Cont personal

Lectura potrivita pentru copilul tau

autor: Editura Cartea Copiilor

 
Similare
Pe vremuri oamenii isi pierdeau dintii de tineri, dantura se ingalbenea si se inegrea si...
 
Computerele, jocurile video si internetul sunt, fie ca vrem, fie ca nu vrem, parte din viata...
 
Pentru copii, vestimentatia reprezinta o modalitate excelenta de a-si exprima personalitatea,...
 
Cititul este o abilitate importanta pe care toti parintii ar trebui sa o cultive copiilor...
 
Din pacate, pe masura ce copiii descopera limbajul, descopera si partile lui rele, nu numai...
 
Taguri: copilul  lectura  scolari  carti  copiii 
A începe sa-i citesti unui copil chiar de la nastere nu este o pierdere de timp, asa cum poate cred unii parinti. Lectura creeaza o conexiune înca de la început între parinte si copil, prin tonul cald folosit si prin rostirea cuvintelor melodioase ale povestii. În plus, cu cât i se vorbeste mai mult unui bebelus, cu atât el va deprinde mai repede abilitatea de a asculta, a întelege si mai apoi chiar de a reproduce.

Însa exista câteva diferente foarte clare între felul în care i se citeste unui bebelus si felul în care i se spune povestea unui copil. În primul rând, unui nou-nascut i se citesc de cele mai multe ori doar fragmente, pentru a se obisnui cu vocea parintelui si cu ritmul lecturii. Lectura este chiar un "dialog" între parinte si bebelus, pentru ca si cel mic raspunde în felul lui cuvintelor auzite, prin miscarea mâinilor si a picioarelor, prin respiratie mai alerta sau alte semnale corporale care indica interes si buna dispozitie. Asa ca, dupa citirea unui paragraf, mama sau tatal trebuie sa-i dea celui mic posibilitatea sa raspunda prin astfel de elemente non-verbale. Mai mult, în timpul lecturii, adultul trebuie sa-l lase pe cel mic sa-i vada figura, pentru a-i studia si întelege mimica fetei, corelata cu tonul vocii.

Tonul de adresare al parintelui trebuie sa fie cald, ritmat, iar cuvintele trebuie rostite clar, pentru ca bebelusul sa le înteleaga corect. Din pacate, multi dintre adulti, pentru a-si arata afectiunea, se adreseaza celor mici folosind cuvinte pronuntate intentionat gresit si o multitudine de diminutive, aspecte ce pot periclita întelegerea si procesul de învatare al acestora.
În cazul unor copii mai mari, parintii vor citi în general toata cartea. Este foarte important ca povestea sa fie aleasa de comun acord, pentru ca cel mic sa se simta implicat în proces si sa faca totul cu placere. Parintele si copilul pot începe, înca din timpul lecturii, o discutie pe marginea unor cuvinte nou întâlnite sau a unor aspecte de care cel mic întreaba. Daca aceste aspecte se regasesc si în actiunile sau experienta lui, copilul va fi chiar mai interesat. Iar la sfârsitul lecturii, parintele si copilul pot discuta despre impresii, lectii sau valori învatate si informatii noi întâlnite.

Atunci când citeste, adultul trebuie sa foloseasca un ton adecvat, usor dramatic, si o expresivitate verbala, dar si non-verbala. Mimica si gesturile ample trebuie sa sustina neaparat cele citite. Mai mult, este foarte important ca o carte sa aiba si ilustratii, pentru ca cel mic sa dea un sens mult mai usor cuvintelor auzite. În plus, niste ilustratii de valoare pot cultiva înca din copilarie gustul lui pentru frumos si pentru arta.

 Pentru prescolari!

Iata cateva carti pentru vârste mici : "Prima mea carte despre culori", "Prima mea carte despre numere" (editii bilingve, în limba româna si în engleza), "Omida mâncacioasa" si "Vrei sa fii prietenul meu?". Toate acestea au pagini cartonate si colturi rotunjite, pentru a avea caracteristicile unor adevarate jucarii, atractive, rezistente si mai ales sigure pentru bebelusi.

Pentru scolari!


Pentru copiii mai mari sunt ideale povestirile în versuri, cum este seria ce o are ca personaj central pe fetita-iepuras Miffy ("Miffy", "Ziua lui Miffy" si "Bicicleta lui Miffy"). Limbajul cartilor este usor de înteles, datorita cuvintelor simple, îmbinate în strofe rimate. Textele sunt astfel pline de muzicalitate, iar copiii le iubesc si le retin cu usurinta. În plus, imaginile create de autorul Dick Bruna sunt bidimensionale si bine conturate, ceea ce le face usor de identificat de catre copiii de cele mai mici vârste.

Pentru scolarii mai mari!

Pentru copiii si mai mari, puteti alege povestile cu tâlc însotite de ilustratii de valoare, create de artisti renumiti la nivel international: Anita Jeram ("Ghici cât de mult te iubesc"), Nami Adachi ("Scoala ursilor"), Silke Leffler ("Balul florilor") sau Mauri Kunnas ("Mos Craciun").

Articol realizat de Cartea CopiilorComentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro