Cont personal

Copiii si notiunea de timp. Cum invatam copiii sa citeasca ceasul.

autor: Echipa GP

 
Similare
Sportul reprezintă una dintre cele mai bune şcoli ale vieţii în care învăţăm să ne...
 
Tensiunea arteriala reprezinta presiunea cu care sangele circula prin vasele de sange. Valorile...
 
Orice parinte stie ca nu e deloc usor sa-i inveti pe copii bunele maniere. Dar cu siguranta...
 
La nastere, mintea unui copil este ca o carte nescrisa, cu pagini albe. Peste 20 de ani va fi...
 
Pentru copii, vestimentatia reprezinta o modalitate excelenta de a-si exprima personalitatea,...
 
Taguri: copii  ceas  timp  ora  invatare 
Odata ce copilul a inteles notiunea de timp, a venit momentul sa descifreze felul in care se citeste ceasul. De altfel, acest demers este unul distractiv pentru copii si multi sunt nerabdatori sa arate "ca niste oameni mari" demonstrand ca stiu sa spuna cat este ora.

Timpul, o notiune complexa si complicata pentru copiii mici

"Ce inseamna maine? Cat mai e pana cand trec cinci minute? Acum e dupa-amiaza sau seara?". Copiii care au implinit trei ani isi pun (sau va pun) adesea astfel de intrebari. Acesta este inceputul constientizarii notiunii de timp. Dar abia catre varsta de sapte-opt ani ajung sa intelega cronologia si ordinea desfasurarii unor evenimente. Pentru a se face inteles, cel mic ofera repere esentiale ale zilei: ora laptelui de dimineata, baia, iesirea de la gradinita ...
Si apoi, chiar daca reuseste sa aranajeze evenimentele intr-o ordine temporala, notiunea de durata ramane inca un mister pentru ei. Daca ii spuneti celui mic ca veti iesi afara in zece minute sau ca prajitura se va face in douazeci de minute, aceste detalii nu au nicio semnificatie pentru el. 

5-6 ani: primele lectii despre timp

In general, incepand cu cea de-a cincea aniversare a copilului, acesta va dori sa invete sa citeasca ceasul. Cum ii oferiti primele lectii? Cel mai bine, copiii invata prin joaca. Ii puteti confectiona un ceas din carton, scriind cu markerul orele si atasandu-i un minutar si un secundar. Astfel, va invata rolul limbilor ceasului, miscarea acelor de ceasornic, semnificatia acestei deplasari etc. Puteti asocia mersul acelor cu repere pe care le cunoaste deja: la ora 7, cel mic isi bea laptele; la ora 20 face baie... Apoi, faceti recapitulari, punandu-l sa spuna chiar el care sunt evenimentele asociate fiecarei ore.

Cand mai creste, ii puteti imbunatati ceasul confectionat, aplicand un truc simplu, dar cu rezultate excelente. Incercati sa colorati diferit limbile ceasului (rosu pentru ore si verde pentru minute). De asemenea, pastrati acelasi sistem si pentru colorarea cifrelor (orele vor si colorate in rosu, iar liniutele cifrate care masora minutele - in verde). Atunci cand copilul va privi acul rosu ce indica ora va sti automat ce cifra sa citeasca. La fel si in cazul minutelor. 

Mai puteti achizitiona din librarii carti speciale pentru invatarea orei, care prezinta, intr-o maniera ludica, notiunile fundamentale despre cadran si acele mobile, decupaje ale paginilor pentru a reprezenta notiunea de durata (5 minute, un sfert de ora, jumatate de ora) si autocolante repozitionabile pentru ca cel mic sa-si poate descrie (cu ajutorul reperelor temporare) activitatile de peste zi. 


Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro