Cont personal

Sa renunt la povestea de seara?

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: citit  poveste  parinti  lectura  copii 
Povestea de seara este sau ar trebui sa fie o metoda de relaxare, atat pentru copil cat si pentru parinte. Dupa o zi plina, in care micutul a descoperit o multitudine de lucruri noi si si-a consumat energia, soseste momentul pe care il asteapta inca de seara trecuta. Dar daca acest moment, care ar trebui sa fie placut, incepe sa devina un ritual obligatoriu? Sau daca sunteti atat de obosita incat va enervati din aceasta cauza? Nu trebuie sa va fortati, deoarece copilul va simti ca nu sunteti "in forma", iar placerea lui va fi anulata. Si atunci, ce-i de facut?

Nu va fortati sa ii cititi, apelati la alte activitati impreuna
Povestea de seara nu trebuie sa capete o importanta exagerat de mare, nici in ochii copilului, nici pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa o transformati intr-un ritual, ci sa o tratati ca pe o activitate ca oricare alta. Trebuie sa stiti ca nu faptul ca dumneavoastra ii cititi in fiecare seara il va determina, mai tarziu, sa aprecieze lectura.
Puteti varia activitatile pe care le aveti impreuna inainte de culcare. Puteti sa va uitati intr-un album de fotografii, puteti sa-i faceti un masaj odihnitor sau sa ascultati impreuna niste muzica. Nu deschideti cartea sa-i cititi decat daca chiar va simtiti in cea mai buna forma, odihnita si linistita.

Cartile si copiii

Evident, in ziua de azi sunt destule alte metode de distractie: televizorul, jocurile pe calculator, internetul etc. Totusi, daca doriti sa il atrageti pe cel mic in universul cartilor, si, in acelasi timp, sa renuntati la povestea de seara, puteti incerca sa variati genurile, apeland la carticele animate, albume, documentare pentru copii, astfel incat sa le poata descifra si singur. In functie de varsta, si daca stie sau nu sa citeasca, rolul dumneavoastra se va diminua treptat.

Poveste pentru viitor
Povestile suscita o fascinatie aparte pentru copii. Prin intermediul lor isi lasa imaginatia sa zburde, afla reguli de baza pentru comportamentul lor social in viitor sau invata sa discearna intre notiuni abstracte cum sunt "raul" si "binele". Din aceasta perspectiva, povestile contin primele lectii de viata pentru un copil in dezvoltare si, de aceea, importanta lor este evidenta in formarea caracterului sau personalitatii adolescentului si maturului de mai tarziu.


Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro