Cont personal

Curatenia camerei copilului. Convinge-ti copilul sa pastreze curatenia in camera.

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Solicitările intelectuale tot mai largi, mai complexe şi multilaterale duc la modificări...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Taguri: copil  curatenie  in  camera  camera  ordine  educatie 
Jucariile sunt imprastiate peste tot pe covor, hainele zac aruncate pe jos, camera lui arata ca un talcioc in care poti gasi vrute si nevrute si niciodata ceea ce cauti. In plus, nici nu vrea sa auda cand vine vorba sa faca putina curatenie in camera. Vi se pare un scenariu cunoscut? 

Si totusi, este o situatie normala. Pentru fiecare copil vine o perioada cand, pur si simplu, refuza sa-si faca curat in camera. Aceasta este o modalitate de a-si afirma independenta (in paranteza fie spus, ca multe altele). In plus, incearca sa va testeze autoritatea si sa vada cam care va sunt limitele. Intre 9 si 12-13 ani, inca va mai puteti intelege cu el, dar dupa aceea, odata ce incepe adolescenta, situatia se complica.

Puterea exemplului

Chiar si cand sunt mai mari, copiii reactioneaza pozitiv la exemplu. Imitatia functioneaza chiar fara sa va dati seama. Asa ca este important sa traiasca intr-un mediu ordonat, pentru ca si el sa inteleaga utilitatea ordinii. Desigur, ar fi foarte complicat sa convingeti un copil sau un adolescent ca trebuie sa-si aranjeze camera daca dormitorul dumneavoastra este intr-o dezordine cumplita. Atentie insa sa nu deveniti o maniaca a curateniei. Lasati casa sa respire putin. Nu e nevoie sa stergeti praful si sa aspirati chiar in fiecare dupa-amiaza. Apoi, puteti sa faceti un mic compromis, stabilind foarte clar limitele: se poate ca in camera lui sa nu fie chiar asa de ordine, dar restul casei nu trebuie "contaminat".

Cum il conving

Trebuie sa-i explicati ca daca ar fi putin mai multa ordine in camera lui, si-ar putea gasi lucrurile mult mai usor. In plus, ar putea primi si prieteni de-ai lui in camera, ceea ce, in conditii de dezordine, este inacceptabil pentru dumneavoastra. Nu cedati cand va raspunde ca se apuca in zece minute. Fixati dinainte o ora, asupra careia sa cadeti de acord, care trebuie respectata. Cel mai important, inca de mic si conform cu varsta, trebuie sa va obisnuiti copilul sa fie de ajutor in casa. Spre exemplu, dati-i tot felul de sarcini, oricat de simple, cum ar fi sa stearga farfuriile dupa ce le-a spalat mami. Sau sa ude florile de pe balcon, impreuna cu tati. Sa plimbe cainele sau sa faca curatenie in cosul pisicutii. Aceste actiuni il vor responsabiliza si, mai tarziu, nu veti avea decat de castigat.

Dupa ce ati reusit

Nu uitati sa-l felicitati, pentru ca el sa inteleaga ca efortul lui - de a-si face curatenie in camera - a meritat. Apreciati-i munca, chiar daca nu este totul perfect. Trebuie sa stie ca nu s-a chinuit degeaba si ca ii apreciati incercarea. 
Daca nu reusiti sa-l convingeti si nu vrea si pace sa isi faca ordine in camera, puteti sa-i explicati ca atat timp cat jucariile acelea vor sta imprastiate peste tot altele noi nu va mai primi. Fiindca, nu-i asa, nu mai este loc de ele!

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro