Cont personal

Afla temperamentul copilului

autor: Echipa GP

 
Similare
Pentru a avea o dezvoltare sanatoasa copii au nevoie de o alimentatie corecta. In afara celor...
 
Parintii trebuie sa le expuna copiilor, inca de la varste fragede, chiar prescolare, toate...
 
Valoarea de sine are două accepţiuni. Pe de o parte, fiecare om este valoros în sine...
 
In procesul complex al evolutiei si formarii personalitatii copilului, creativitatea ocupa un...
 
Alimentatia copilului prescolar se aseamana mult cu cea a copilului mic, adica 3 mese si 2-3...
 
Taguri: temperamentul  copilului  melancolic  indivizi  temperamentului 
Temperamentul reprezinta o componenta din personalitatea indivizilor care inglobeaza toate acele caracteristici inascute, precum gradul de introversie sau extroversie, activitatea, iritabilitatea etc. Temperamentul a fost impartit in 4 categorii elementare inca din anul 400 i.d.Hr. de catre Hipocrate insa numai recent acesta a fost studiat in amanunt.

Cele 4 tipuri fundamentale temperamentale sunt Sangvinic, Coleric, Flegmatic si Melancolic, primele doua fiind caracterizate de extroversie, iar ultimele doua de introversie. Deoarece temperamentul este o componenta innascuta, si chiar mai mult decat atat, este considerat ca nu poate fi modificat (o persoana Sangvinica nu poate ajunge Flegmatica spre exemplu)  identificarea sa poate fi facuta inca de la varste fragede. De altfel, in special la copii, este cea mai vizibila dimensiune a personalitatii. Situatiile care necesita concentrare dar ofera libertate de experimare sunt ideale pentru indentificarea temperamentala.

Identificarea temperamentului

Primul pas in aflarea temperamentului unei persoane (nu neaparat copil) este descoperirea introversiei sau extraversiei. Temperamentele colerice si sangvinice tind sa fie mai active, mai pline de energie, competitive, cateodata pana la gradul de agresivitate; acele persoane sunt considerate dinamice deoarece se plictisesc usor si cauta intotdeauna ceva nou. O persoana care se potriveste unei astfel de descrieri este extrovertita (adica orientata catre exterior). Temperamentele melancolice si flegmatice, deoarece sunt introvertite (orientate catre sine, sau interior) sunt mai inchise si mai pasive; se comporta mai bine in munca individuala, sunt mai putin comunicative si deseori timide. Pentru identificarea exacta a temperamentului predominant se iau in considerare particularitatile fiecaruia. In linii mari acestea ar fi:
  • Sangvinic: sociabil, vioi, controlat, comunicativ;
  • Coleric: impulsiv, irascibil, dominant, imprudent
  • Flegmatic: calm, tacut, lent, insociabil
  • Melancolic: sensibil, retras, singuratic, interiorizat
In cazul copiilor mai mici, identificarea temperamentului este mai dificila deoarece acestia nu pot lua parte la activitatile obisnuite. In schimb pot fi observati cum se comporta fata de mediu in general. Spre exemplu unii sunt agitati si au nevoie de atentie toata ziua, pe cand altii se joaca minute in sir fara a deranja pe nimeni, sau pur si simplu au perioade lungi de inactivitate. Sensibilitatea poate fi  observata in raport cu gusturile, temperaturile,  atingerile, texturile etc.

Dupa cum am precizat, temperamentul este o  componenta innascuta, fara posibilitatea de a fi schimbat. Educarea temperamentala este un termen impropiu deoarece educarea propiu-zisa nu este posibila, in schimb anumite caracteristici pot fi controlate voit. Odata indentificat atat temperamentul predominant cat si cel recesiv se pot lua in considerare acele trasaturi specifice si in educatie. Un temperament melancolic nu este obligatoriu sa devina si timid; in urma educatiei se pot estompa unele trasaturi caracteriale. De asemenea comportamentul poate fi la randul sau educat. Colericii, de regula, sunt persoane mai agresive dar prin educatie se pot controla. Prin urmare, chiar daca temperamentul in sine nu poate fi modificat sau schimbat manifestarile temperamentale pot fi influentate de educatie sau mediu.

Copilul tau ce temperament are?
   
Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro