Cont personal

Pericolul deshidratarii la scolari

autor: Echipa GP

 
Similare
Bulimia nervoasa este o afectiune psihiatrica caracterizata de episoade recurente de ingestie...
 
Sportul reprezintă una dintre cele mai bune şcoli ale vieţii în care învăţăm să ne...
 
Tensiunea arteriala reprezinta presiunea cu care sangele circula prin vasele de sange. Valorile...
 
Orice parinte stie ca nu e deloc usor sa-i inveti pe copii bunele maniere. Dar cu siguranta...
 
La nastere, mintea unui copil este ca o carte nescrisa, cu pagini albe. Peste 20 de ani va fi...
 
Taguri: lichide  varsaturi  copii  adesea  copilului 
Parintii se ingrijoreaza adesea cand copii se imbolnavesc prin febra, diaree sau varsaturi pentru ca stiu de existenta riscului de deshidratare in momentul in care organismul pierde lichide. Din fericire insa, avem posibilitatea de a evita complicatiile nedorite ale deshidratatrii prin recunoasterea primelor semne de alarma.

Amintiti-va intotdeauna ca deshidratarea apare atunci cand vorbim de pierderi importante de lichide fie prin varsaturi numeroase si abundente, fie prin scaune diareice apoase frecvente. Secretul consta in rabdarea de a administra mici cantitati de lichide la intervale scurte de timp pentru a suplini pierderile si pentru a preintampana noi varsaturi. Nu uitati ca cea mai mare greseala pe care parintii o fac adesea este sa incerce fortarea ingestiei de lichide in ideea ca pot recupera cantitatea pierduta intr-un interval scurt de timp. Efectul va fi devastator, acela de a intra intr-un cerc vicios prin care toleranta orala este prabusita iar alimentarea va fi imposibila.

Multi copii aflati in timpul unei boli acute, la nivel respirator sau digestiv, au un grad de deshidratare. Aceasta apare ca o consecinta a imposibilitatii de alimentare sau a pierderilor mai mult sau mai putin importante. Acesti copii au insa starea generala buna, fara a avea modificari ale activitatilor zilnice; un examen clinic va identifica urmatoarele in acest caz:

 • Senzatie de sete desi adesea refuza lichidele
 • Limba si gura uscate
 • Buze crapate
 • O usoara scadere a frecventei urinarilor
 • Parametrii cardio-respiratori sunt in limite normale: puls, frecventa cardiaca, culoarea tegumentelor, numarul respiratiilor.

Un stadiu mai avansat al simptomatologiei defineste deshidratarea medie ce se caracterizeaza printr-o modificare a starii generale catre iritabilitate, agitatie alaturi de urmatoarele:

 • Sete intensa
 • Scaderea freceventei mictiunilor
 • Ochi incercanati
 • Scaderea elasticitatii tegumentare
 • Pierdere ponderala intre 3-9% din greutate
 • Cresterea frecventei cardiace si a pulsului
 • Extremitati reci, palide.

O situatie clinica, ca cea prezentata mai sus, va necesita spitalizare si administrare de substante nutritive intravenos alaturi de un tratament etiologic albolii ce a declansat deshidratarea.

Cum poti ajuta

Iata pe scurt pasii pe care parintii trebuie sa ii urmeze pentru a face fata unei eventuale deshidratari pana ajung sa ceara sfatul personalului avizat:

 • Monitorizati episoadele de diaree si varsaturi ale copilului si incercati sa apreciati cantitatea de lichide pierduta; in momentul in care se instaureaza setea, deja putem vorbi de un grad usor de deshidratare. Incercati diferite tipuri de lichide, mai ales daca refuza alimentatia.
 • Urmariti intotdeauna privirea copilului; daca ochii se infunda in orbite sau privirea este tulbure, absenta indreptati-va imediat catre spital.
 • Nu neglijati orarul mictiunilor; orice modificare in sensul scaderii acestora trebuie semnalata mai ales daca se insoteste de modificarea culorii.
 • Dati importanta acuzelor copilului; deshidratarea se insoteste de cefalee, ameteli, dureri abdominale, respiratii neregulate.

In functie de rezultatul examenului medical, copilul va avea nevoie de rehidratare mai mult sau mai putin sustinuta, respectiv tratament intravenos sau pe cale orala. Desi ne bucura sa auzim ca putem trata copilul si acasa, scapand de mediul spitalicesc, acest lucru ne pune in dificultate si trebuie sa dam dovada de multa rabdare pentru a reusi. In primul rand, nu cedati psihic in momentul in care micutul va refuza mancarea - trece printr-o boala acuta in care alimentarea poate fi dificila; apoi procesul de rehidratare orala se realizeaza cu mult calm prin administarea la 5 minute de cantitati mici de lichide (aprox 1 lingurita) preparate impreuna cu sarurile de rehidratare prescrise de medic. Orice cantitate consumata in exces si foarte rapid altereaza din nou toleranta digestiva si pot sa apara dezechilibre. Nu va asteptati la rezultate imediate si depline, ba chiat fiti pregatiti de o noua vizita la medic inainte de terminarea tratatmentului pentru evaluari suplimentare.
       
Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro