Cont personal

Ce presupune o alimentatie echilibrata?

autor: Mihaela Hagiu

 
Similare
Copilaria si adolescenta sunt perioade ale vietii cand o alimentatie sanatoasa si echilibrata...
 
Tot mai multi copii si adolescenti au capatat o serie de obiceiuri alimentare care au efecte...
 
O alimentatie echilibrata si cu valoare nutritiva inalta este extrem de importanta in cazul...
 
Odata cu inceperea scolii, multi parinti sunt tentati sa suplimenteze ratia zilnica a scolarului...
 
In perioada de copil mic si prescolar are loc o incetinire a ritmului de crestere si o...
 
Taguri: organismului  copiilor  alimentatie  dieta 
Copilaria si adolescenta sunt perioade ale vietii cand o alimentatie sanatoasa si echilibrata este mai mult decat necesara, pentru ca se pun bazele unui start sanatos in ceea ce priveste dezvoltarea copiilor. Alegerea unor produse potrivite si asigurarea unei diversitati corecte a alimentatiei sunt primordiale, iar parintii au un rol extrem de important in acest proces.

O dieta rationala trebuie sa realizeze un echilibru intre ceea ce organismul pierde si ceea ce primeste din exterior.  Nu trebuie neglijat nici faptul ca alimentele trebuie sa fie salubre, pentru a nu produce imbolnaviri nedorite.
Natura ne ofera legume, fructe, lapte, carne, insa noi trebuie sa facem selectia, sa combinam, sa preparam  si sa depozitam totul in conditii optime.

O dieta sanatoasa

O dieta sanatoasa trebuie privita atat sub aspect caloric, cat si al varietatii, adica trebuie sa cuprinda toti factorii nutritivi necesari unei dezvoltari psihomotorii normale.
In majoritatea produselor alimentare intalnim urmatoarele principii nutritive: proteine, lipide, glucide, fibre, saruri minerale, vitamine si apa. Aceste principii nutritive trebuie sa se gaseasca intr-un raport de echilibru. Raportul proteine-glucide-lipide este 1:2:4. Trebuie tinut cont si de faptul ca nevoile alimentare difera de la o etapa a vietii la alta, in functie de sex, masa corporala, inaltime, felul si intensitatea activitatilor fizice depuse, conditiile de mediu.

Proteine, lipide, glucide...

Proteinele, lipidele şi glucidele din alimente asigură aportul caloric necesar organismului pentru intretinere si dezvoltarea normala. Toate celulele si tesuturile organismului uman, si mai ales in perioadele de crestere, contin in structura lor proteine. Lipsa sau insuficienta proteinelor din alimentatia copiilor poate duce la intarzieri de crestere si la scaderea rezistentei organismului in fata unor factori nocivi. Pentru copii este necesara asigurarea necesarului de proteine prin consumul de alimente cu valoare biologică mare: lapte, carne de vită, peşte, pasăre, albuş de ou.

Lipidele sunt surse de energie, contribuie la absorbtia vitaminelor esentiale, mentin structura si functionarea membranelor celulare si asigura integritatea  sistemului imunitar.
Glucidele sunt sursa principala de energie a organismului, substratul energetic al tuturor celulelor organismului.
Fibrele alimentare indeplinesc un rol biologic in digestie, prin reglarea nivelul colesterolului si al glicemiei si diminuarea riscul de constipatie.
Vitaminele si sarurile minerale nu au o valoare energetica proprie, dar sunt indispensabile pentru buna functionare a organismului uman, deoarece participa la structura celulelor, intra in compozitia unor enzime si a unor hormoni si au un rol esential in întărirea imunităţii.
Apa este vitala in multe din procesele metabolismului din interiorul organismului. Nevoia de lichide este cu atat mai mare cu cat organismul este mai tanar.

Ca repartizare a meselor se recomanda trei mese principale si una-doua gustari. O alimentatie echilibrata presupune ca 15-20% din necesarul caloric zilnic sa fie inglobat in micul dejun, 40-50% in masa de pranz, 25-30% la cina si 5-10% in gustari. Mesele prea copioase solicita un efort digestiv sporit si o incarcatura vasculara ridicata, responsabila de o irigare deficitara a creierului si aparitia starilor de somnolenta, moleseala.

Masa copilului trebuie pregatita apetisant, aspectuos si trebuie servita igienic si intr-un mediu linistit. In cazul refuzului unor alimente nu este recomandabil sa se insiste si sa se forteze copilul sa manance. De asemenea, mancarea nu trebuie sa constituie o recompensa, adica nu trebuie ademenit copilul sa manance tot din farfurie pentru ca va primi desert. De altfel, consumul de dulciuri constituie una dintre placerile copiilor, insa acesta trebuie facut cu moderatie si la timpul potrivit.
Din punct de vedere cantitativ, alimentatia este corespunzatoare daca satisface nevoile sale de crestere conform curbelor ponderale.

In concluzie, o alimentatie echilibrata trebuie sa se bazeze pe trei principii: varietate, echilibru nutritional, cumpatare.

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro