Cont personal

Conflictele dintre parinti si bunici

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: bunici  copii  parinti  conflicte  probleme 
In materie de educatie, fiecare adult are opinia sa si principiile sale ferme dupa care se conduce. Iar cand in aceasta schema rigida mai intervin si conceptiile diferite generate de decalajul firesc intre generatii, conflictul poate izbucni... daca nimeni nu cedeaza.
Copiii sunt mereu copii

Ajuns bunic, un adult isi vede inca progeniturile ca pe niste copii si refuza sa inteleaga ca micutii de altadata au devenit adulti si sunt parinti la randul lor. Atunci cand li se cere ajutorul pentru cresterea nepotului, situatia se complica si vechile nemultumiri sau conflicte pot reizbucni, pentru ca bunicii nu respecta modelul educativ al parintilor si doresc sa aplice principiile educative care nu au prins rod la propriile lor odrasle.

Cand este bine sa cedati?
  • Daca anumite motive de disputa vi se par minore, cel mai bine este sa cedati si sa acceptati compromisul. Iata cateva exemple. Daca bunica nu-l lasa pe cel mic sa se dea pe tobogan, inspaimantata ca se va rani, asta nu inseamna mare lucru si copilul va accepta aceasta interdictie cu usurinta, pentru ca mamaie stie sa spuna povesti, sa-l rasfete si sa-i dea dulceata de zmeura preparata chiar de ea. Daca ii ofera desert dupa fiecare masa, desi dumneavoastra nu prea va place acest lucru, ganditi-va ca ramane la bunici numai in weekend, iar in restul saptamanii dumneavoastra ii gestionati meniul. Daca il lasa sa se uite ore bune la desene, nu-i nimic. In fond, acesta este un program firesc pentru sfarsitul de saptamana. Daca il schimba des, de fiecare data cand i se pare ca vede o mica pata pe bluzita, trebuie sa intelegeti ca aceasta este o alta manie inofensiva a oamenilor care au mult timp liber.
  • Atunci cand nemultumirile dumneavoastra sunt mici, de detaliu, acceptati negocierile. Acest lucru va va oferi munitia necesara atunci cand trebuie sa "combateti" asupra aspectelor cu adevarat importante.
  • Chiar daca vi se pare ca fiecare cedare va scade autoritatea de mama sau de tatic, sa stiti ca lucrurile nu stau deloc asa. Copilul poate face diferenta intre autoritatea parentala si rasfatul bunicilor si stie foarte bine ce avantaje poate obtine din ambele tabere.
  • Esentialul este sa stabiliti niste reguli clare asupra domeniilor importante, pe care fiecare "parte" sa le respecte.

Cand nu trebuie sa renuntati
  • Exista puncte asupra carora nu se poate negocia, asa cum ar fi respectarea de catre bunici a principiilor educative ale parintilor. Iata cateva dintre ele.
  • Bunicii nu trebuie sa-i insufle nepotului convingeri religioase care contrazic principiile parintilor.
  • De asemenea, acestia nu trebuie sa-si aroge dreptul de a pedepsi sau a bate copilul, sub pretextul ca "asa v-a crescut si pe dumneavoastra si ati ajuns bine".
  • Bunicii nu trebuie sa va mineze autoritatea, criticandu-va metodele educative in fata copilului sau permitandu-i celui mic ceva ce dumneavoastra i-ati interzis.

Pentru ca acest conflict foarte cunoscut sa nu ia proportii, este bine sa stabiliti clar cu bunicii regulile de crestere ale micutului. Un alt sfat pe care parintii trebuie sa il urmareasca este acela de a-i crea un program zilnic copilul (somn, masa, joaca) si de a-l oferi si bunicilor inainte de a le incredinta nepotul. O discutie clara, de la inceput, poate fi extrem de utila pentru educarea si cresterea copilului dumneavoastra!


Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro