Cont personal

Pedepsele - mit si adevar

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Prietenii au o mare importanţă la vârsta adolescenţei. Prin intermediul lor, tânărul...
 
Taguri: pedeapsa  mit  adevar  copilul  parintii 

Cand copilul greseste, pedeapsa pare cea mai la indemana metoda de a indrepta lucrurile si de a-l face sa-si constientizeze eroarea. Si totusi, expertii sustin ca nu intotdeauna pedeapsa are rezultatele scontate, mai ales din pricina asteptarilor nerealiste pe care parintii le au in legatura cu aceasta solutie de disciplinare. Sa vedem care sunt cele mai obisnuite mituri despre pedepse si care este adevarul din spatele lor.

Copiii inteleg de ce sunt pedepsiti. Acest lucru nu-i in intregime adevarat.

Este posibil ca, in multe cazuri, parintii sa obtina prin pedeapsa un rezultat imediat, o reactie spontana a copilului si o indreptare temporara a comportamentului sau. Dar aplicata fara explicatiile de rigoare asupra cauzei care a generat-o, pedeapsa nu schimba atitudinea celui mic pe termen lung. Copilul va lega pedeapasa de un anumit context si va considera ca, numai daca repeta situatia care a atras acele consecinte neplacute, va fi din nou pedepsit. Cei mici nu au capacitatea de a generaliza si de a extinde concluziile unui fapt si asupra unor intamplari asemanatoare. De aceea, trebuie sa-i explice celui mic de ce anume a fost trimis in camera lui sau i s-a interzis sa se mai uite la televizor.

Pedeapsa trebuie sa vina imediat dupa ce copilul a comis o greseala. Fals.

Fie ca va luati un timp de gandire de jumatate de ora, fie ca aplicati imediat strategia care va vine in minte pentru a va disciplina copilul, efectul nu va fi dramatic schimbat. Mai important decat momentul hotararii pedepsei este modul in care alegeti sa actionati. Este bine sa explicati celui mic de ce este vinovat, sa-l faceti sa priceapa relatia directa dintre alegerile sale si consecintele pe care acestea le au.

Copilul trebuie sa stie ca parintii sai sunt suparati pe el. Deloc adevarat.

Furia nu reprezinta un ajutor in procesul de disciplinare a copilului. El va intelege ca pedeapsa a venit ca o consecinta a supararii dumneavoastra, si nu ca un efect al propriilor sale gesturi. Calmul si explicatiile "la rece" sunt mult mai eficiente decat mania, pentru ca il vor face pe cel mic sa priceapa ca a gresit si va cauta singur motivele pentru care este certat sau pedepsit.

 

 

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro