Cont personal

Tu stii ce inseamna traficul de carne vie?

autor: Interviu realizat de Adina Lazar

 
Similare
Biroul de Presa al Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului aduce...
 
Fiecare tara are traditiile sale gastronomice specifice prin care celebreaza una dintre cele...
 
Farmecul sarbatorilor de iarna consta, intr-o mare masura, in preparatele traditionale...
 
Mai usoare, dar la fel de delicioase ca sarmalutele din porc, variantele de sarmale pe care...
 
Desi auzim tot mai des despre traficul de carne vie, preferam sa inchidem ochii si sa ne...
 
Taguri: traficul  carne  femei  persoane  victime 
Desi auzim tot mai des despre traficul de carne vie, preferam sa inchidem ochii si sa ne gandim ca noua nu ni se poate intampla. Asa este oare? Suntem constienti de ceea ce inseamna trafic de carne vie? Pentru a constientiza acest subiect trist dar adevarat, am discutat cu Alina Buleanu, PR-ul campaniei "Anunt: Vand femei!" si actrita principala a rolului din piesa de teatru ce poarta numele campaniei!

Alina, in Romania traficul de fiinte umane a ramas un subiect tabu. Spun asta deoarece, desi stim ca el exista, inchidem ochii si preferam sa nu vorbim despre el, sperand ca noua nu ni se va intampla niciodata. Vreau sa te intreb, in primul rand, ce inseamna trafic de persoane umane? Ce inseamna traficul de carne vie?
Nu stiu daca traficul de persoane este neaparat un subiect tabu, mai degraba l-as numi un subiect partial uitat, desi este foarte prezent in societatea noastra. Noi oamenii, in general spunem aproape involuntar despre orice idee sumbra sau experienta dramatica, de care auzim, ca noua nu ni se poate intampla, fie ea o boala, un accident sau o rapire de catre o retea de acest gen.
Daca vorbim in termeni oficiali si vrem sa dam o definitie corecta si obiectiva a traficului de persoane, putem spune ca este un fenomen cu mai multe dimensiuni, o infractiune si o incalcare a drepturilor omului extrem de grava, in care victimele sunt, literalmente, vandute pentru obtinere de profit.
Din perspectiva personala insa, traficul de persoane este poate una dintre cele mai sinistre experiente pe care o fiinta umana o poate avea. Spun asta pentru ca, pe langa abuzurile fizice la care sunt supuse victimele, intervine cel mai urat aspect, mai exact, acea mutilare emotionala, dusa poate la cel mai ridicat nivel. Cred ca o victima rapita, sechestrata, privata de orice posibilitate de a comunica, batuta, violata de una sau mai multe persoane si administrandu-i-se diferite substante cu efect stupefiant, reuseste cu greu sa mai revina la o viata normala.

Am aflat ce inseamna exact traficul de carne vie. Cine trebuie sa se ocupe de oprirea lui si ce demersuri se iau? Se ocupa autoritatile serios de acest aspect?
Cu siguranta autoritatile ar trebui sa se ocupe de oprirea acestui fenomen. In tara noastra, ANITP (Agentia Impotriva Traficului de Persoane) are ca scop coordonarea si evaluarea activitatilor de prevenire a traficului de persoane si monitorizarea asistentei acordate victimelor acestuia. Totodata, Agentia este liantul intre victima traficului de persoane si organele de aplicare a legii, aceasta cooperand cu organizatiile neguvernamentale romane si straine, precum si cu organizatiile interguvernamentale, in vederea constientizarii opiniei publice asupra fenomenului traficului de persoane si asupra consecintelor acestuia.
"Foloseste internetul cu grija....Traficul de minori are fete ascunse", "Liber sub soare! Informeaza-te! Traficul de persoane nu iarta!" sau "Omul cu doua fete - campanie de prevenire a exploatarii sexuale a femeilor" sunt doar cateva exemple de actiuni ale ANITP, ce se ocupa mai mult decat serios de acest aspect. In plus, partea de combatere este realizata de structurile specializate.

De cat timp are loc in Romania si cum a evoluat in ultimii ani? Cine sunt in cel mai mare pericol? Femeile, copiii, batranii? In ce zona a tarii este cel mai dezvoltat traficul de carne vie?
Desi, odata cu aderarea Romaniei la UE, numarul victimelor identificate in primele sase luni ale anului 2007 a scazut simtitor fata de aceeasi perioada a anului 2006,  statisticile oficiale recente prezinta o crestere pentru primul semestru al anului 2010, mai exact, 379 de victime identificate, fata de  343 in primul semestru al lui 2009.
Potrivit unui raport recent al ANITP, varstele cu cele mai mari frecvente se pastreaza, ca si in anii anteriori, in intervalul 14-60 ani. Pentru categoriile 14-17 ani si 18-25, victimele de sex feminin sunt in numar mult mai mare decat victimele de sex masculin. Incepand cu varsta de 26 de ani, la categoriile 26 - 40 ani si 41 - 60 ani, situatia este diferita, fiind mai numeroase victimele de sex masculin.
Desi ni se poate parea ciudat, numarul victimelor de sex masculin este de asemenea foarte mare, pentru ca exista doua tipuri de exploatare a persoanelor, femeile reprezentand totalitatea victimelor exploatate sexual, in timp ce majoritatea persoanlor traficate pentru exploatarea prin munca fortata este reprezentata de barbati.
Potrivit aceluias raport pentru sementrul I 2010 al ANITP, judetul de provenienta al celor mai multe victime a fost Timis, cu peste 40 de persoane traficate. Intre 20 si 40 de victime au fost inregistrate in Bistrita-Nasaud, Satu-Mare, Bihor, Maramures, Covasna si Dolj, numarul scazand treptat pentru restul regiunilor din Romania.

Care sunt tarile in care sunt vandute persoanele? Autoritatile de acolo nu pot face nimic pentru a impiedica aceste lucruri?

Din pacate, traficul extern a cunoscut si in aceasta perioada cea mai mare reprezentare in randul victimelor cetateni romani. Petru prima parte a anului 2010, pe primul loc la categoria destinatii externe se afla Italia si Spania cu 66 de victime traficate, urmate de Republica Ceha cu 31 de victime, Germania si Grecia cu 24 de victime, existand bineinteles si alte destinatii.
Atat guvernul, autoritatile, agentiile si asociatiile neguvernamentale din fiecare tara se lupta anual cu acest fenomen, incercand pe cat posibil diminuarea numarului de victime dar lucarand in acelasi timp si la imbunatatirea legislatiei.

Cati la suta dintre cei vanduti reusesc sa scape si sa-si reia cursul vietii in mod obisnuit?
Din pacate, procentul celor ce reusesc sa scape nu este mare, insa foarte important este faptul ca in Romania exista institutii ce ofera asistenta victimelor traficului de persoane. Masura in care aceste persoane isi reiau cursul vietii in mod obisnuit, tine strict de timpul petrecut in trafic. Cu cat perioada este mai scurta cu atat traumele suferite sunt mai usor abordabile terapeutic iar aparitia tulburarilor psihice sau a traumelor fizice foarte grave este intarziata, recuperarea si reintegrarea sociala devenind mai usoare.

Putem face noi, oamenii obisnuiti, ceva pentru a impiedica evolutia traficului de fiinte umane?
Cu siguranta, oamenii obisnuiti pot face multe lucruri pentru a preveni acest gen de experiente. In primul rand, informarea asupra fenomenului este extrem de importanta atat in randul persoanelor adulte dar si in randul minorilor si al adolescentilor.
O masura foarte importanta, dupa parerea mea, pe care o pot lua oamenii ce primesc oferte de munca in afara tarii, este aceea de a nu accepta o astfel de propunere, fara o cercetare amanuntita asupra angajatorilor, destinatiei, locului in care vor locui/munci, contractului pe care ar trebui sa-l semneze si oricarui alt detaliu legat de o eventuala plecare din tara.

Povesteste-mi despre campania voastra si despre piesa de teatru pe care o putem vedea. Unde sa venim?
Campania "Anunt: Vand femei!" are ca scop tocmai prevenirea recrutarii potentialelor victime de catre traficanti. Nu este o actiune ce isi doreste sa "traga de urechi" autoritatile, ci una care vrea sa  arate oamenilor obisnuiti fata reala a unei experiente de acest gen. E drept ca in mare parte ne adresam persoanelor de sex feminin, minore sau nu, ce cad prada foarte usor fenomenului prin diferite capcane.
Ceea ce ne dorim, e ca dupa ce va vedea piesa noastra, o fata, fie ea minora sau nu, sa reflecteze de doua ori asupra persoanei cu care e pe cale sa inceapa o relatie, incercand pe cat posibil, sa nu aiba incredere oarba intr-un om pe care il cunoaste de foarte putina vreme. In acelasi timp, am vrea ca la iesirea din sala de spectacol, femeile ce tocmai au primit o oferta de munca in afara tarii, sa se duca acasa si sa verifice extrem de amanuntit, toate aspectele si detaliile plecarii iar daca un singur lucru i se va parea suspenct, sa refuze propunerea, astfel reusind poate sa-si salveze viata.
"Anunt: Vand femei!" este de fapt piesa de teatru ce sta la baza campaniei, piesa ce a fost scrisa de actrita Diana Vlase, unul dintre fondatorii scolii de actorie Teatrul Nou, alaturi de actorul Dan Ursu, cel care interpreteaza rolul lui Thomas, capul retelei de traficanti.
Trebuie sa mentionez ca piesa de teatru are o poveste cu adevarat cutremuratoare iar regia se va apropia foarte mult de o situatie reala, ceea ce cu siguranta va soca o parte din public. Ana, personajul principal, interpretat de mine, este o adolescenta ce cade in plasa unei retele de traficanti, urmand "tratamentul" fiecarei victime rapite,  aceasta fiind tot timpul supravegheata de Marta, matroana bordelului in care este adusa.
Premiera piesei "Anunt:Vand femei!" va avea loc pe 30 ianuarie, in clubul Prometheus din Bucuresti, la ora 19:00 iar accesul minorilor sub 16 ani va fi interzis. Dupa premiera, piesa va mai fi jucata in cateva cluburi de specialitate din capitala, urmand ca echipa Teatrul Nou sa faca un turneu national, ce va cuprinde aproximativ 15 orase din tara.  Va asteptam cu drag!

PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro