Cont personal

Copiii, parintii si ... temele pentru acasa!

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: acasa  teme  parinti  copii  scoala 
Temele pe care scolarul le primeste pentru acasa sunt adesea o mica povara pentru cel mic. Dar aceasta corvoada trebuie indeplinita. De aceea, pentru a nu va asuma rolul de a-i rezolva exercitiile si de a-i face compunerile, este bine sa va responsabilitati copilul si sa-l invatati cum sa-si asume singur aceasta indatorire.
Este bine sa va aratati disponibilitatea de a-l ajuta, fara insa a exagera si a va implica prea mult. Parintii trebuie sa verifice permanent caietele copiilor, sa discute cu profesorii, sa se preocupe de progresul scolar al micutilor lor, dar in nici un caz nu trebuie sa le impuna un stil de a invata. Metoda de a aborda, de a intelege si de a aprofunda o anumita materie este apanajul exclusiv al dascalilor. Daca parintele se transforma in profesor, copilul va deveni confuz, neputand sa impace doua metode de predare diferite si nu-si va putea descoperi singur capacitatile si posibilitatile.

Incurajati-i autonomia
Scoala va invata copilul sa descopere singur tainele fiecarei discipline, ii cladeste dorinta de a cunoaste si de a progresa, ii da posibilitatea de a alege, de a deveni independent si de a-si consolida increderea in propriile forte. La scoala copilul invata sa respecte niste reguli stricte, descopera cum sa-si accepte propriile slabiciuni si sa le indrepte (o nota proasta poate fi o deziluzie, dar si un impuls pentru a invata mai bine), reuseste sa se adapteze intr-o comunitate diversa si mai putin protectoare decat cadrul familial.

Temele date pentru acasa ii permit celui mic sa-si dezvolte independenta si sa aplice in maniera proprie ceea ce a invatat la scoala, ii dezvolta simtul responsabilitatii si autonomia. Rezolvarea in locul sau a cerintele exercitiilor este o greseala pentru ca aceasta atitudine nu-l ajuta sa-si asume responsabilitati. Pentru a se dezvolta, cel mic trebuie sa experimenteze, sa greseasca si sa se indrepte. Daca il asistati permanent, va avea impresia ca nu reuseste niciodata nimic singur si va va cere continuu ajutorul.

Cum il ajutati
  • Trebuie sa va asigurati ca cel mic intelege cerintele exercitiilor si sa verificati tema, sa urmariti cat timp acorda acestei activitati si daca este capabil sa se organizeze singur. Dar acest lucru nu inseamna ca trebuie sa-i faceti ghiozdanul pana intra la liceu. Nici nu este de datoria dumneavoastra sa-l asistati la fiecare analiza literara sau la fiecare harta pe care o deseneaza.
  • Trebuie sa-i dati sfaturi, sa-i aratati daca a gresit, dar nu sa deveniti chiar dumneavoastra elev in locul sau. Cu alte cuvinte, trebuie sa va obisnuiti copilul sa se ocupe de propriile sale indatoriri.
  • De asemenea, ii puteti fixa un program pentru efectuarea temelor. Dupa masa de seara este momentul ideal, dar sunt copii care prefera alte momente ale zilei. Adaptati-va si preferintelor copilului. 
  • Oferiti-i exemplul personal. Un parinte care nu citeste si care nu apreciaza cartile nu-i poate impune celui mic o alta atitudine.
  • Incurajati conversatiile pe teme scolare, fara sa va erijati in profesor. Vorbiti liber despre ceea ce cunoasteti dumneavoastra intr-un anumit domeniu si cereti-i opinia, incurajandu-l sa descopere singur informatiile de care are nevoie.
  • Informatiile auzite la televizor si care ii starnesc interesul pot fi aprofundate prin cautarea unor surse suplimentare de documentare (internet, carti, reviste). Ajutati-l in acest demers, oferindu-i surse cat mai limpezi, mai pe inteles si mai corecte.
  • Important este sa va indemnati copilul sa cerceteze singur, sa-si puna intrebari, sa-i starniti curiozitatea si pofta de a invata.
  • Nu-i corectati temele aratandu-i erorile de calcul sau greselile de ortografie. Acest lucru il va face profesorul. Copilul trebuie sa inteleaga unde a gresit, nu sa invete niste lucruri pe de rost niste informatii goale de sens.
  • Daca ii semnalati o eroare, lasati-l sa gaseasca singur metoda de indreptare si sa priceapa de ce a gresit.

 Discuta despre temele copilului tau in Scolarul!
Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro