Cont personal

Ce faci cand copilul minte?

autor: Echipa GP

 
Similare
Pe vremuri oamenii isi pierdeau dintii de tineri, dantura se ingalbenea si se inegrea si...
 
Computerele, jocurile video si internetul sunt, fie ca vrem, fie ca nu vrem, parte din viata...
 
Pentru copii, vestimentatia reprezinta o modalitate excelenta de a-si exprima personalitatea,...
 
Astazi, cand in toate casele exista un computer conectat la internet, accesul la materiale...
 
Pentru a avea o dezvoltare sanatoasa copii au nevoie de o alimentatie corecta. In afara celor...
 
Taguri: copilul  minte  minciuna  parinte  sfaturi 
Ai observat adeseori la copilul tau tendinta de a ascunde adevarul si iti este teama ca aceasta pornire ar putea deveni ceva permanent, ajungand o obisnuinta, o trasatura de caracter? Inainte de a-l invinui pe copil, gandeste-te ca si minciuna, ca toate celelalte comportamente, se invata, deci se poate dezvata.

Copilul cand este mic invata prin imitatie, asadar, pentru a-l corecta trebuie sa fii atenta la factorii care l-ar putea influenta sau impinge spre o astfel de solutie. Este de retinut faptul ca pana la varsta de 4 ani minciuna este ceva comun, avand caracter neintentionat, copilul neavand inca lamurita notiunea de minciuna. Dupa aceasta varsta ea devine intentionata si este constientizata de copil.
Pentru a gasi solutia adecvata trebuie sa determinam in primul rand motivele care il imping pe copil sa minta. Prezentam in continuare unele dintre cele mai comune astfel de motive. Daca nu reusesti sa identifici niciunul din aceste motive si ti se pare ca acesta pornire se repeta nepermis ar trebui sa ceri parerea unui specialist.

Teama

Minciuna devine adeseori pentru copil, ca si pentru adult de altfel, un mecanism de aparare. Copilul simte ca a gresit si recurge la minciuna pentru a scapa de o pedeapsa, pentru a nu pierde anumite privilegii, pentru a nu fi mustrat. Uneori aceasta teama este nejustificata, insa trebuie sa fii constienta de faptul ca un copil poate sa fie foarte sensibil si sa resimta puternic si o banala dojana. Daca pedeapsa pe care o primeste cand este prins prima data cu minciuna este resimtita foarte puternic, atunci el va incerca de fiecare data cand va considera ca face ceva rau sa se sustraga pedepsei. Si atunci va minti. Solutia nu este bineinteles sa nu-i mai atragi atentia. Este important insa sa i se explice de ce este pedepsit si ca minciuna nu este niciodata o solutie intrucat adevarul se va afla intotdeauna. Accentueaza importanta si valoarea adevarului.  Un comportament gresit necorectat la timp si asa cum trebuie tinde sa se permanentizeze.

Obtinerea unor avantaje

Desi poate nu ai crede, copilul este foarte priceput in arta manipularii. Inca de foarte mici copiii pot sa observe ca atunci cand plang sunt tinuti in brate, mangaiati si li se satisfac mult mai usor dorintele. Asadar nu fi surprinsa daca micutul tau va plange uneori fara real motiv ci numai pentru a primi anumite lucruri. De asemenea ei pot sa spuna o minciuna pentru a scapa de anumite activitati. Oare cati copii nu au mintit ca sunt bolnaviori, nu se simt bine, numai pentru a scapa de o zi de scoala? Invata sa iti asculti copilul pentru a-ti da seama cand spune adevarul si cand minte. Daca ti se pare ca spune o minciuna nu il acuza direct. Verifica mai intai si fii sigura ca intr-adevar a mintit. Acuzatiile false venind din partea parintilor sunt extrem de dureroase pentru un copil si il marcheaza puternic. Trebuie sa ii arati ca iti dai seama cand disimuleaza si sa ii explici de ce nu este bine sa fac acest lucru. Ofera-i ajutorul si suportul pentru orice sarcina care i-ar putea ridica dificultati si fii alaturi de el.

Modele

Dupa cum am specificat, copilul mic invata prin imitatie. Asadar el poate sa invete sa minta de la prieteni, la gradinita, in grupul de joaca, de la adultii cu care interactioneaza sau chiar de la tine. Este destul de comun obiceiul parintilor de a-si pune copiii sa minta pentru ei. Dau banalul exemplu de evitare a unui musafir nepoftit "Deschide tu si spune-i ca nu sunt acasa". Pare ceva inofensiv, dar copilul invata ca este in regula sa minta pentru a evita ceva neplacut. De asemenea pot sa te auda pe tine insati spunand un lucru despre care stiu sigur ca este un neadevar. Ai grija sa nu creezi confuzii, tinandu-i predici despre importanta adevarului si incalcand, desi inofensiv, aceasta regula in fata lui.

Statut social

Desi pare foarte timpuriu sa vorbim despre statut social, copilul simte adeseori nevoia sa dea bine in grupul lui de prieteni, sa impresioneze. Copiii spun adeseori minciuni pentru a-si imbunatati imaginea in fata colegilor si prietenilor. Atata timp cat aceste minciuni nu se repeta prea des nu ai motive de ingrijorare. Insa daca se recurge la ele mult prea des este o dovada ca imaginea de sine a copilului nu este una foarte buna. Incearca sa intelegi ce anume il face pe copil sa se simta inferior, sa simta nevoia de a minti pentru a-si imbunatati imaginea.
Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro