Cont personal

3 Expresii interzise parintilor

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: parinti    copii    expresii    interzise 
Aparitia unui copil in sanul unei familii schimba viata tuturor membrilor ei. Cei mai afectati de aceasta schimbare sunt, evident, parintii. Inainte de aparitia unui copil, parintii se documenteaza, citesc tot felul de informatii, isi cumpara carti, vorbesc cu medicii si cer sfaturi de la prietenii lor care au deja copii. Sfaturile si informatiile sunt bune, insa, ele nu reusesc sa faca minuni atunci cand copilul este mic si plange, cand parintii sunt obositi, cand copilul se confrunta cu diferite etape de dezvoltare mai putin placute sau cand, pur si simplu, comunicarea dintre membrii familiei s-a rupt. De asemenea, rolul unui parinte este atat de complex si copiii sunt atat de diferiti incat membrii familiei, si mari si mici, vor invata mereu ceva nou, din fiecare situatie aparuta. Altfel spus, sa fii parinte inseamna sa fii capabil sa inveti mereu de la copilul tau, de la cei din jur. Sa fii parinte inseamna sa ai rabdare, sa accepti atunci cand gresesti si sa recunoasti acest lucru. Sa fii parinte inseamna sa stii sa imbini copilaria cu maturitatea, astfel incat sa fii atat partenerul de joaca al copilului tau cat si parintele care il protejeaza.

Din pacate, nu toti parintii fac fata cu brio acestui rol. Uneori, ritmul de viata si indatoririle zilnice ne fac sa devenim mai nervosi, mai nerabdatori, mai straini fata de nevoile si dorintele copiilor nostri. Lipsa comunicarii conduce catre relatii esuate, cuvinte si jigniri care dor, catre probleme comportamentale din partea copiilor si mai tarziu catre nesiguranta si timiditatea adultului. Si pentru ca majoritatea parintilor ale spun copiilor lor tot felul de cuvinte si expresii care dor, Ghidul-parintilor.ro va prezinta o lista cu 3 expresii interzise parintilor, expresii pe care un parinte nu trebuie sa le spuna niciodata.

Nu te mai iubesc!

Atunci cand copiii gresesc sau fac pozne, parintii obisnuiesc sa-i certe si sa le spuna ca nu ii mai iubesc. Chiar daca adultii spun "Nu te mai iubesc pentru ca ma superi" in gluma, copiii percep aceste cuvinte foarte serios si cred in ele. Se vor simti nesiguri si tematori pe viitor. Asadar, gasiti alte expresii si cuvinte pentru a-i pedepsi, mai putin dure decat cele de mai sus.

Sa-ti fie rusine!

Pentru ce sa-i fie rusine? Majoritatea parintilor isi cresc copiii cu "rusinea" de mana. Sa-i fie rusine pentru ca a varsat paharul cu apa, sa-i fie rusine ca nu a vrut sa se joace cu copilul unui vecin, sa-i fie rusine ca... sa-i fie rusine ca... De ce sa-i fie rusine? Ca este copil si ca se joaca, ca are energie sau ca nu vrea sa faca anumite lucruri? Acestea nu sunt motive de rusine si niciodata nu trebuie sa-i fie rusine pentru ceea ce simte sau pentru ceea ce doreste sa faca.

O sa te las la o casa de copii!

O alta amenintare grava pe care o spun parintii copiilor este aceea ca ii vor parasi sau ca ii vor da altor familii. In astfel de momente, siguranta copiilor scade si apare neincrederea lor in proprii parinti, in propria familie. Aceste amenintari ii vor instraina pe copii de proprii parinti, la pubertate si in adolescenta urmand sa-si caute prieteni printre straini. Pentru a va consolida relatia cu copilul, trebuie sa il acceptati si sa il iubiti neconditionat, indiferent de ceea ce face acesta. Nu trebuie sa fiti deacord cu toate deciziile lui insa amenintarile cu abandonul nu-si au rostul.


Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro