Cont personal

Noua lege a invatamantului a fost promulgata!

autor: Echipa GP

 
Similare
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
Sportul reprezintă una dintre cele mai bune şcoli ale vieţii în care învăţăm să ne...
 
Pentru copii, vestimentatia reprezinta o modalitate excelenta de a-si exprima personalitatea,...
 
Pentru a avea o dezvoltare sanatoasa copii au nevoie de o alimentatie corecta. In afara celor...
 
Parintii trebuie sa le expuna copiilor, inca de la varste fragede, chiar prescolare, toate...
 
Taguri: invatamant  promulgata  liceu  scoala  lege 
Noua lege a invatamantului a fost promulgata de presedintele Traian Basescu pe 4 ianuarie 2011. Conform acestuia, noua lege va moderniza invatamantul romanesc si il va pune pe aceea linie cu invatamantul European.
Cele mai importante schimbari din noua lege a invatamantului au fost prezentate de catre Ministrul Daniel Petru Funeriu in conferinta ce a avut loc la 4 ianuarie a.c. .

1. Cea mai importanta schimbare a noii legi este aceea ca invatamantul obligatoriu va incepe de la varsta de 6 ani. Conform noii legi, copii care au implinit 6 ani pana la inceperea anului scolar trebuie sa mearga la scoala. Aceasta decizie a fost luata in urma unor studii internationale care arata ca un copil care merge la scoala de la o varsta mai mica are rezultate la invatatura mai bune.

2. Un alt aspect al noii legi este acela ca, clasa a IX-a va intra la gimnaziu deoarece, in Romania, cea mai mare rata a abandonului scolar are loc la trecerea de la clasa a VIII-a in a IX-a. Prin urmare, admiterea la liceu va incepe cu generatia care intra in clasa V-a in anul scolar 2011-2012.

3. Modificarile au fost facute si in privinta examenului de admitere la liceu care va avea loc prin probe "transdisciplinare", ne mai existand separarea intre materii - va exista de exemplu o proba "transdisciplinara" la stiinte. La admiterea la liceu va conta in proportie de 70% "portofoliul educational" (inclusiv comportament, absente, atitudine, implicare)si rezultatele la evaluarea nationala ,  iar restul de 30% va consta in examenul care se da la fiecare liceu in parte. "La finalizarea gimnaziului, elevii vor sustine cu totii o examinare nationala care va cuprinde o proba de competente in utilizarea computerului - proba practica, si alte doua probe scrise: una transcurriculara in domeniile umaniste si una in domeniile stiintei"

4. Tot incepand din anul scolar 2011 - 2012, bacalaureatul va consta in doua probe scrise (la romana si matematica sau istorie) plus testele de competente din cursul anului. "Modul in care bacalaureatul va fi organizat, inclusiv anul viitor, va fi bazat pe ceea ce s-a intamplat in acest an. Desigur, vor fi mici ajustari la nivelul unor materii, la nivelul calendarului, dar sunt lucruri care nu se vor schimba semnificativ fata de acest an", a ministrul Daniel Petru Funeriu.

5. Un alt aspect la care s-au facut modificari sunt numarul de ore petrecut in scoala: clasele I-IV 20 de ore, la gimnaziu elevii vor sta 26 de ore iar la liceu 30 de ore.

6. Noua Lege a Educatiei a reglementat si problema de finantare a scolilor si anume fiecare elev va contribui atat la salarizarea profesorilor cat si la celelalte cheltuieli ce tin de standardele minine de autorizare a scolilor.


PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro