Cont personal

Nu mai crede in Mos Craciun?

autor: Echipa GP

 
Similare
Sportul reprezintă una dintre cele mai bune şcoli ale vieţii în care învăţăm să ne...
 
Tensiunea arteriala reprezinta presiunea cu care sangele circula prin vasele de sange. Valorile...
 
Orice parinte stie ca nu e deloc usor sa-i inveti pe copii bunele maniere. Dar cu siguranta...
 
La nastere, mintea unui copil este ca o carte nescrisa, cu pagini albe. Peste 20 de ani va fi...
 
Pentru copii, vestimentatia reprezinta o modalitate excelenta de a-si exprima personalitatea,...
 
Taguri: craciun  crede  mosul  copii  daruri 
Cand ii povestiti celui mic ca Mos Craciun ii aduce cadourile pe care le gaseste sub brad, venind de departe, din tinuturi inghetate, cu sania trasa de reni alaturi de ajutoarele sale, spiridusii, nu va imaginati ca intr-o buna zi copilul va va declara ferm: "nu mai cred in Mosul!"...
Ca parinte, va intrebati, desigur, ce-i de facut si cum trebuie sa procedati pe mai departe.


De ce e bine sa creada in Mos Craciun
  • Mos Craciun are toate trasaturile unui bunic bonom si blajin si astfel intruchipeaza o figura paternala, un simbol al traditiilor vechi, de cele mai multe ori pierdute in zilele noastre.
  • Craciunul este momentul in care familia se reuneste in jurul simbolurilor traditionale (masa festiva, bradul, schimbul de daruri), prin care se intaresc legaturile familiale. Multe cupluri despartite se reintalnesc, recreand celula familiala, prilej pentru ca cel mic sa se simta protejat, iubit, valorizat.
  • In cadrul sarbatorilor de iarna, cei mici se afla in centrul evenimentelor si este bine sa i se conserve acest rol si cu ajutorul mitului lui Mos Craciun.

Cand se petrece schimbarea?

Copilul doreste sa creada in legenda magica a Mosului, la fel cum iubeste povestile cu printi si zane. Chiar daca in povestea lui Mos Craciun se amesteca numeroase contradictii, cel mic nu pare deranjat de aceste minore neconcordante. Comanda jucarii din catalog, dar ii scrie si Mosului, Mos Craciun nu uita si nu se insala niciodata, dar ii aduce cadouri pe care nu le-a solicitat etc.
Toate astea... pana la un moment dat. In jurul varstei de 6-7 ani, copilul incepe sa se intrebe si sa va intrebe daca Mosul exista cu adevarat. Sau va anunta solemn ca stie de mult: Mosul e numai o poveste. Sau, desi a aflat de la colegi si prieteni ca Mos Craciun sunt, de fapt, parintii, prefera sa va mai lase sa... visati.

Mai multe scenarii
  • Copilul dumneavoastra nu mai crede in povestea Mosului, dar nu va spune, intelegand importanta pe care dumneavoastra o acordati acestui mit. Nu vrea sa va supere si nici sa se lipseasca de ritualul primirii cadourilor prin intermediul unui personaj atat de special. Este normal ca cel mic sa aiba indoieli legate de identitatea Mosului. In fond, pe strazi si in magazine circula o multime de Mosi, multe site-uri web se ofera sa transmita scrisorile copiilor catre Mos Craciun si, poate, a descoperit deja ascunzatoarea unde pastrati darurile. Dar pana nu va spune deschis ca stie toate astea, lasati lucrurile sa evolueze in ritmul pe care cel mic il alege.
  • Atunci cand,  intr-o buna zi, va intreaba daca Mosul exista cu adevarat, nu evitati discutia si, in functie de varsta celui mic si de dorinta sa de a se desprinde sau nu de lumea fantastica a legendei, oferiti-i un raspuns cat mai sincer. Daca stie, dar regreta ca a aflat, spuneti-i ca Mosul poate fi oricare dintre oamenii care ofera daruri de Craciun, mentinand viu spiritul sarbatorilor.
  • O alta etapa, o alta reactie. Copilasul va poate anunta formal ca stie totul despre "minciuna" Mosului. Nu incercati sa negati, dar explicati-i ca legenda batranului aducator de daruri nu este o minciuna, ci o poveste frumoasa, care intruchipeaza frumusetea, inocenta si bucuria copilariei. De asemenea, amintiti-i ca trebuie sa pastreze secretul fata de copilasii mai mici, care cred inca in aceasta minunata legenda.

Fara Mos Craciun...
  • Copilasii care au aflat "secretul", vor sa stie daca vor continua sa primeasca daruri, chiar in absenta Mosului. Este bine sa le calmati temerile si sa incercati crearea unui nou ritual legat de noaptea Craciunului, pentru ca depozitarea cadourilor sub brad sa nu devina prea monotona si prea banala.
  • Destul de mari pentru a intelege cine aduce cadourile, copilasii sunt pregatiti sa primeasca si o lectie de viata. Mosul este simbolul generozitatii, oferind gratuit daruri tuturor. Atunci cand el "dispare", cei mici descopera ca darurile vin de la persoanele dragi, care-i iubesc. Va intelege, de asemenea, ca a venit momentul sa joace la randul lui rolul Mosului fata de altii si va pricepe importanta bucuriei de a darui. 

PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro