dezvolte normal, tot asa si climatul educational excesiv (in severitate sau in blandete) este daunator formarii unei personalitati de apreciat si a unor caractere integre.

Ceea ce ne face sa intelegem ca, mai ales in educatie, simtul masurii si al echilibrului sunt vitale. Parintii trebuie sa priceapa bine relatia dintre o fapta buna si masura educativa aferenta, tot asa cum o boacana aduce cu sine o pedeapsa meritata in astfel de cazuri. Altfel spus, in educatia unui copil conteaza toate ipostazele: severitatea - dar si blandetea, afectivitatea - dar si sobrietatea. Toate insa cu masura si la timpul lor.

 

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro