Cont personal

Invata sa-ti lauzi copilul

autor: Echipa GP

 
Similare
Bulimia nervoasa este o afectiune psihiatrica caracterizata de episoade recurente de ingestie...
 
Sportul reprezintă una dintre cele mai bune şcoli ale vieţii în care învăţăm să ne...
 
Pe vremuri oamenii isi pierdeau dintii de tineri, dantura se ingalbenea si se inegrea si...
 
Soneria insista cu zbarnaitul strident. Tresar. Arunc privirea spre geam -  bezna....
 
"O sa-i ofer copilului meu tot ce n-am avut eu". Asta spun multi parinti, de fapt, toti...
 
Taguri: copilul  invata  lauzi  lauda  scoala 
De obicei, parintii tind sa observe numai comportamentele nepermise, reprobabile, dojenindu-si copiii. Din pacate, comportamentele pozitive trec adesea neobservate. Aceasta, deoarece parintele ia ca de la sine inteleasa o fapta buna sau o performanta scolara ridicata. Astfel, copilul ajunge sa traiasca cu impresia ca nu este suficient de inteligent sau de bun. Isi formeaza singur o imagine de sine negativa, increderea în sine i se reduce, nu mai are curaj sa raspunda la scoala si rezultatele scad pe masura.

Când se pune accentul pe lauda comportamentului pozitiv, copilul tinde sa il repete pentru a fi din nou recompensat. Chiar daca a luat o singura nota de zece, daca parintele o observa si il lauda pentru ea, fara a adauga terorizantul "... dar la celelalte de ce nu ai stiut?", copilul va incerca sa mentina stacheta sus. De asemenea, mai mult decat pentru nota (pe care nu ii sta în putere sa o influenteze, decat intr-o mica masura) este important sa laudati copilul pentru efortul pe care l-a facut pentru a o obtine sau pentru a invata, pentru bagajul de cunostinte acumulat sau pentru maturitatea de care da dovada.

Va puteti antrena incercand sa observati aspectele pozitive ale unei situatii sau acele comportamente demne de lauda ale persoanelor apropiate sau calitatile pentru care puteti face un compliment sincer cuiva. De asemenea, puteti incepe prin a va felicita pe dumneavoastra ori de cate ori va reuseste ceva. Astfel, veti invata sa scoateti în evidenta ceea ce este apreciat, considerat pozitiv.

Laudele repetate duc la reiterarea acelui comportament pentru care s-a primit lauda. Similar, criticile repetate determina scaderea increderii în sine si a vointei ("Nu voi incerca, oricum nu voi reusi.")

Fie ca este vorba de critica sau lauda, referiti-va intotdeauna la comportament si nu la persoana. Nu spuneti: "Esti destept!" Oricine se va afla, fara indoiala, si în situatii în care nu va da dovada de istetime, iar atunci, un om caruia i s-a repetat fara incetare ca este destept, nu va putea accepta ca si el este supus greselii. Este mai bine sa va referiti strict la comportamentul pe care il laudati si la sentimentul pe care acesta il trezeste în dumneavoastra: "Bravo, ma bucur ca ai stiut sa rezolvi problema de matematica." Astfel, copilul va invata sa nu se identifice cu propriul comportament.

De asemenea, nici laudele în exces nu sunt bune. Copilul va persista în comportamentele laudate, neindraznind sa faca un lucru diferit (care poate, i-ar aduce noi satisfactii) de teama ca ar putea pierde aprecierea dumneavoastra. De exemplu, un copil a carui inclinatie spre matematica este extrem valorizata, se va teme sa se dedice picturii, de teama ca nu va fi la fel de bun în acel domeniu.

Daca este posibil, laudati comportamentul copilului dumneavoastra imediat ce se manifesta. Mai tarziu, impactul nu va fi la fel de puternic. Acelasi lucru este valabil si în cazul criticii. Nu are rost sa criticati un comportament la mult timp dupa ce s-a produs sau sa reveniti asupra unei greseli comise în trecut. Aceasta nu se mai repara, în schimb se intareste imaginea negativa de sine a copilului.

Gasiti în fiecare zi ceva demn de lauda în comportamentul copilului dumneavoastra. Astfel, il ajutati sa paseasca în viata cu incredere si curaj.
Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro