Cont personal

Ca sa-ti faci copilul fericit ar trebui sa....

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: parinti  minciuna  copilul  fericit  diferente 
In ceea ce priveste educatia copilului va repetati frecvent ceea ce ar trebui sa faceti. Dar nu si ceea ce nu ar trebui sa faceti! Iata cateva lucruri care ar trebui evitate.

Nu ar trebui sa faceti diferente intre frate si sora. Oricare ar fi diferentele dintre copiii vostri si preferinta pe care o aveti pentru unul dintre ei, evitati sa il favorizati pe cel mare in raport cu cel mic, sau invers. Aceasta situatie pe langa faptul ca este foarte destabilizanta pentru copilul dezavantajat va da nastere si unor rivalitati si a unor certuri intre frati si surori. Cu totii, fara nicio exceptie, ar dori sa fie preferatii parintilor. 

Unul dintre copii va calca pe nervi, deoarece va aminteste de matusa Maria pe care nu o suportati, celalalt va incanta deoarece seamana cu voi si va intelegeti din priviri. Este dificil sa negati aceste sentimente dar puteti sa le stapaniti. Nu faceti comparatii: "fratele tau este mai cuminte decat tine", "sora ta are note mai bune". Puneti mai degraba in valoare punctele forte ale fiecaruia dintre ei. Rezervati-i fiecaruia timp pe care sa il petreceti numai cu el. Fiecare se va simti apreciat pentru ceea ce este si recunoscut datorita diferentelor.

Nu ar trebui sa il supraprotejati. Un copil caruia nu ii lasati deloc o anumita libertate se va simti foarte repede sufocat. Supraprotejandu-va micutul ("Atentie, o sa cazi", "Lasa-ma pe mine, nu o sa reusesti"), nu il veti incuraja sa evolueze. Risca chiar sa devina fricos. Atitudine pe care o va avea toata viata. Cu cat va simti mai mult  ca aveti incredere in el cu atat se va simti mai capabil sa faca anumite lucruri. Invatati-l sa aiba incredere in el, sa isi testeze noile capacitati, ghidati-l si linistiti-l. Intalniti-va cu alti copii de varsta lui sau cu adultii, se va obisnui astfel cu lumea care il inconjoara.

Nu il discreditati cu el de fata. Majoritatea parintilor nu isi dau seama ca tot ceea ce spun este tinut minte de catre copii. Daca spuneti in fata micutului vostru: "Oh! Nu este frumos deloc, seamana cu unchiul Ion", "Are deja caracterul tatalui sau", copilul nu intelege sensul cuvintelor, dar isi da seama de emotiile care se leaga de aceste afirmatii. Si in aceste exemple nu sunt foarte pozitive ... Un copil care este mai mare si aude: "Doamne, ce prost e!", "nu vei intelege nimic niciodata la matematica", isi va pierde incet increderea in sine. Daca vreti sa aveti un copil care este mandru de el si care se simte bine in pielea lui, spuneti-i ca este foarte frumos, foarte iubit si ca sunteti foarte mandri ca sunteti parintii lui. 

Nu ar trebui sa il fortati sa manance cu orice pret. Copiii sunt ca si adultii, uneori nu vor sa manance. Motivele ar putea fi: fie ca nu le este foame, fie ca nu se simt bine, fie ca vor sa va santajeze. Daca il veti forta sa termine de mancat tot din farfurie vor asocia mancarea cu stresul. Momentul mancarii ar trebui sa ramana o placere si o relaxare.

Nu ar trebui sa il pedepsiti drastic. Parintii sunt cei care impun limite si aduc copiii pe drumul cel bun. Pentru asta, nu recurgeti la pedepse "de care sa isi aduca aminte". Evitati sa il inchideti intr-o camera intunecoasa deoarece nu ii mai suportati plansetele sau sa ii dati o palma peste fund in vazul lumii. In primul caz va risca sa aiba temeri foarte mari in al doilea caz il veti umili in public. Este mai eficace sa il privati de televizor sau de jocuri. 

Nu ar trebui sa il mintiti. Fiecare dintre promisiunile pe care nu vi le tineti sau fiecare minciuna compromit dezvoltarea copilului vostru. 

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro