Cont personal

Lectii de viata esentiale pentru copii


 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: copii    parinti    sex    boli    igiena 
Vine o vreme in care copiii nostri au mult mai multa nevoie de noi. Daca in copilarie cititul povestilor, jocul si rasfatul erau cele mai importante aspecte in relatia parinte-copil, la pubertate, copiii nostri au nevoie de alt gen de relatie. Relatia parinte-copil la varsta pubertatii trebuie sa fie bazata pe comunicare si sinceritate. Povestile si basmele trebuie inlocuite cu discutii sincere legate de corpul uman, de schimbari, de sentimente, de nevoi. Jocul din parcul de distractii se va transforma in vizionarea unui film alaturi de parinti, in sport, in activitati creative. Rasfatul trebuie sa fie inlocuit cu discutiile mature si negocirea activitatilor.

Ghidul-parintilor.ro va prezinta cateva lectii de viata pe care parintii trebuie sa le ofere copiilor lor, in mod special la varsta pubertatii. Nu sunt subiecte tabu! Sau nu ar trebui sa fie. Lasati jena si discutati cu copilul dvs. despre subiectele de mai jos.

Igiena

Nu-i nicio rusine sa-ti inveti copilul ce inseamna o igiena corespunzatoare si care este rolul ei. Majoritatea copiilor percep igiena ca dusul din fiecare seara. Insa, in aceasta categorie intra si periatul dintilor zilnic, schimbatul hainelor (inclusiv a lenjeriei) in fiecare zi, tunsul, protejarea tenului, taiatul unghiilor etc. Un tanar trebuie sa stie sa se spele corect, sa se imbrace corespunzator, sa-si perie parul si sa ceara sfaturi atunci cand are nevoie in legatura cu acest aspect.
Explica-i copilului tau ca la scoala si in mijloacele de transport in comun este inconjurat de foarte multi microbi si ca lipsa igienei va conduce catre diferite afectiuni care ii pot pune viata in pericol.
Tot de igiena tine si schimbul de haine cu colegii sau folosirea aceleasi sticla/pahar pentru apa cu colegul de banca.

Schimbarile fizice

Pubertatea este cunoscuta ca fiind varsta transformarilor. Este o perioada in care viitorul adolescent are nevoie de intelegere si explicatii. Nu-ti lasa copilul sa caute detalii pe internet cand poti sa discuti chiar tu cu el. Spune-i ca este doar o perioada de tranzitie, ca se va termina curand si ca el va deveni un tanar frumos si fericit. Nu-l lasa sa se complexeze din cauza cosurilor de pe fata, din cauza parului, din cauza vocii care ii joaca feste. Frustrarile adunate in aceasta perioada il pot afecta pe viitor. Explica-i ceea ce doreste sa stie, inscrie-l la un sport pentru a se dezvolta frumos, mergi cu el la un specialist daca se confrunta cu o anumita problema.

Bolile cu transmitere sexuala

Tot la pubertate apar si primele curiozitati legate de sex. Este esential ca un tanar sa invete toate informatiile despre sex inainte de a-l practica. Astfel, este momentul in care sa discuti cu copilul tau despre prezervativ, despre bolile cu transmitere sexuala, despre implicarile afective pe care sex-ul le lasa in viata unui tanar.
Copilul tau trebuie sa inteleaga ca sex-ul nu este un sport. Sex-ul se face doar atunci cand persoana in cauza este dezvoltata corespunzator si este pregatita fizic si psihic. Un pas gresit poate avea urmari foarte grave in viata unui tanar.
La acest capitol te poti folosi de diferite materiale pentru a-i explica cum functioneaza organismul uman si cum se manifesta, ce inseamna bolile cu transmitere sexuala.
Nu-ti dezinforma copilul si nici nu il speria inutil. Rolul tau este sa-i prezinti realitatea asa cum este si nu sa faci o tragedie din sex.

Anturajul

Un tanar aflat la pubertate este foarte dornic sa aibe un cerc de prieteni „tari”. Recunoasterea lui de o anumita gasca il face pe viitorul adolescent sa se simta bine, sigur pe el, amuzant etc. De foarte multe ori, anturajul in cauza nu este cel mai potrivit. Si aici intervin problemele si neintelegerile dintre parinti si copii. Nu-i poti interzice copilului sa renunte la prietenii respectivi dar nici nu poti sa ignori acest aspect. Alege calea de a fi apropiat de copilul tau, de a-i cunoaste prietenii, de a intelege ce primeste in anturajul respectiv. Acesta este un mod de a-l supraveghea fara ca el sa-si dea seama. Revolta si interdictiile nu isi au locul.
Incearca sa-i explici copilului ca el nu trebuie sa-si copieze prietenii. El are personalitatea lui si fiecare om este unic. Sfatuieste-l sa asculte si sa priveasca ce fac cei din jurul lui si sa se gandeasca daca acele lucruri sunt folositoare pentru el sau nu.
Cu alte cuvinte, invata-ti copilul sa gandeasca singur.

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro