Cont personal

Varsta intrebarilor... jenante

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: intrebari  varsta  jenante  copil  parinti 

Surprinzatoare, stanjenitoare, dificile... intrebarile celor mici ne pun nu o data in situatii neplacute. De ce? In primul rand, pentru ca nu suntem pregatiti sa raspundem acestor intrebari. Curiozitatea celor mici este legitima si, orice domeniu ar atinge, oricat de delicat, este datoria noastra sa le oferim informatii corecte, pe intelesul varstei lor.

Cum raspundem intrebarilor delicate?

"Mami, de ce omul asta doarme in strada?", "Cum se nasc copiii?", "De ce a murit catelul?". Acestea sunt cateva mostre de curiozitate infantila carora ne este greu sa le oferim raspunsuri limpezi si sincere, pentru ca domeniile sunt extrem de sensibile... Moartea, sexualitatea, saracia, boala sunt date ale existentei noastre si, mai devreme sau mai tarziu, copilasul va lua contact cu aceasta realitate.

Dreptul la informatie

A refuza sa oferiti vreun raspuns la aceste intrebari si a lasa copilul sa-si imagineze singur o posibila explicatie a fenomenelor din jur inseamna sa-l destabilizati si sa-i puneti pe umeri o sarcina mult prea mare pentru capacitatile sale. Dumneavoastra, ca parinte, aveti datoria sa-l informati, atat cat se poate si cat poate pricepe, in legatura cu orice. Daca replicati intr-o maniera confuza sau evaziva, acest lucru ii va lasa impresia ca anumite subiecte nu pot fi discutate. Evitati sa faceti acest lucru si, mai ales, nu-l mintiti. Nu-i dati explicatii fanteziste si nu ii spuneti povesti dulcege incercand sa mascati realitatea. Atunci cand considerati ca nu este pregatit sa inteleaga anumite lucruri, aveti dreptul de a-i spune deschis acest lucru, promitandu-i ca ii veti da raspunsul cand va fi mai mare. Totul depinde de gradul de maturitate al copilului.
Cand raspundeti la o intrebare, incercati sa-i dati o lamurire simpla, descriind situatia si oferindu-i mai multe posibile explicatii. Daca este vorba despre o persoana fara adapost, de exemplu, limitati-va la a-i spune ca omul respectiv nu are casa, ca poate este bolnav sau ca nu are familie. Este inutil sa aprofundati problema, dramatizand inutil sau extrapoland discutia catre efectele nefaste ale crizei economice sau ale mondializarii. Dar, mai ales, evitati sa judecati sau sa criticati evenimentele discutate.

Nu dramatizati

Cand dati un raspuns, nu insistati asupra tristetii sau asupra dramei fiintei umane. Revenind la exemplu de mai sus, nu incercati sa folositi cuvinte cu mare intensitate afectiva: "Sarmanul om, este nefericit, nu are casa, loc de munca, familie, este lipsit de speranta". In acest fel, veti reusi sa intristati si chiar sa speriati copilul. Se va intreba, pe buna dreptate, daca este posibil ca acelasi lucru sa se intample si parintilor sai sau apropiatilor. In schimb, folositi cuvinte simple si cat mai neutre.
Nu uitati ca cel mic nu are capacitatea de a anticipa si ii este dificil sa se imagineze in viitor. De aceea, nu incercati sa extrageti invataminte din povestea persoanei fara adapost, spununadu-i ca, daca va invata si va fi bun in ceea ce face, nu va fi pus niciodata intr-o asemenea situatie. Tot ce trebuie copilul sa inteleaga este ca viata este compusa si din lucruri mai putin vesele si mai putin drepte.
De asemenea, aratati-i ca se poate face ceva pentru a usura existenta persoanelor in nevoie si ca exista organizatii care se preocupa de soarta lor. De asemenea, ii puteti aminti ca si dumneavoastra si chiar si el poate ajuta, donandu-si hainutele mici si jucariile pe care nu le mai foloseste altor micuti care nu au resurse pentru a si le cumpara.

 

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro