Cont personal

Bunele maniere - necesare si in ziua de azi!

autor: echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: maniere  parinti  reguli  copii 
Orice parinte stie ca nu e deloc usor sa-i inveti pe copii bunele maniere. Dar cu siguranta merita efortul. Un copil care se poarta frumos nu numai ca este adorabil si placut, dar va deveni si un adult politicos, manierat.

Cum sa le explicati copiilor bunele maniere

Adesea copiii nu inteleg de ce trebuie sa faca un lucru sau altul si tind sa devina rebeli cand li se cere sa faca ceva fara sa li se explice motivele. Cand le spuneti sa-si salute prietenii, sa spuna "te rog" sau "multumesc", trebuie sa le explicati si de ce. Iar explicatiile de genul "asa e frumos" sau "asa fac copiii educati" nu le sunt de ajuns.

Codul bunelor maniere se schimba de la un secol la altul, dar unele obiceiuri raman. De exemplu barbatii obisnuiau sa-si dea mana ca sa arate ca nu ascundeau sabii sau alte arme. Acest obicei s-a pastrat in timp, chiar daca astazi nimeni nu mai merge cu sabia pe strada, si a devenit o expresie a prieteniei sau a respectului.

Bunele maniere au la baza trei idei importante: obiceiurile, respectul si bunul simt. In categoria obiceiurilor intra strangerea mainii, scoaterea palariei. "Respect" inseamna sa te gandesi la felul cum se simte celalalt. Sa fii rau denota lipsa de maniere pentru ca il face pe celalalt sa se simta ranit. Asadar trebuie sa fim buni cu cei din jur nu pentru ca asa spun cartile de bune maniere ci pentru a nu le rani sentimentele. In sfarsit, mai toate bunele maniere au un element de bun simt. Cand esti in partea din spate a liftului nu este frumos sa te impingi ca sa iesi primul si nici nu este rezonabil pentru ca oricum vei avea loc suficient dupa ce ies toti ceilalti.  

Cum ii faceti pe copii sa respecte bunele maniere

Regulile bunelor maniere sunt multe si foarte variate. Exista un set de reguli pentru acasa, pentru la masa, pentru la scoala. Copiii mici se pot pierde usor in multimea de reguli, asa ca pot fi iertati daca mai gresesc. In schimb, trebuie sa aveti asteptari mai mari de la copiii peste 10 ani, care ar trebui sa cunoasca bunele maniere si sa le poata respecta.

Pe masura ce copilul creste, explicati regulile pe care au nevoie sa le stie. Incepeti cu cele de baza, cu "te rog" si "multumesc", atunci cand copilul invata sa vorbeasca. Atunci cand isi face prieteni si incepe sa se joace cu ei, invatati-l ce comportament trebuie sa aiba fata de alti copii. Cand invata sa foloseasca calculatorul si sa citeasca, explicati-i ca nu are voie sa intre pe e-mail-ul altcuiva sau sa citeasca scrisori si acte care nu ii apartin.

Retineti ca bunele maniere se invata treptat, prin experiente. La 9-10 ani le puteti oferi o carte de bune maniere, scrisa pe intelesul lor, ca sa invete mai multe. Pana atunci, introduceti regulile, una cate una, atunci cand va loviti de diferite situatii. Nu incercati sa le faceti o lista a regulilor de respectat pentru ca va fi in zadar. Copiii invata cel mai bine din experienta si din exemple concrete. Daca vedeti pe cineva care nu se poarta frumos, discutati impreuna comportamentul acelei persoane si cereti-i copilului sa spuna ce anume este gresit.

Puterea exemplului este foarte mare, iar copiii au un spirit al observatiei foarte dezvoltat. Orice greseala veti face, fiti sigur ca cel mic va observa. Asa ca fiti un bun exemplu si respectati cu sfintenie regulile bunelor maniere. Nu puteti avea un copil manierat daca nu faceti efortul de a respecta si dumneavoastra codul bunelor maniere.

10 reguli generale pe care trebuie sa le stie toti copii
  1. Nu au voie sa vorbeasca atunci cand vorbeste altcineva sau sa intrerupa pe cineva. Cand o fac, aratati-le discret ca trebuie sa astepte. Daca isi asteapta randul asa cum trebuie oferiti-le toata atentia, ca sa vada ca a meritat asteptarea.
  2. Nu au voie sa rada de ceilalti copii sau sa le dea porecle urate. Intrebati-i cum s-ar simti daca cineva ar rade de defectele lor.
  3. Intotdeauna trebuie sa-i salute pe cei care vin in vizita. 
  4. De cate ori este cazul trebuie sa spuna "te rog" si "multmesc". Invatati-i asta inca de cand incep sa vorbeasca. Obiceiurile bune se invata devreme. 
  5. Nu au voie sa lase mizerie in urma lor, nici acasa, nici la prieteni. Cine a facut mizerie trebuie sa curate.
  6. Invatati-i regulile fair play-ului. Atunci cand joaca un joc trebuie sa-si pastreze demnitatea, fie ca pierd sau castiga.
  7. Invatati-i cum sa primeasca complimente. Daca cineva ii lauda trebuie sa raspunda cu "multumesc". 
  8. Nu au voie sa tranteasca usa in fata celui ca intra dupa ei si trebuie sa le deschida usa celor in varsta.
  9. Nu au voie sa se inghesuie cand urca in autobuz, in metrou sau in lift. Cei care coboara au prioritate, iar cei care urca trebuie sa-si astepte randul. 
  10. Trebuie sa respecte diferenta si diversitatea. Oamenii care actioneaza sau traiesc diferit au fost crescuti intr-o alta cultura, religie, etc. si au dreptul la respect.

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro