Cont personal

Disciplina versus pedeapsa! Ce alegem?

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: pedeapsa  parinti  disciplina  copii 

Disciplinarea si pedepsirea copilului sunt concepte percepute adesea ca interschimbabile, desi ele sunt, in fapt abordari educationale diferite. Pedeapsa este consecinta nerespectarii regulilor stabilite. Disciplinarea inseamna a invata copilul sa asculte regulile. Unii parinti sunt mai tentati sa aplice pedepse, altii sunt mai inclinati sa-si disciplineze odraselele, iar majoritatea aleg sa aplice o combinatie a celor doua abordari.

Rezultatele obtinute de aceste tipuri variate de parinti sunt diferite. Parintii care tin mult la disciplinarea micutului lor reusesc mai bine sa schimbe comportamentul celui mic si obtin rezultate pe termen lung. Parintii care aplica mai des pedepse reusesc sa obtina rezultate imediate, dar motivatia celui mic actioneaza pe termen scurt. De asemenea, este posibil ca cei mici sa incerce sentimente de furie si nesiguranta si sa nu-si mai aprecieze corect capacitatile si abilitatile personale.

Disciplina educativa

  • Copilul invata care-i sunt responsabilitatile si isi dezvolta capacitatea de a generaliza, intelegand prin asociere toate situatiile care ar putea depasi norma disciplinara.
  • Parintii si copiii comunica si, in momentul in care copilul incalca regulile stabilite, parintele ii explica celui mic unde a procedat gresit. De asemenea, parintele asculta motivele pentru care cel mic a fost neascultator.
  • Atunci cand parintele aplica pedeapsa, acesta ramane calm.
  • Disciplina inseamna departajarea clara intre simplele greseli si gesturile care demonstreaza insolenta, obraznicia sau revolta. Greselile si accidentele nu trebuie pedepsite.

Educatia prin pedeapsa

  • Acest tip de educatie poate determina o reactie contraproductiva din partea celui mic. Astfel, el va pricepe ca, desi greseste, problema adevarata nu este eroarea comisa, ci faptul ca poate fi prins. In concluzie, isi va ascunde greselile si va incerca pe cat posibil sa nu fie prins.
  • Pedeapsa vine din senin, fara ca cel mic sa stie de ce. De aceea, copilul va ajunge sa se teama de fiecare gest pe care-l face, neintelegand daca acesta poate avea consecinte dramatice sau nu.
  • Parintii sunt, de obicei, inconstanti in aplicarea pedepselor. Fiind extrem de furiosi in momentul descoperirii unei fapte neplacute, pedeapsa propusa este extrem de severa. De aceea, atunci cand se calmeaza si isi constientizeaza exagerarea, admit ca pedeapsa poate fi ajustata.
  • De asemenea, parintii inclinati mai degraba sa pedepaseaca decat sa disciplineze nu ofera explicatii copiilor si nu-i fac sa priceapa motivul pedepsei.
  • Copiii sunt frustrati, maniosi si nesiguri. In timp, devin rezervati si necomunicativi.


Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro